LG 77C45 - ustawienia obrazu

LeChiffre91

New member
Hej, jestem nowym użytkownikiem TV OLED LG 77C45. Mam pytanie odnośnie formatu obrazu - jaki należy ustawić format by pozbyć się poziomych czarnych pasków podczas oglądania filmów. Czy te czarne pasy mogą powodować wypalenia matrycy? Przeszukałem forum ale nie mogłem nic znaleźć o tych ustawieniach.

Alt0S

Active member
Hej, jestem nowym użytkownikiem TV OLED LG 77C45. Mam pytanie odnośnie formatu obrazu - jaki należy ustawić format by pozbyć się poziomych czarnych pasków podczas oglądania filmów. Czy te czarne pasy mogą powodować wypalenia matrycy? Przeszukałem forum ale nie mogłem nic znaleźć o tych ustawieniach.
Był już wątek na ten temat na forum... https://hdtv.com.pl/threads/oled-c9-i-warunki-uzytkowania-wg-lg.144810/ . Przeczytaj o czarnych paskach i wyciągnij sam wnioski...wypalić, to się mogą paski informacyjne od TVP Info i innych kanałów tego typu i loga programów i cała reszta, gdy oglądasz je tygodniami. Jeśli chodzi o mnie to oglądam wszystko,co jakiś czas przełączam programy,gram w gry po kilka godzin i nic złego się nie dzieje...nie siedze nad jednym programem 24h/d.Kanały informacyjne,też oglądam,ale tak jak pisałem,nie mam ich włączonych po kilkanaście godzin (jednego kanału). Filmy też oglądam, z paskami i z napisami również. Włącz sobie pzesuw pixela i inne funkcje odnośnie ekranu i nie martw się. Oprócz Oleda, posiadam 15 letnią plazmę panasonica i nadal działa. Mam co prawda leciutko wypalone logo kanału RedBull,ale jak na 15 lat użytkowania plazmy,to wypalenie jest na tyle minimalne,że sam je widzę i jestem w szoku,że tyle lat minęło a obraz mam super. Jeśli chodzi o powidoki,to owszem,mogą się pojawić,ale znikają po kilku minutach...powidok a wypalenie to zupełnie inna sprawa i też sie nie obawiaj. U moich rodziców stoi 6 letni Oled Sony AG9 i zero wypaleń i na koniec napisze,że oglądają wszystko (również TVP Info). Wszyscy martwią się o panele i wypalenia,ale nikt nie pomyślał o zasilaczach,które potrafią paść. A odpowiadając na Twoje pytanie,to możesz skorzystać z opcji Zoom i nawet masz 2 opcje Zoom.
:)

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Możesz to zmienić ale obraz będzie nienaturalny. Czy się mogą wypalić te paski? Ciężko powiedzieć. Sony też ma zapis u siebie, że czarne paski to ryzyko. Mam ten sam tv i akurat na te paski w ogóle nie zwracam uwagi a filmy lecą non stop.

Alt0S

Active member
Możesz to zmienić ale obraz będzie nienaturalny. Czy się mogą wypalić te paski? Ciężko powiedzieć. Sony też ma zapis u siebie, że czarne paski to ryzyko. Mam ten sam tv i akurat na te paski w ogóle nie zwracam uwagi a filmy lecą non stop.
Jak można wypalić czarne pasy? jakim sposobem?...To tak jak spalić/wypalić zgaszoną żarówkę...nie da się,ponieważ nie ma podświetlenia w tym miejscu (to jest tzw.część wygaszona)...wypalisz tylko część podświetloną/statyczną na ekranie,czyli to co widzimy w obrębie pasków (to co podświetlone)...trudno to pojąć,ale tak jest. Dla przykładu: jeśli mamy pasek u góry i logo TVN7 i informacje że film jest od lat 12 w kolorze żółtym,to wypali się logo żółte i cyfra 12 i logo TVN7 bez dolnego zaokrąglenia,pasek przytnie część logo i będzie to widoczne w czasie reklam.Czyli tylko część podświetlona. Moje pytanie w takim razie brzmi...czy da się wypalić panel w momencie gdy mamy włączony wygaszacz ekranu (chodzi mi o pusty,czarny wygaszacz),bez obrazów itd ? Też się nie da...paski to taki mały wygaszacz. Jeśli tego nie zrozumiecie,to już nikt nie wytłumaczy tego lepiej.
Sony ma zapis o ryzyku,tylko dla zabezpieczenia się przed reklamacjami tego typu. Inne firmy również,tylko inaczej brzmi zapis.

