LG LM660 - problemy z nagrywaniem

haxigi

New member
Witam.

Nurtuje mnie jedna rzecz. Moje stare video, które według daty proukcji jest starsze niż ja, ma świetną funkcję nagrywania dowolnego kanału, bez potrzeby włączania telewizora czy oglądania danego kanału.

Niestety ten nowoczesny, w porównaniu do wideo, telewizor takiego bajeru nie posiada? Trzeba koniecznie oglądać dany kanał, by móc zaprogramować nagrywanie go?

Dzisiaj podłączyłem dysk i nagrywałem kawałek programu, podłączyłem ten dysk i po sformatowaniu go wcześniej przez telewizor, w ogóle mi dysku nie wyszukuje. Czy to oznacza, że nie da się w żaden sposób odtwarzać naszych nagrań na komputerze?

oldluc

New member
Właśnie przedwczoraj podłączyli mi cyfrową kablówkę. Ponieważ lubię seriale komediowe postanowiłem sobie ponagrywać korzystając, żeby później na DNLA sobie pooglądać. Zgłębiłem temat nagrywania i sprawa jest prosta i trudna zarazem. Dysk po podłączeniu do LG jest formatowany do systemu plików JSF. Tak utworzone pliki można przenieść za pomocą PC-ta do windowsa. Kwestia zainstalowania drivra w PC który będzie obsługiwał pliki w tym systemie (kłania się wyszukiwarka). Dla każdego nagranego filmu jest zakładany katalog , gdzie są pliki ok 50MB w formacie ts ale opisane jako srt. Te pliki kiedyś można było poprawić TS-Doctor i scalić do poziomu jednego pliku .ts Jednak jak piszą na forach koledzy, od kwietnia 2014 roku wprowadzono na LG szyfrowanie tych plików poprzez DRM. Być może gdyby dało się wrzucić firmware sprzed szyfrowania, takie pliki były by możliwe do obejrzenia sobie we własnej sieci. Po wczorajszych próbach ja się rozbiłem właśnie o szyfrowanie piku ts za pomocą klucza DRM.

Do góry