Marantz 4002 + Diora Polaris 200

modelwroclaw

New member
Witam. Zakupiłem od znajomego (który zaczyna bawić się w systemy bardziej profesjonalne) Amplituner Marantz SR4002 + DVD w komplecie. Gratis dostałem Kable głośnikowe Oehlbach 1062 z miedzi beztlenowej 2x2,5mm. wszystko igła.

Szybko zacząłem szukać głośników do tego, a że nie śpię na gotówce wybrałem Diora Świdnica Polaris 200 = duże, ładne, mocne. w idealnym stanie.

Niby wszystko spoko, gra super czysto i w ogóle klasa, ale brakuje mi niskich tonów. Dlaczego? Kolumny za mocne? Ktoś mi powiedział zmień kable, ale czy to na prawdę wiele poprawi? ja nie mam słuchu audiofila - żeby kable zrobiły mi różnice (chyba). podkręcam ile wlezie i w całym zakresie Volume bas jest taki jakiś słaby, płaski. Nie wiem co bym musiał zrobić żeby membrana się porządnie ruszyła (niskich tonów). Prawie stoi w miejscu. Wiem, że rozwiązaniem by był zakup subwoofera. Ale coś mi tu nie pasuje. Sprawdzałem kable, końcówki, na nowo podłączyłem elegancko. I nadal słabo...

Wzmacniacz za słaby? niby z testów nie jest taki słaby 2x113W zmierzone. na audio.com.pl

Kolumny niby mocne jak cholera, a basu bardzo mało. BASS reflex jest na dodatek zamieszczony z przodu tych kolumn. Wprost na mnie :) Kolumny za mocne? za słabe chyba nie?

z tylnej tabliczki kolumn:
maks moc muzyczna 200W
moc znamionowa 140W
impedancja 8
pasmo przenoszenia 40-20 000 Hz
Efektywność 89dB

Faktycznie zmienić Kable?

Czy po prostu muszę się z tym pogodzić Pokój około 24 mkw.

Ostatnia edycja:

bielikk

New member
Bez reklam
Po pierwsze Amplituner Marantz SR4002 to KD więc nie spodziewaj się cudów w stereo. Natomiast te Diora Świdnica Polaris 200 to kiepskie kolumny. Nie zawracaja sobie głowy wymianą kabli bo to jakieś niezauważalne niuanse przy "dostrajaniu" posiadanego sprzętu. Moja rada to sprawdź ten amplituner na innych kolumnach, czyli wycieczka do najbliższego salonu z ampli, i odsłuchanie z nim kilku par kolumn z różnych przedziałów cenowych. Wtedy zobaczysz z jakimi kolumnami ten ampli zagra tak jak tego oczekujesz. (i czy wogóle zagra)

WiTT

New member
Bez reklam
Sprawdź ustawienia w AV. Może masz ustawiony bi-amp w ampli i sygnał który leci do frontów nie posiada niskich rejestrów (sprawdź ustawienia przekierowania surround back kolumn).
Mi to bardziej wygląda na złą konfigurację AV. Kablami takich drastycznych zmian nie zrobisz żeby odcięło Ci basy. Być może znajomy zrobił na innych kolumnach bi-amp i tak zostało.

modelwroclaw

New member
Szukam dalej

Basów nie odcięło, ale jest ich mało. Jak na takie kolumny i "taki sprzęt" to według mnie powinno być o niebo lepiej. dopiero jak się dojdzie do -30 na volume, gdy już jest dosyć głośno w pokoju - delikatnie zaczyna pojawiać się bas = ale szału nie ma.

Dzieki za przypomnienie. Faktycznie zapomniałem o tych ustawieniach. Wieczór spędziłem nad tym, ale nie pomogło za wiele. Tylne wyłączyłem całkiem, zostawiłem tylko Front L i R jako LARGE głośniki. Poustawiałem odległości manualnie, razem z instrukcją więc lepiej chyba nie będzie. Typowo jest ustawiony na STEREO. I nadal jest słabo z niskimi tonami. Wiem że przy niskim Volume, głośnik nie będzie wyskakiwał z membrany, ale kupując ten zestaw myślałem właśnie o fajnym basie bez subwoofera- tu takie ładne 2 niskotonowe głośniki w kolumnie a ja nie mogę ich wykorzystać.

Może Marantz tak ma? Przeszukiwałem forum i też ktoś kompletował marantza z serii 5 i też narzekał na słabe niskie tony.

może faktycznie ktoś mi poleci kable podnoszące niskie tony w rozsądnej cenie i dostepne w Polsce. Szukałem kabli przez różne stronki audio, ale dużo podają modeli których nawet nie można nigdzie dostać.

Hegemon28

New member
Nie ma takich kabli chyba ze jesteś vodoodo filemonem może po prostu te kolumny tak graja.Jeśli masz możliwość sprawdź inne pożycz od kolegi lub przetestuj je na innym sprzęcie.Jesli twój znajomy tak sie interesuje audio to poradź się go na pewno coś doradzi.

WiTT

New member
Bez reklam
Jak wyżej, zmiana kabli nie doda Ci aż takiej różnicy w basie. Kable zmieniają tylko detale, tutaj nie znika lub pojawia się bas.
Jeśli już poustawiałeś ampli to faktycznie może być wina po stronie kolumn.
Choć mam jeszcze jedno przypuszczenie - DVD. Czy odtwarzasz muzykę za pomocą DVD? Nie miałbyś pożyczyć od kogoś CD odtwarzacza? Lub ewentualnie podłączyć laptopa/PC przez RCA bezpośrednio do ampli i sprawdzić? Znany jest mi przypadek gdy odtwarzane płyty z odtwarzacza DVD (zwłaszcza low-level) grały po prostu słabiutko, a zwłaszcza w basie.

modelwroclaw

New member
o.k.

No to ok. Nie zawracam sobie głowy kablami.

DVD niby w komplecie do amplitunera, ale może faktycznie coś w tym jest. Sygnał idzie oczywiście Analogiem. Tylko że jak włączam radio jest podobnie słabo. Ale nie zaszkodzi spróbować z innym CD. To lekka półeczka.

Też tak podejrzewam kolumny. trzeba będzie je podłączyć pod inny sprzęt, albo przynieść do domu jakieś. Tylko ciężkie te zabawki na 3 piętro wnosić. No ale spróbować trzeba.
i tak w razie czego kolumny będą tańszym rozwiązaniem niż zmiana amplitunera.
- trochę szkoda - ładne, mocne, ciężkie jak cholera, firma Polska z historią. Myślałem że będzie lepiej. Widocznie nie pasują do mojego sprzętu, no i do moich upodobań niskich tonów :)

może jeszcze zapytam na forum głośnikowym czy ktoś ma te Polarisy i jak one grają.

Dzięki za odpowiedzi i za poświęcony czas!

Pozdroo chłopaki.

Ostatnia edycja:

modelwroclaw

New member
zmieniłem interkonekt

podłączyłem z DVD do ampli Interkonekt polecany NAMELESS BLACK i zauważyłem poprawę przy odtwarzaniu CD. Musze je wygrzać.

zobaczę co dalej.

Do góry