Posiadam kino domowe Marantz NR 1609 + TV TCL 809 + odb sat Gigablue UHD UE 4K + komputer
To wszystko jest podpięte kablami hdmi do Marantza. Zaskoczyło mnie, że po podpięciu TV dźwięk z telewizora na kinie jest tylko wtedy gdy jestem wpięty w gniazdo Hdmi4. TV ma takie oznaczenia:
Hdmi1 – 4K@144 Hz
Hdmi2 – 4K@120 Hz (service port)
Hdmi3 – 4K@60 Hz
Hdmi4 – 4K @60Hz (eARC/ARC)
Przy takim układzie filmy z Amazona i innych aplikacji sieciowych odtwarzanych na TV mają dobry dźwięk przez kino, filmy z sat. Gigablue też mają dobry dźwięk.
Pytania:
To wszystko jest podpięte kablami hdmi do Marantza. Zaskoczyło mnie, że po podpięciu TV dźwięk z telewizora na kinie jest tylko wtedy gdy jestem wpięty w gniazdo Hdmi4. TV ma takie oznaczenia:
Hdmi1 – 4K@144 Hz
Hdmi2 – 4K@120 Hz (service port)
Hdmi3 – 4K@60 Hz
Hdmi4 – 4K @60Hz (eARC/ARC)
Przy takim układzie filmy z Amazona i innych aplikacji sieciowych odtwarzanych na TV mają dobry dźwięk przez kino, filmy z sat. Gigablue też mają dobry dźwięk.
Pytania:
- czy takie podłączenie jest poprawne?
- czemu nie ma dźwięku na kinie po podłączeniu do HDMI1?
- czy podłączenie tv optykiem do kina i podpięcie wtedy obrazu do HDMI1 coś mi da (musiałbym kupić odpowiednio długi kabel), bo z tego co kojarzę to i tak z dekodera sat. nie będzie innego odświeżania niż 60 Hz?