małe pytanie o tuner cyfrowy w plazmie Panasonic

bodzio1986

New member
posiadam plazmę PANASONIC TH-42PZ700E w której są dwa tunery analogowy i cyfrowy. Analogowy działa bez zarzutu, natomiast z cyfrowym jest problem gdyż działa w MPEG2 natomiast w W-wie można odbierać sygnał cyfrowy w MPEG4. Moje próby włączenia przez gniazdo CI modułu nie przyniosły efektu. Panasonic Polska do którego zwróciłem się o pomoc nie chce nic powiedzieć bo oficjalnie niema w Polsce NAZIEMNEJ TELEWIZJI CYFROWEJ .Może jest jednak jakiś sposób aby jednak kożystać z tunera cyfrowego . Czy ktoś może mi pomóc!:(

Sempi

New member
Polskie DTV

W polsce w 2012 roku (w/g obietnic) ruszy naziemna telewizja cyfrowa, kodowana w systemie MPEG-4. Jest to nowy system oparty na kodeku h-264 wykorzystywanym m.in. do transmisji HD. Od MPEG-2 różni się on mniejszą zajętością pasma, przez co w jednym kanale transmisyjnym można przesłac więcej treści (tzn. programów). Telewizja Polska (TP) wprowadza dopiero system cyfrowy i będzie to MPEG-4. Na zachodzie i w USA i w Moskwie cyfrowa telewizja naziemna działa od lat na systemie MPEG-2, bo w czasach tworzenia systemu nie było nic lepszego. Teraz koszt zmiany jest za duży i te kraje na razie nie myślą o zmianie. Dlatego producenci sprzętu AV implementują tunery DVB Mpeg-2, bo jest popularny na zachodzie. A Ty, jak i wielu innych oglądaczy, będziesz musiał skorzystac z zewnętrznego tunera DVB MPEG-4 w postaci oddzielnego pudełka stojącego przy telewizorze. Ten z Twojego telewizora na nic się w Polsce nie przyda. Dzisiaj Sony mocno reklamuje swoje telewizorki z tunerem MPEG-4 ale przed kupnem radzę się upewnic, czy jest on kompatybilny z kodekiem H264, bo jak nie to po co przepłacac.

Do góry