Magiczne słowa : SmartLink i Cencelec ;-)

hawk70

New member
Mam pytanko. Jestem w trakcie wertowania instrukcji obsługi mojego telewizora. Nie mogę się nigdzie doszukać dwóch wyjaśnień.
Po pierwsze co to znaczy 21-wtykowe złącze SCART (to rozumiem ;-)) ... oraz interfejs Smartlink. Jeśli ktoś mógłby mi wytłumaczyć do czego służy ten interfejs ale tak łopatologicznie ;-)
Po drugie 21-wtykowe złącze SCART (standard CENCELEC) - co oznacza ten standard. Wiem już, że z mojego tunera sat mogę wypuścić sygnał Component. Wiem, że niektóre telewizory czytają na łączu SCART sygnał s-video itp. Ale nie wiem co potrafią moje złącza (poza tym, że spełniają standard CENCELEC ;-))
pozdrawiam
JJ

ps. chodzi o telewizor KDF-E50A11E

Piopio

New member
smartlink - działa na lączu SCART - jeśli podłączysz nagrywarkę DVD lub video Sony to smartlink zsynchronizuje ci kanały - będziesz miał to samo we wszystkich tunerach.
sygnał component ze SCART trzeba wyprowadzić za pomocą specjalnego kabla SCART-component.

pzdr

sewan

New member
CENCELEC to taka francuska organizacja zajmująca się normalizacją. Scart odpowiada dokładnie normie CENELEC EN 50 049-1:1989 lub normie IEC 933-1.
Normalizują one przyporządkowanie pinów w Scarcie.

hawk70

New member
Czyli nic się tak naprawdę nie dowiem ;-(. To jest to skucha producenta, który nie raczył doinformować Klientów.

hawk70

New member
Czyli nic się tak naprawdę nie dowiem ;-(. To jest to skucha producenta, który nie raczył doinformować Klientów.

SORRY, coś mam z siecią i dodało się dwa razy.

Ostatnia edycja:
Do góry