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Jak można wypalić czarne pasy? jakim sposobem?...To tak jak spalić/wypalić zgaszoną żarówkę...nie da się,ponieważ nie ma podświetlenia w tym miejscu (to jest tzw.część wygaszona)...wypalisz tylko część podświetloną/statyczną na ekranie,czyli to co widzimy w obrębie pasków (to co podświetlone)...trudno to pojąć,ale tak jest. Dla przykładu: jeśli mamy pasek u góry i logo TVN7 i informacje że film jest od lat 12 w kolorze żółtym,to wypali się logo żółte i cyfra 12 i logo TVN7 bez dolnego zaokrąglenia,pasek przytnie część logo i będzie to widoczne w czasie reklam.Czyli tylko część podświetlona. Moje pytanie w takim razie brzmi...czy da się wypalić panel w momencie gdy mamy włączony wygaszacz ekranu (chodzi mi o pusty,czarny wygaszacz),bez obrazów itd ? Też się nie da...paski to taki mały wygaszacz. Jeśli tego nie zrozumiecie,to już nikt nie wytłumaczy tego lepiej.
Sony ma zapis o ryzyku,tylko dla zabezpieczenia się przed reklamacjami tego typu. Inne firmy również,tylko inaczej brzmi zapis.
Ale ja dokładnie napisałem, że nie wiem. Są takie zapisy a skoro są to zawsze coś musi w tym być. Takie moje zdanie.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Nic nie rozumiesz. Tu nie chodzi o wypalenie czarnych pasów w sensie dosłownym a o to, że właśnie ten nie używany fragment obrazu będzie miał po dłuższym czasie inny odcień od pozostałej części obrazu, co jest odbierane przez widza jako wypalenie.

Alt0S

Active member
Nic nie rozumiesz. Tu nie chodzi o wypalenie czarnych pasów w sensie dosłownym a o to, że właśnie ten nie używany fragment obrazu będzie miał po dłuższym czasie inny odcień od pozostałej części obrazu, co jest odbierane przez widza jako wypalenie.
Dobrze wszystko napisałem i wszystko rozumiem. Napisałem również,że ciężko to będzie zrozumieć dla pozostałych i nie napisalem,że czarne pasy się wypalą. W pierwszym poście napisałem,że należy samemu wyciągnąc wnioski co ulegnie wypaleniu. Ten temat był poruszany na forach zagranicznych i tak samo pisali jak ja tutaj. Tutaj również (wkleiłem jeden odnośnik do tematu dla przykładu).Pozdrawiam i życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2025.

Ostatnia edycja:

Alt0S

Active member
@Alt0S Jesteś zadowolony z tego Twojego C3? Jakieś minusy?
Tak, jestem zadowolony. Jeśli chodzi o minusy,to zmieniłbym pilot. Uważam,że powinien być mniej gabarytowy i mniej trzeszczeć. Jeśli wdzieliście już zapowiedź G5,to uważam,że pilot powinien być właśnie taki jak w G5. Kolejnym minusem było to,że nie działał w pełni ARC/eARC,ale to rozwiązała aktualizacja do WebOS 24 i obecnie wszysko działa dobrze. To jedyne minusy,jakie miałem u siebie. Jeśli chodzi o obraz,to dostałem dwa pliki od Kiki'ego i kalibracje jaką dokonałem to wyłączenie wszystkich AI, zmniejszyłem kolory,do bardziej naturalnych oraz dokonałem zmian w ustawieniach HDMI i tym podobne. Była u mnie ekpia z kalibruj.tv,ponieważ chciałem dokonać pełnej kaliibracji,ale po ich przybyciu stwierdziliśmy,że moje zmiany,które dokonałem są bardzo dobre i nawet panowie byli zaskoczeni,że można tak ustawić obraz i skalibrować TV bez specjalistycznego sprzętu. W mojej kolekcji posiadam plazmę Panasonica G30. Plazma zawsze była wzrorem odnośnie obrazu i też dokonałem sam kalibracji poprzez https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1308122639 . Po kupnie Oled'a,szczęka jednak odadła. :) Z zawodu jestem informatykiem,trochę na sprzętach się znam i zanim coś kupie,to oczywiście przeczytam recenzję,zapoznaje się z opiniami innych itd. Patrząc z perspektywy czasu,mogłem kupić 77 cali...Może kiedyś....Na początku myślałem,że poczekam na C4,ale w nim jest taki sam procesor jak w C3. W marcu minie rok od kupna C3. Nie doświadczyłem na nim żadnych wypaleń i tym podobnych problemów. Oglądam filmy,programy,gram czasami w COD'a i inne gry i się nie martwię. Telewizje oglądam głównie wieczorem,bo w dzień przeważnie pracuje i rzadko włączam.Rodzina lub znajomi wpadną,to wtedy coś się włączy i coś tam leci w tle. Na mojej 15 letniej plazmie mam jedno małe wypalenie (logo programu RedBull TV). Wypalenie jest na tyle małe,że tylko ja to widzę i pojawiło się dopiero w 2020 roku.

