LG TV SUHD TV Seria UF850V:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
LG TV SUHD TV Seria UF850V:

uf850-on-b722f04fe3b92b8b3750c0c,0,920,0,0.jpg

Wielkość ekranu: 55”, 65”
Technologia obrazu: Ultra Luminance
Rozdzielczość 4K (3840x2160)
Smart TV: webOS 2.0
thumbs_P1740368.JPG

System dźwiękowy: 2.0 Harman/Kardon, ULTRA Surround, moc RMS 10W+10W
PMI: 1600
Cinema 3D
Kodek HEVC: 4K 50P, 4K 25P, 4K50P

wenclu1

New member
Problem dotyczący odtwarzania 3D w LG 49UF8507 (UF850V)

Jeśli to Was zainteresuje, to zauważyłem kilka problemów występujących w modelu 49UF8507 (chyba nie tylko w moim egzemplarzu - wersja softu 03.20.05):

1.Występuje bardzo duży cross talk obrazu przy odtw. filmów 3D – widoczne rozdzielenie obrazu dla lewego i prawego oka. Poświata (rozdwojenie obrazu) obejmuje 1/3 obrazu od lewej strony ekranu w kierunku jego środka.
Wspomnianą wadę potwierdził również test na obrazie testowym przeznaczonym do sprawdzania cross talk-u (jeśli będzie potrzeba to odnajdę i podam link do niego na youtube) - test zrobiłem i porównałem na innych telewizorach LG 3D, które posiadam.

Zauważyłem, że zjawisko znika jeśli odchyli się telewizor w pionie (góra telewizora odchylona o około 45 stopni do tyłu - pokazałem to osobiście serwisowi LG). Przy pionowym ustawieniu ekranu TV nie da się oglądać obrazu 3D.

2. Brak trybu automatycznego rozpoznania rodzaju materiału 3D ( SBS, OU). Dostępny jest w ustawieniach tylko tryb "RĘCZNY" przy braku możliwości zmiany na "AUTOMATYCZNIE"- opcja występuje, ale nie jest aktywna.

3. Brak możliwości regulacji głębi 3D dla obrazu 3D (nie jest aktywna regulacja).

4. Brak możliwości zmiany ustawień "TRUMOTION" - nie jest dostępna ta funkcja w Opcjach obrazu tj. "Obraz/Ustawienia trybu obrazu/" (w telewizorze 65" tego modelu, ta funkcja występuje) - obraz klatkuje.

Oczywiście odpowiedź serwisu brzmi: " Zjawisko cross talk z różnym natężeniem występuje w telewizorach 3D i nie jest to ich usterka. Uznajemy, że TV jest sprawny".

Jeśli może ktoś sprawdzić i potwierdzić, czy powyższy problem występuje w innych egzemplarzach tego modelu to proszę o odpowiedź. Telewizor kupiłem 02.06.2015 zamawiając przez internet i nie wiem, czy mogę go jeszcze zwrócić sprzedawcy i czy powyższe usterki kwalifikują go do zwrotu?

Ostatnia edycja:

Rick1

New member
możesz tak już z perspektywy czasu opisać jak rozwiązałeś ten problem ,interesuje mnie ten model 55 uf 850v i chciałem go właśnie kupić w okazyjnej cenie 3,4 tys. zł nowy i się zastanawiam czy warto ?? czy ten pojedynczy suwak TRU MOTION jest rzeczywiście wyznacznikiem tego czy telewizor posiada matrycę 60 Hz czy 100 Hz ??

Rick1

New member
dzięki za info Kiki czyli jak dobrze zrozumiałem model 55 uf 850v mimo jednego suwaka Tru M posiada matrycę o częst. 100 Hz ? pytam jeszcze raz ponieważ tu na forum w którymś z wątków był już poruszany ten temat i wszyscy wszystkich przekonywali że 49" i 55 " mają matryce słabsze tzn. 60 Hz a od modelu 55 " wzwyż 2 suwaki T. M. i matryce 100 Hz. Z drugiej strony patrząc nie uważacie na zdrowy chłopski rozum że dziwne by było żeby do prawie flagowego modelu super ultra hd 3D wstawili matrycę 60 Hz a do np. jak tu koledzy przekonywali na forum - do 55 LF 652 v też 3D ,który jest chyba modelem niższej klasy, wstawiali matryce 100 Hz ??

piotrlgg

New member
Podłączam się pod temat, bo też interesuje mnie 55 uf 850v
a mam mozliwosc kupienia powystawowego za 3700 co jest mega dobrą ceną

Do góry