Marantz NR 1609 + TV TCL C809 + Gigablue UHD UE 4K

pegazik1

New member
Posiadam kino domowe Marantz NR 1609 + TV TCL 809 + odb sat Gigablue UHD UE 4K + komputer

To wszystko jest podpięte kablami hdmi do Marantza. Zaskoczyło mnie, że po podpięciu TV dźwięk z telewizora na kinie jest tylko wtedy gdy jestem wpięty w gniazdo Hdmi4. TV ma takie oznaczenia:

Hdmi1 – 4K@144 Hz

Hdmi2 – 4K@120 Hz (service port)

Hdmi3 – 4K@60 Hz

Hdmi4 – 4K @60Hz (eARC/ARC)

Przy takim układzie filmy z Amazona i innych aplikacji sieciowych odtwarzanych na TV mają dobry dźwięk przez kino, filmy z sat. Gigablue też mają dobry dźwięk.

Pytania:

• czy takie podłączenie jest poprawne?
  • czemu nie ma dźwięku na kinie po podłączeniu do HDMI1?
  • czy podłączenie tv optykiem do kina i podpięcie wtedy obrazu do HDMI1 coś mi da (musiałbym kupić odpowiednio długi kabel), bo z tego co kojarzę to i tak z dekodera sat. nie będzie innego odświeżania niż 60 Hz?

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Prawidłowo podłączyłeś. W tym układzie jeśli puścisz dźwięk DTS-HD/X z aplikacji kodi będziesz miał dts hd. Jeśli zmienisz na optyka tylko zepsujesz 😉 earc jest tu ważny. Dlatego nie zmieniaj na hdmi1

luck76

Well-known member
Posiadam kino domowe Marantz NR 1609 + TV TCL 809 + odb sat Gigablue UHD UE 4K + komputer

To wszystko jest podpięte kablami hdmi do Marantza. Zaskoczyło mnie, że po podpięciu TV dźwięk z telewizora na kinie jest tylko wtedy gdy jestem wpięty w gniazdo Hdmi4. TV ma takie oznaczenia:

Hdmi1 – 4K@144 Hz

Hdmi2 – 4K@120 Hz (service port)

Hdmi3 – 4K@60 Hz

Hdmi4 – 4K @60Hz (eARC/ARC)

Przy takim układzie filmy z Amazona i innych aplikacji sieciowych odtwarzanych na TV mają dobry dźwięk przez kino, filmy z sat. Gigablue też mają dobry dźwięk.

Pytania:

• czy takie podłączenie jest poprawne?
Tak, aby dźwięk z aplikacji wgranych w TV np Amazn Prime Video był odtwarzany na KD, musi być ono podpięte pod port ARC/eARC a więc u Ciebie HDMI nr 4.
Do pozostałych portów:
HDMI 1 podlacz PCta (ten port obsługuje 144hz,
HDMI 2 tv Sat, lub jeśli planujesz jeszcze konsole to ten port zostaw pod nią, a TV sat podłącz pod HDMI 3

• czemu nie ma dźwięku na kinie po podłączeniu do HDMI1?
Patrz punkt wyżej
  • czy podłączenie tv optykiem do kina i podpięcie wtedy obrazu do HDMI1 coś mi da (musiałbym kupić odpowiednio długi kabel), bo z tego co kojarzę to i tak z dekodera sat. nie będzie innego odświeżania niż 60 Hz?
Tak jak napisał @Borygo77

Do góry