Marantz SR-7007, czy Onkyo TX-NR818?

Tomek999

New member
Witam wszystkich!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, jednakże nie jestem całkowitym świeżakiem, gdyż zaglądam tu od dłuższego czasu. :smile: Niestety nie mogę się nigdzie doszukać konkretnych opinii na temat Marantza SR-7007, stąd moja rejestracja i prośba do was. Ale może po kolei.

Rozglądam się właśnie za pierwszym przyzwoitym zestawem KD. Mam możliwość zakupu dwóch amplitunerów, w dobrych cenach. Pierwszy to Onkyo TX-NR818, drugi natomiast to Marantz SR-7007.

Jeszcze do niedawna skłaniałem się ku Onkyo, czytając wiele pochlebnych opinii na jego temat, lecz wertując wątki na forum natrafiłem na wzmiankę o tym, że amplik ten posiada dwa wentylatory, co momentami może być nieco hałaśliwe, zwłaszcza wieczorami, kiedy należałoby wszystko przyciszyć, a nasz słuch staje się bardziej wyczulony. Wiem coś o tym, ponieważ posiadam ps3 (pierwszy, grubszy model) i wentylator z tej konsoli bardzo mnie irytuje.

W tym samym temacie znalazłem również wzmiankę o tym, że Marantz stosuje u siebie chłodzenie pasywne, co bardzo by mi odpowiadało.

Prosiłbym jednak bardzo o wasze opinie, jak oprócz wspomnianego chłodzenia Marantz SR-7007 będzie wyglądał na tle Onkyo TX-NR818.
Dodam jeszcze, że amplituner miałby posłużyć zarówno do kina, jak i muzyki (50/50 powiedzmy).

Pozdrawiam!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zdecydowanie Marantz. Mialem okazje odsluchiwac Onkyo 818 oraz starszego brata Marantz 7005. Onkyo kiepsko w muzyce, a Marantz wysmienicie. Na jego korzysc przemawia rowniez to o czym wspomniales, czyli pasywne chłodzenie. Ja mialem brac Marantza 7xxx, ale kupilem slabszy model do kina, a teraz doinwestuje we wzmaka stereo. Jezeli ma to cos pomóc to poczytaj moją subiektywną relacje z osluchu post nr 20. Na odsluchu byl jeszcze Marantz 7005, o czym chyba tam nie wpomnialem)

http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/86213-amlituner-av-jako-pre-out.html

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

robertpos

New member
Jeśli Marantz, to poczytaj zachodnie fora. Z tego ca tam piszą, Marantz poza obudową i wejściami analogowymi 7.1, to w 100% to samo co Denon AVR-3313 - ten sam firmware, te same płytki z elektroniką w środku. W jednym z ostatnich numerów Audio-Video był test AVR-3313 i zbyt rewelacyjnie, jeśli chodzi o odsłuch stereo, nie wypadł. A cena takiego Denona w DE to 2/3 tego co u nas i 1/2 ceny Marantza.

Rob

werf

Active member
Bez reklam
Ameryki nie odkryłeś już poprzednik 05 bazował na Denonie 3311 w końcu to jedna firma

Ale z tego co wiem u Marantza siedzą inne końcówki mocy a i brzmienie jest zupełnie inne

A co do ceny Marantz od długiego czasu został bez flagowego modelu To trzeba czymś to nadrobić zostaje cena

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jezeli chcesz stawiac sr7007 do Onkyo to nie do 818. To po pierwsze. Po drugie odpowiednikiem 818 jest tu jak juz sr6007 ktory zagra lepiej biorac pod uwage Twoje oczekiwania. W sr6007 jest jeszcze lepiej jak w sr6006 a ten juz w swojej klasie jest swietnym ampli ktory deklasowal 809 (czyli poprzednika 818 ), z reszta bez zastanowienia bralbym takze sr6006 zamiast 818.
Jezeli chodzi o brzmienie to sr7005 nie gra tak samo jak Denon, mimo ze te firmy tworza holding D&M.
Co do testow sa miejsca gdzie sr7007 dostaje maksymalna ocene z mozliwych z pelnym uznaniem za tor audio, gdzie w tym samych testach Onkyo znacznie wyzszy model jak 818 juz tak kolorowo nie wyglada.
Co do opini na forach wszelakiej masci ..nie bede tego komentowal.
Bez wachania bralbym sr7005 zamiast 3010 mimo ze jeszcze drozszy jak 818, nie wspominajac juz o sr7007 ktory jest nastepca sr7005.
Nie bedzie nowoscia jak napisze ze podstawa jest tutaj wlasny odsluch. Zdania zawsze beda podzielone, mniej lub bardziej ale w tym wypadku osobiscie bym sie nie zastanawial dlugo.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Panowie, pójdźcie się czegoś napić:) Za 3 godz Nowy Rok, a wy na forum siedzicie? Żeby nie było, ja tylko tak z piwkiem przechodzę. Szczęśliwego Nowego, oby był lepszy:p

Tomek999

New member
Serdeczne dzięki panowie za wasze zainteresowanie i porady. Wybiorę chyba tego Marantza, chociaż wizualnie to raczej Onkyo trochę bardziej mi odpowiada, lecz przecież nie o to tu chodzi. :wink:
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku - pozdrawiam!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie, wygląd to nie wszystko. Moj gust wyglądem to np. Harman, a Marantz na końcu - mimo to wybrałem własnie Marantz.
Najlepszego!

Do góry