Problem dotyczący odtwarzania 3D w LG 49UF8507 (UF850V)
Jeśli to Was zainteresuje, to zauważyłem kilka problemów występujących w modelu 49UF8507 (chyba nie tylko w moim egzemplarzu - wersja softu 03.20.05):
1.Występuje bardzo duży cross talk obrazu przy odtw. filmów 3D – widoczne rozdzielenie obrazu dla lewego i prawego oka. Poświata (rozdwojenie obrazu) obejmuje 1/3 obrazu od lewej strony ekranu w kierunku jego środka.
Wspomnianą wadę potwierdził również test na obrazie testowym przeznaczonym do sprawdzania cross talk-u (jeśli będzie potrzeba to odnajdę i podam link do niego na youtube) - test zrobiłem i porównałem na innych telewizorach LG 3D, które posiadam.
Zauważyłem, że zjawisko znika jeśli odchyli się telewizor w pionie (góra telewizora odchylona o około 45 stopni do tyłu - pokazałem to osobiście serwisowi LG). Przy pionowym ustawieniu ekranu TV nie da się oglądać obrazu 3D.
2. Brak trybu automatycznego rozpoznania rodzaju materiału 3D ( SBS, OU). Dostępny jest w ustawieniach tylko tryb "RĘCZNY" przy braku możliwości zmiany na "AUTOMATYCZNIE"- opcja występuje, ale nie jest aktywna.
3. Brak możliwości regulacji głębi 3D dla obrazu 3D (nie jest aktywna regulacja).
4. Brak możliwości zmiany ustawień "TRUMOTION" - nie jest dostępna ta funkcja w Opcjach obrazu tj. "Obraz/Ustawienia trybu obrazu/" (w telewizorze 65" tego modelu, ta funkcja występuje) - obraz klatkuje.
Oczywiście odpowiedź serwisu brzmi: " Zjawisko cross talk z różnym natężeniem występuje w telewizorach 3D i nie jest to ich usterka. Uznajemy, że TV jest sprawny".
Jeśli może ktoś sprawdzić i potwierdzić, czy powyższy problem występuje w innych egzemplarzach tego modelu to proszę o odpowiedź. Telewizor kupiłem 02.06.2015 zamawiając przez internet i nie wiem, czy mogę go jeszcze zwrócić sprzedawcy i czy powyższe usterki kwalifikują go do zwrotu?