Marantz 6003 - kontra DENON, ONKYO i YAMAHA

smyrko1

New member
Witajcie!

chciałbym porozmawiać z Wami na temat wyboru amplitunera dla brata:
Mój kandydat to Marantz 6003. Przemawia za nim bardzo dobre wykonanie, dźwięk, port USB, podświetlany pilot oraz 2 wyjścia HDMI.

Pokój 25m
50%kino 50% muzyka
preferencje muzyczne ROCK, POP, DANCE, RNB, SOUL

Obecny zestaw kolumn TANNOY MERCURY 5.1 (przód F3)

Które modele z 3 poniższych firm możecie polecić jako alternatywę (cena ok.3000zł) i co stanowi ich ewentualną przewagę nad Marantzem:
Denon
Onkyo
Yamaha

Istotną sprawą jest też pobór prądu. Nie ma to być sprzęt który potrzebuje małą elektrownię typu 890W. Sprzęt ma też posiadać AUDIO HD.

dziękuję Wam za pomoc.

robaczniki

New member
Skoro ma mieć małą moc to kup jakiegoś Samusnga za 500zł :p
Żeby dobrze grało to musi mieć "trochę" mocy. Zobacz:
Onkyo 805, 806
HK 355
Yamaha RX-v1065

smyrko1

New member
robaczniki napisał:
Skoro ma mieć małą moc to kup jakiegoś Samusnga za 500zł :p
Żeby dobrze grało to musi mieć "trochę" mocy. Zobacz:
Onkyo 805, 806
HK 355
Yamaha RX-v1065

nie pisałem o małej mocy tylko o prądopochłaniających urządzeniach np. 890W. Większość dobrych sprzętów działa w granicach 500-600W.

Dzięki za pomocną propozycję z Samsungiem. Odpuść sobie następne rady jeśli mają być na tym poziomie.

Oprócz Marantza 6003 w grę wchodzi Denon 2310 oraz Yamaha RX-v1065.
Onko nie podoba mi się wizualnie (chodź to drugorzędne kryterium) i jest bardzo wysoki przez co nie zmieści mi się w szafkę TV.

HK nie biorę pod uwagę.

W grze zostaje więc Marantz 6003 (z opisanymi wyżej atrybutami i wadą braku skalowania po HDMI), Denon 2310 (niestety brak USB) oraz Yamaha RX-v1065 (posiada programowalny i podświetlany pilot?)

Jaki są różnice dźwiękowe tych modeli i współgranie z Tannoy Mercury F3?

smyrko1

New member
jak pisałem HK nie biorę pod uwagę i na tym chciałbym zakończyć dalszą rozmowę o tej firmie, gdyż celem jest rozmowa o Marantzu 6003, Denonie 2310 oraz Yamaha 1065.

smyrko1

New member
napiszę tylko krótko i proszę o zakończenia rozmowy na temat Harmana avr 355 Podkreślam że jest to moja opinia:
za:
-bardzo dobry dźwięk w kinie
- w stereo też ok
- ciekawy wygląd
- świetne menu
- ładny i praktyczny pilot

przeciw:
- kiepskie wykonanie jak na tę klasę, tzn/ plastik plastik plastik (nawet imitacja aluminium jest plastikowa, pomijając już nóżki)
- ogromny pobór prądu 890w
- problemy techniczne (rozwiązane częściowo aktualizacją)
- brak USB

Proszę o kontynuację rozmowy na temat Marantz 6003, Denona 2310 oraz Yamahy 1065. Moimi faworytami są Marantz i Yamaha, która jak doczytałem przepuszcza nawet sygnał HDMI przy STANDby, ale nie ma podświetlonego pilota.
- nie przepuszcza sygnału HDMI w StandBY

vandel

New member
ja bym wziol model 5003 marantza jest tan szy a rozni sie od drozszego tylko 10 watt mniej na kanal chyba ciezko to wychwycic. pozdro
ja mam marantza 4002 i jestem zadowolony. aha hk bardzo mocno sie grzeja moj marantz jest chlodny

smyrko1

New member
Witajcie.

jeśli Marantz to 6003 a nie 5003 gdyż zależy mi na USB.
W instrukcji i opisach pisze iż skaluje tylko analogowy sygnał i brak skalowania sygnału po HDMI...

A miał ktoś możliwość porównania Marantza 5003 lub 6003 z Yamahą 1065?

akwidzynski

New member
Bez reklam
ampli

Wlasnie tez interesuje mnie yamaha rx-v1065. W innym watku mozesz poczytac ocene forumowicza i nie jest zachwycony tylko nie wiadomo jakie ma oczekiwania i jakie uszy :)

Mumin6666

New member
smyrko1 napisał:
Witajcie!
Denon
Onkyo
Yamaha
Istotną sprawą jest też pobór prądu. Nie ma to być sprzęt który potrzebuje małą elektrownię typu 890W. Sprzęt ma też posiadać AUDIO HD.

