LG M2550D-PZ - kilka pytań

gutekxtpl

Member
To mój pierwszy temat na tym forum więc witam wszystkich.

Mam kilka pytań dotyczących tytułowego MonitoraTV od LG. Zauważyłem w nim kilka dziwnych rzeczy i jestem ciekaw czy ten typ tak ma czy coś z nim nie tak. Ewentualnie czy wszystkie LG tak mają.

Więc po kolei:

1. Długo się włącza - po naciśnięciu przycisku na pilocie lub na obudowie zaczyna migać kontrolka led w tv - miga 9 razy, w tym czasie matryca i podświetlenie pozostają wyłączone, dopiero po 9 mignięciu zaczyna się świecić i włącza się normalnie. Trwa to dobre kilka sekund.

2. Długo przełącza kanały - dla jasności chodzi o kanały DVB-T, przełączenie trwa przynajmniej 2s. Dodatkowo nie wyświetla po przełączeniu żadnego EPG, tylko nazwe kanału. Trzeba naciskać na pilocie info żeby wyświetlić EPG.

3. Nie da się przełączać kanałów i regulować głośności przyciskami strzałek na pilocie, można tylko przyciskami do tego przeznaczonymi. To chyba najbardziej przeszkadza ze wszystkiego w tym tv, wszędzie gdzie widziałem to dało się przełączać strzałkami góra-dół - kanały oraz lewo-prawo - głośność, a tutaj największe przyciski na pilocie są praktycznie nieużyteczne - jedynie do poruszania się po menu, a ile się tam włazi.

4. Według instrukcji pliki z napisami w formacie mdvd mają mieć rozszerzenie sub, i rzeczywiście mdvd w plikach txt nie widzi. Jednak nawet zmiana rozszerzenia na sub nie działa poprawnie - sypie się synchronizacja, żeby dobrze wyświetlał napisy muszę konwertować na format srt - SubRip. Dodatkowo nie zapamiętuje ustawień napisów - rozmiaru oraz położenia.

Czy to co wymieniłem dotyczy wszystkich LG, czy po prostu ten tak ma, a może coś idzie pozmieniać? Jakieś menu serwisowe?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

maksiory

New member
Sfrajerzyłem się i kupiłem ten TV(monitor?). Model ten jest już nie produkowany przez LG(ciekawe czemu) mimo jego nietak odległej premiery. Co do Twoich spostrzeżeń to:

Ad1. Dokładnie tak samo. W przypadku TV jest to do przeżycia ale jak próbujesz skorzystać z kompa a monitor już zdążył otrzymać komunikat "uśpienie" to ten czas oczekiwania jest irytujący.

Ad2. Identycznie.

Ad3. Identycznie.

Ad4. Nie wiem bo nie testowałem jeszcze tej funkcjonalności.

Kontynuując wątek mojej wtopy zakupowej:

- TV ma poważne problemy ze skalowaniem obrazu podanego po HDMI z (być może tylko) mojego kompa stacjonarnego - po długich bezskutecznych bojach wróciłem do analogowego kabelka D-Sub (na nim działa ok). Dziwne ale już na HDMI z laptopa skaluje dobrze. Może moja zintegrowana karta w stacjonarnym jest do ... nie mniej jednak znalazłem kilka osób na zagranicznych forach mających te same problemy z tym TV/monitorem.

- LG wielce się chwali cyferkami. Podają kontrast 5M:1 (trzeba było od razu walnąć 5Trilionów:1 - a co tam). Rzeczywisty kontrast statyczny ( do którego dokopać się wcale nie jest łatwo) wynosi 1000:1 co nie jest żadnym osiągnięciem! Efekt jest taki, że ciemniejsze sceny (ale znowu nie tak bardzo ciemne - tak dla zobrazowania np: "popołudnie w parku") są widoczne jakby zrobić komuś zdjęcie pod słońce ( widoczny jest ciemny obrys człowieka ale kto to to już najstarsi górale nie wiedzą).

- Najprawdopodobniej z racji zaprzestania produkcji tego modelu, niedostępne są żadne aktualizacje

- Fakt nie doczytałem w instrukcji ale z tego co się orientuję to tego typu sprzęt programowo stoi na linuksie - spodziewałem się obsługi linuksowych systemów plikowych

Ogólnie jestem bardzo zawiedziony. Jedyny mały + , który mnie zaskoczył jest taki, że telewizję cyfrową łapie czysto na kawałku kabla (ma dużą czułość) ale co z tego, że łapie jak oglądać za bardzo się nie da.

gutekxtpl

Member
Dzięki za odpowiedź.
Czyli LG wypuściło bubla. U mnie ten monitor/tv jest wykorzystywany tylko do oglądania tv, więc jeszcze idzie przeżyć to długie włączanie, ale to wnerwiające. Jednak jeśli miałbym go używać jako monitor to raczej po tygodniu byłaby siekiera w nim.

Pisałem też do LG, w odpowiedzi dostałem "Szanowny Panie...ble ble...takie działanie jest prawidłowe". Oczywiście o aktualizacjach nic nie wiedzą czy będą.

Obraz jak dla mnie jest ok, z tym że musiałem ręcznie ustawić, bo te oryginalne profile mają koszmarny.

Nagrałem też filmik jak długo się włącza, niech inni przy zakupie się zastanowią.
Forum mi nie pozwala wkleić linka więc szukajcie na YouTube.

Do góry