LG 77C41LA 77 vs SONY XR-85X90L 85

LG 77C41LA 77 (OLED) vs SONY XR-85X90L 85 (Full Array LED) - cena mniej więcej taka sama, czyli około 8 tys PLN. Co myślicie o takim porównaniu? wiadomo - Sony jest większy i spora korzyść dla Sony właśnie dlatego, ale jaka różnica w odbiorze obrazu i ogólnie co bardziej polecacie do zakupu? Jestem bardzo ciekaw Waszego zdania. Jakby ktoś wypunktował z czym lepszy były LG, a w czym ten Sony to będę wdzięczny. Dziękuję.

PS. LG 77C41LA to jest to samo co LG 77C45LA tylko inna dystrybucja.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co myślicie o takim porównaniu?

Powiedziałbym, że bez sensu.
Nie dość, że dwie różne technologie wyświetlania obrazu, to dwie różne przekątne.

Punktowanie nic tu nie da, ale jak komuś się chce, niech wylicza.
Zalety/wady Oledów chyba znasz, podobnie z "LCD".

Przekątna to samo, nie da się w żaden mierzalny sposób opisać różnicy wrażeń.

Przede wszystkim sam musisz określić jak będziesz wykorzystywać tv, które żródła będą dominujące, jaka odległości itd.

Przede wszystkim sam musisz określić jak będziesz wykorzystywać tv, które żródła będą dominujące, jaka odległości itd.
Odległość 3,5-4m Głównie filmy z dysku, YT, Netflix, najrzadziej telewizja naziemna. Kąty widzenia nieistotne bo oglądane będzie tylko na wprost. Częściej wieczorami niż za dnia.
Obecnie 65' wisi, Philips LCD.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W takim wypadku, nawet nie brałbym 77" po uwagę.

Z kilku powodów,
1. Odległość 3.5-4m + oglądanie filmów, przy takim założeniu nie schodziłbym poniżej 85".
2. Żródła, czyli głównie filmy, a te w większości są w proporcjach 21:9, czyli pasy góra/dół. Więc ta wielkość jest tu istotna.
3. Kąty, nie interesują Cię.

Oled lepiej zaświeci, ale nie da Ci takich wrażeń z tej odległości.
Ciebie interesują głównie filmy, YT. Czyli dokładnie jak u mnie. Kablówka podobnie najmniej mnie interesuje. To samo kąty.

Gdybyś miał te 2m w porywach do 3m, to w drodze wyjątku i założeniu, że bardzo Ci zależy na jakości oledowej, można by brać 77" pod uwagę, ale nie w przypadku 3.5-4m i oglądaniu głównie filmów.

Pytanie, czy musi być akurat ta 85" X90L?
Masz jeszcze Samsunga i TCL. Nie lepiej dołożyć do ML np. TCL 855?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Chociażby QN85C lub QN90C, pod warunkiem, że jeszcze znajdziesz. Ew. QN85D.
Nie wykluczam tego Sonego, jeżeli Ci pasuje, to ok.

phoenix_me

Active member
Na kajt24 9110pln za QN85D

Ja raczej bym dołożył trochę i zdecydował się na QE85QN90D. Jest dostępny poniżej 11k. Różnica w cenie nie aż tak duża, w jakości już spora.
Natomiast jak chcesz mieć full wypas to wtedy QE83S90DA ale wtedy musisz mieć 13k.
Byłem też miło zaskoczony LG'kiem. Widziałem 86 Qneda 91 na żywo (11k) i podobało mi się.

XR-85X90L to jest jednak poprzednia generacja jeżeli chodzi o obraz. Teraz to Oled albo MiniLed.

Napiszę jeszcze coś co zakrawa na herezję - ale widziałem też na żywo TCL'a C745 i co? Ano TV był w 98 calach i chyba wtedy wybaczamy więcej obrazowi bo sam rozmiar robi wrażenie. Gdybym celował w 98 cali i nie chciał za dużo wydawać - to kto wie!

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przede wszystkim - są w sieci filmy, w których testujący, wskazywali na lepszy tv od QN90D, właśnie C855.
Na naszym podwórku u konkurencji, podobnie. Wybór padłby na C855 względem QN90D.
Ja osobiście też bym wybrał TCL, nie widzę w cenie 10k konkurencji dla tego TV, a że żaden nie jest idealny, to oczywiste.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Filmy wklejałem wielokrotnie. Poszukaj na YT, ale nie koniecznie tylko na anglojęzycznych kanałach, bo jest tego trochę.
Tłumacz jest na SmartTube, więc nie ma większego problemu ze zrozumieniem meritum.

Kalibracji w większości nie było, a raczej wstępne podstawowe ustawienia.

Czy ja bym dołożył 2k do TCL? Tak, aczkolwiek teraz, to już bym się mocno zastanowił, czy nie poczekać na nowe modele.

phoenix_me

Active member
Filmy wklejałem wielokrotnie. Poszukaj na YT, ale nie koniecznie tylko na anglojęzycznych kanałach, bo jest tego trochę.

I kolejny test, który jednoznacznie wskazuje Samsunga jako zwycięzcę:
Trustedreviews

Poniżej tłumaczenie (google) podsumowania.
Werdykt:
Samsung QN90D i TCL C855 to doskonałe telewizory, a chociaż pierwszy z nich pod wieloma względami przewyższa drugiego, to właśnie jakością obrazu QN90D naprawdę się wyróżnia. Samsung jest bardziej znaną z tych dwóch marek i ma dziesięciolecia doświadczenia, badań i rozwoju, jeśli chodzi o projektowanie paneli, przetwarzanie obrazu i lokalne przyciemnianie. Jest to widoczne w każdym aspekcie wydajności QN90D, od szerszych kątów oglądania, lepszej dokładności obrazu, płynniejszego ruchu, lepszego przetwarzania obrazu, dokładniejszego lokalnego przyciemniania i lepszego mapowania tonów. Wszystko to łączy się, aby zapewnić doskonałą wydajność, która jest obiektywnie bardziej wyrafinowana i dopracowana, i łatwo uzasadnia wszelkie dodatkowe koszty.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Straszny bełkot ta pseudo "recenzja".
Zresztą, niech każdy wybiera co chce, M.K od kalibracji, też mówi, że wolałby C855 od QN90D

phoenix_me

Active member
Straszny bełkot ta pseudo "recenzja".

Niby pod jakim względem?
Masz napisane, jaki sprzęt był używany do pomiarów i kalibracji, a sam recenzent jest certyfikowanym przez THX, ISF, HAA?

Więc jeszcze raz — co Ci nie pasuje w tej recenzji?
No chyba, że wolisz jak TV recenzują Indusi, zestawiając jedynie slajdy z parametrami i okraszając to swoim specyficznym akcentem?

Zresztą, niech każdy wybiera co chce, M.K od kalibracji

Nie mam pojęcie kto to M.K

Do góry