Po pierwsze,to nie oczekujmy od urzadzen za 2-3tys istotnych roznic w brzmieniu.Wiekszosc tych sprzetow ma b podobne o ile nie te same dekodery,koncowki mocy i roznia sie detalami.Takze dzwiek jest bardzo podobny.Roznice jakie sa slyszalne wynikaja glownie z roznej wydajnosci pradowej dzieki mniej lub bardziej oszczednemu zasilaniu i w zwiazku z tym roznej wspolpracy z roznymi kolumnami.
Marantz jest jasny wiec z nieco zamulonymi Tannoyami moze brzmiec niezle,kwestia gustu.
Jesli chodzi o Denona,dla mnie to jest masakra na minus,nie wypowiadam sie.Onkyo b dobry sprzet,dobre zasilanie i ogolnie wspolgra z wieloma kolumnami.Yamaha jest dynamiczna i krzykliwa ciezko powiedziec jak zagra z Tannoyami.
Mysle ze wg Twoich argumentow powinienes wziac pod uwage amplitunery Sony ktore maja slabe zasilanie i niewielki pobor pradu,ale za to bogate wyposazenie.

smyrko1

New member
Witajcie!

dzięki za odpowiedzi.
Z podanych urządzeń na 1 pozycji pozostał Marantz. Problem w tym ze wyszedł następca 6003 model 6004 z troszkę większą mocą i Blutoothem. Szkoda że nie WIFI ale Blutooth może się nieźle sprawdzić. Reszta pozostała tak jak w Marantzu 6003.

gryzio

New member
Tylko pytanie czy chce się dać prawie połowę więcej kasy za
- Dolby Pro Logic IIz
- teoretyczne 10W/kanał więcej (praktycznie niekoniecznie - 50W większy pobór mocy)
- zewnętrzny odbiornik bluetooth/IR

Z tego zresztą ten zewnętrzny odbiornik może być najciekawszym ustrojstwem dla kogoś kto używa 2 strefy w innym pokoju, bądź chce dobrze schować ampla - można przez niego mieć pełną funkcjonalność pilota.
Tylko czemu za taką różnice w cenie ;)
Osobiście brałbym jednak starszy model (to właśnie zresztą zrobiłem - ale przy linii 5003/5004 mnie usb nie był potrzebny).

smyrko1

New member
Witaj!

nie wiem czy jest to możliwe aby przez zewnętrzny odbiornik bluetooth można poszerzyć funkcjonalność pilota korzystając z niego z innych połączeń.
Ten odbiornik służy jednak chyba tylko do tego aby przesyłać muzykę z laptopa, mp3 (z BT).

Moje pytanie zatem czy ktoś miał doświadczenie z takim połączeniem? Działa to bezproblemowo czy występują zakłócenia?

Jaki wpływ ma takie połączenie na późniejszą jakość dźwięku? Czy wysyłana mp3 będzie tej samej jakośći co puszczana np z Pendriva?

Na pewno WIFI stosowane w Amplitunerach za ok 10 000zł np Denona, jest szybsze i lepsze, ale może to połączenie BT w zupełności wystarczy?

gryzio

New member
smyrko1 napisał:
Witaj!

nie wiem czy jest to możliwe aby przez zewnętrzny odbiornik bluetooth można poszerzyć funkcjonalność pilota korzystając z niego z innych połączeń.
Ten odbiornik służy jednak chyba tylko do tego aby przesyłać muzykę z laptopa, mp3 (z BT).

Instrukcja do tego ustrojstwa twierdzi inaczej ;)
cyt z ficzersów : The RX101 is an elegant Bluetooth solution for a new generation of Marantz home entertainment components. Now you can add wireless reception from virtually all of your Bluetooth-enabled devices. Listen to the files you’ve carefully collected, not on headphones but through your main home entertainment system! And the Marantz RX101 includes an IR (infrared) receiver so you can maintain full remote control capability even when your system components are out of sight in a custom cabinet or a hidden closet!

Jeśli chodzi o jakość dźwiękum, to cudów bym się nie spodziewał - specyfikacja mówi o wykorzystywaniu jedynie standardowego kodeka (SBC), tym samym trzeba się liczyć z tym, że najpierw daną mp3 rozkodowujesz, potem zakodowujesz (również stratnie) do SBC i dopiero przesyłasz do ampla.
Dlatego technicznie, na pewno jakość będzie gorsza, natomiast czy usłyszysz to już zależy od ucha.

smyrko1

New member
dziękuję za odpowiedź.

wybór padł ostatecznie na firmę Marantz.
Teraz jeszcze jedna kwestia:

kupić SR 6004 za ok 900€ z wbudowanym USB i dodatkowo cieszyć się Bluetoothem oraz mieć 2 HDMI-out

albo

kupić 5003 (bez USB) za ok. 500€ + CD 6003 z wbudowanym USB za. ok 400€. Miałbym wtedy troszkę słabszy amplituner ale świetny CD z opcją podłączenia Pendriva.

Które rozwiązanie jest waszym zdaniem lepsze?

Sprzęt będzie grał na Tannoy Mercury F3,F1,FC + Sub.

Do góry