Luka w zabezpieczeniach LG i Philips

Alt0S

Active member
Chciałbym poinformować wszystkich forumowiczów,którzy mają Telewizory LG,Philips o luce w zabezpieczeniu systemu OS. Zablokujcie na ruterze port 3001. Znalazłem lukę umożliwiającą zdalne zainstalowanie aplikacji,lub malware i przejęcie zdalne systemu w TV. W ten sposób można mieć zdalną kontrolę. Hacker,może na przykład sterować w taki sposób, jakby miał pilota. Luka istnieje również w amplitunerach Denon i Marantz (o ile mamy włączone sterowanie sieciowe poprzez sieć domową lub poza domem i tutaj blokujemy port 10443). Są osoby,które korzystają zdalnie z amplitunera (tak jak ja) i w takim przypadku możecie przekierować na inny port, wtedy możecie poza domem nadal sterować amplitunerem,ale nikt obcy nie będzie mógł zeskanować Waszego sprzętu. W chwili obecnej znalazłem luke w w/w telewizorach i amplitunerach. Prosiłbym również o nie zwalanie winy na system OS,że jest do kitu czy markę TV bo to nie dotyczy elektroniki,panelu i tym podobne. Jeśli ktoś z Was chciałby sprawdzić,czy telewizor jest widoczny w sieci to wpiszcie w przeglądarkę https://192.168.100.xx:3001 (x -ruter sam dopisuje sobie konćówkę o ile mamy przypisywanie IP automatycznie), Możecie sprawdzić adres w ustawieniach TV. Jeśli system odpowie, to wyświetli się odpowiedź Hello World. Jutro sprawdzę,czy Sony ma tą luke. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry