Loewe Xelos A37 DVB-T czy Philips 37 PF9830

vitoni

New member
Witam-od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem LCD 37" .Mam dylemat i proszę o pomoc w dokonaniu wyboru pomiędzy tymi telewizorami.Dzięki za każdą poradę.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Xelosa nie znam ale widziałem i porównywałem kiedy dokonywałem zakupu 3 miesiące temu. Niewątpliwie był wtedy droższy od Phila.
Może od tamtej pory coś się zmieniło.
Jestem użytkownikiem 37PF9830 i bardzo jestem zadowolony.
Zapłaciłem 13.300 pln i to w sklepie a nie przez internet.
Czytaj moje posty na temat tego telewizora na tym forum (opcja - szukaj).
Możesz pytać także awujotki na tym forum. Też ma ten model.

Pozdrawiam,

awujotka

New member
Bez reklam
Dołączam się do wypowiedzi Fatmana. Sama nie widziałam jak gra Xelos, jednak z czystym sumieniem mogę polecić Philipka. Przede wszystkim jestem zaskoczona (po tylu niepochlebnych opiniach, że lcd do kablówki się nie nadaje) jakością odbioru własnie z kablówki. Nie mam cyfrowej, tylko zwykły analog, a jakość jest naprawdę super. Odbiór wiekszości kanałów nie rózni się jakością od sygnału z Cyfry+. No i do tego dochodzi jeszcze ambilight... A jeszcze niedawno nie myślałam, że podświetlenie może tyle dawać... Pozdrawiam

awujotka

New member
Bez reklam
W takim razie życzę udanego "polowania" na dobrą cenę! Podziel się wrażeniami, jak już staniesz się posiadaczem tego tv. :)

harvi

New member
A do czegoś sensownego udaje wam się wykorzystać sieć w 9830? Acer niby potrafi odgrywać DIvxy z kompa obok, Xelos chyba też, a Philips?

awujotka

New member
Bez reklam
No cóż, wejście eternethowe jest tylko w modelu 42-calowym. Wobec tego, my posiadacze 37" nie mamy możliwości sprawdzenia, jak to działa.:( Ale jeśli jest jakiś posiadacz 42", to może się wypowie?

harvi

New member
awujotka napisał:
No cóż, wejście eternethowe jest tylko w modelu 42-calowym. Wobec tego, my posiadacze 37" nie mamy możliwości sprawdzenia, jak to działa.:( Ale jeśli jest jakiś posiadacz 42", to może się wypowie?

No to bieda ze tylko 42", ciekawe czemu pozalowali? Zawsze mniej urzadzen do postawienia jak jest wszystko w jednym... A na czym jest oparty soft w tych Philipsach? Acer na przyklad ma Linuxa, a mnie strasznie kreci mysl o tym, ze bede mogl sie zalogowac na telewizorze :>
I macie moze zrodlo sygnaglu 1080p? Acer twierdzi, ze jest gotowy na takie i wyswietli je, ciekawe jak Philips, sztucznie w nim to blokuja czy co?

Piotrek_PP

New member
Witam Serdecznie,
No właśnie, też bardzo mnie ciekawi czy telewizor obsłuży 1080p. W końcu przecież fizyczna rozdzielczość panelu powinna na to pozwolić. Powiedzcie mi jak z jakością czerni w tym lcd. Co prawda powiadają 5000 :1 ale dodają "kontrast dynamiczny" cokolwiek miałoby to znaczyć. Da się ten tv oglądać w zupełnym zaciemnieniu bez denerwujących szarych plam zamiast ciemnych i czarnych obszarów?
I jeszcze pytanko zupełnie techniczne: czy HDCP jest także obsługiwane przez wejście HDMI czy tylko przez DVI?

Fatman_1

New member
Bez reklam
Witam,

1. 1080p nie obsługuje - patrz moje posty na tym forum (opcja-szukaj)
2. LAN ma tylko 42" ale... na 37" od wersji oprogramowania 1.7.1.0 można oglądać DivXy i XviDy np z karty pamięci (czytnik wszystlich formatów wbudowany lub przez USB. Ja np zgrywam filmik na mojego kingstona, wtykam i oglądam bez wypalania płyty.
3. Nie da rady przez USB podłączyć Wi-Fi. Soft Philipsa nie obsługuje tego a teoretycznie powinno być to możliwe.
4. Czerń jest rzeczywiście słabsza niż w Samsungu R51 ale za to obraz nie gubi szczegółów w ciemnych obszarach. W Samsungu nie widać nic tylko czrne plamy tam gdzie w ciemności jest coś.
5. HDCP jest obsługiwane również przez HDMI. Po podłączeniu DVP9000S pokazuje się na wyświetlaczu odwarzacza stosowny komunikat informujący o tym.

@vitoni

Po zakupie zamelduj o przystąpieniu do klubu 37PF9830 :)

Do góry