Ostatnia edycja:

Alt0S

Active member
@Alt0S A jak webos oceniasz? Jest tam możliwość instalacji np. odtwarzacza do filmu NOVAPLAYER albo VLC?
System webos oceniam na 5 w skali od 1/10. Zależało mi bardziej na programach streamingowych (Netflix,C+ Online, Max, itd....tutaj jest moim zdaniem bardzo dobrze). Jeśli chodzi o instalacje odtwarzaczy i tym podobne to tutaj jest nieciekawie i raczej wszyscy o tym wiedzą. Twoje pytanie jest moim zdaniem podchwytliwe ;-) Z odtwarzaczy,to korzystam z Kodi i dysk mam podłączony do Xbox'a. Ja jestem bardziej miłośnikiem dobrego dźwięku i obrazu. Zrobiłem sobie mini serwer na Raspbery Pi5 i wszystko leci przez wifi.Tutaj również mam zainstalowane Kodi i VLC. TV wykrywa drugi dysk przez wifi (serwer multimediów).Dżwięk w filmach mam w DD,DD+,Atmos itd. Wszystkie filmy odtwarzane w FullHD,4K i bez zacięć. WebOS to nie AndroidOS. Na androidzie możesz mieć instalacje kodeków itd. No ale LG raczej nie przejdzie na androida. U moich rodziców na oledzie Sony zainstalowalem Kodi,vlc.

Ostatnia edycja:
System webos oceniam na 5 w skali od 1/10. Zależało mi bardziej na programach streamingowych (Netflix,C+ Online, Max, itd....tutaj jest moim zdaniem bardzo dobrze). Jeśli chodzi o instalacje odtwarzaczy i tym podobne to tutaj jest nieciekawie i raczej wszyscy o tym wiedzą. Twoje pytanie jest moim zdaniem podchwytliwe ;-) Z odtwarzaczy,to korzystam z Kodi i dysk mam podłączony do Xbox'a. Ja jestem bardziej miłośnikiem dobrego dźwięku i obrazu. Zrobiłem sobie mini serwer na Raspbery Pi5 i wszystko leci przez wifi.Tutaj również mam zainstalowane Kodi i VLC. TV wykrywa drugi dysk przez wifi (serwer multimediów).Dżwięk w filmach mam w DD,DD+,Atmos itd. Wszystkie filmy odtwarzane w FullHD,4K i bez zacięć. WebOS to nie AndroidOS. Na androidzie możesz mieć instalacje kodeków itd. No ale LG raczej nie przejdzie na androida. U moich rodziców na oledzie Sony zainstalowalem Kodi,vlc.
Też odtwarzam filmy tylko w super jakości dlatego dopytuje bo nie wyobrażam sobie jak można funkcjonować bez VLC czy NovaPlayer :) No i wszystko śmiga u Ciebie i po wifi film co waży np. 60GB bo jest w super jakości śmiga bez problemu? :)

Alt0S

Active member
Też odtwarzam filmy tylko w super jakości dlatego dopytuje bo nie wyobrażam sobie jak można funkcjonować bez VLC czy NovaPlayer :) No i wszystko śmiga u Ciebie i po wifi film co waży np. 60GB bo jest w super jakości śmiga bez problemu? :)
Na początku miałem problemy,ponieważ filmy puszczałem przez Raspberry 3. Na tej wersji problem zauważyłem tylko przy filmach w 4K. Z filmami w FullHD i HD tego problemu nie było.Wersja 3 posiada slabszy pocesor i mniej ramu...i to powodowało zacięcia i zwiechy w 4K...ale gdy kupiłem raspberry 5, ten problem rozwiązałem. Wszystkie urządzenia mam połączone po WIFI...na Raspberry3 obecnie mam zrobiony blocker reklam i kasuje mi reklamy np: w youtube i tym podobne. Na Xbox'ie filmy chodzą też dobrze,ale ja nie mam konsoli włączonej non-stop i dlatego wole mieć centrum mediów na Raspberry,które działa 24h/d. Z serwerem łącze się poprzez program/serwer CasaOS,który instaluje się na raspbery i udostępniam folder w sieci,który jest widoczny w TV jako serwer multimediów....do CasaOS mogę zdalnie sie podłączać np: poza domem...wpisuje adres IP z loginem i hasłem np: gdy mam laptopa lub komórkę....na TV wchodzę bez hasla i loginu bo tu inaczej skonfigurowałem. Poza moją siecią wygląda to tak http://178.37.17.7/#/login Adres IP oczywiście zmieniam co kilka tygodni.

Ostatnia edycja:
Do góry