LG 47LM760s vs. Samsung UE46ES7000

matipol

New member
Witam. Jestem zainteresowany kupnem TV o wielkości 46-47'' i wpadły mi w oko głównie modele: LG 47LM7650s oraz Samsung UE46ES7000. Chciałbym poznać wasze opinie na temat tych dwóch TV, który w jakich względach wygrywa, jak wygląda sprawa 3d, bo jak wiadomo w LG jest pasywne, w Samsungu aktywne, szczególnie zależy mi na opiniach o aktywnym 3d w tym modelu Samsunga, ponieważ pasywne miałem okazje dość gruntownie przetestować i powiem szczerze, że osobiście mi się podobało. Jak wygląda również sprawa bandingu i cloudingu w tych modelach, bo jestem na to bardzo wyczulony. Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc!

Ostatnia edycja:

matipol

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20mkw
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Głównie na wprost, rzadziej bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać (w przyszłości może wisieć)
6.Jak słońce świeci w pokoju? Słońce nie przeszkadza.
7.Jaki masz obecnie telewizor? LG 42LM660s
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Dobry obraz, brak input laga, cienka ramka, Smart TV.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? DVB-T
10.Jakie urządzenia? PS3, XBOX360
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie znam się.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 70%
16.Preferencje co do marki? LG/Samsung
17.Preferencje co do wielkości? 46-47’’
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Clouding przede wszystkim. Również banding.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie wieczorem.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? max. 5000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Ma mieć. Nie wiem, które jest na dzień dzisiejszy lepsze.

matipol

New member
Chciałem jeszcze zapytać czy w przypadku LG warto dopłacać ok 500pln do modelu LM760s, który ma 200MHz czy wystarczy 100MHz w modelu LM670s? Przypominam, że sporo korzystam z konsoli do gier.

banker_2

New member
Jeżeli KIKI da radę ci odpowiedzieć to oczywiście super, niemniej jako użytkownik lm670 mogę ci odpowiedzieć że ze swojego TV jestem zadowolony. Nie gram właściwie na komputerze, ale tyle co podłączałem gry z PC sporadycznie było Ok o ile nie próbowałem konwertować obrazu 2D w 3D. Szeroko na forum komentowany brak płynności bocznej moim zdaniem przy ustawieniu trumotion na stopień minimalny jest już niewidoczny, ale przy wyłączeniu tej opcji faktycznie przeszkadza mi nierównomiernosć przesuwu. Jeślki zdecydował byś się wybrać model 200MHz to powinno być tylko lepiej. Nie znam linii samsunga, ale nawet jeśli tam obraz 2D bedzie lepszy, to w LG też nie jest źle, a z kolei technologia 3D aktywna dla mnie jest nie do przyjęcia. (a własnie z myślą o możliwościach 3D wybierałem model przy zmianie - od aktywnej boli mnie głowa, jest to niewygodne, okulary są drogie, a cinema 3d mogę sobie oglądać ile chcę i nic się nie dzieje. Na okazjonalne party poszedłem do kina i kupiłem sobie 5 par dodatkowych za 6 pln sztuka które sa zgodne z LG :)). Wart rozważenia jest jeszcze chyba philips 6007, ma swietny test u Kikiego - 3D podobno jest w nim faktycznie rewelacyjne, co do jakości obrazu to już inne testy niekoniecznie dają maksymalne noty (nic nie ujmując testom HDTV które są bardzo dobre :) - po prostu zawsze jest pewien rozrzut w opiniach dla testowanych modeli). No i philips ma ambilight czego nie ma nikt. Gdybym dziś brał może to byłby własnie philips, bo na pewno nie samsung (3D aktywne) - tylko ten ich designe... Aha - no i philips ma 3D pasywne ale bladego pojecia nie mam czy to jest zgodne z cinema 3d i np. okulary z kina pasują , może KIKI cos wie...

matipol

New member
banker 2 wielkie dzięki za obfitą odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: jak wygląda sprawa cloudingu na Twoim 47'' TVku? Nie trawię tego zjawiska... Ja w tej chwili mam 42LM660s i cloudingu praktycznie brak. Ten Philips wydaje się atrakcyjny, ciekaw jestem czy w rzeczywistości ramka w Philipsie jest cieńsza od tej z serii LM marki LG? Jak ewentualnie faktycznie wypada on w zestawieniu z LGiem? Nie wiedzieć czemu, ale od zawsze niechętnie podchodzę do marki Philips. Sprawdziłem ceny i do 5000pln można kupić nawet 55'' Philips 6007. Pytanie tylko czy przy odległości 3,5m lub czasem nawet mniejszych, tj. 2,5m taki TV nie będzie za duży szczególnie do gier, gdzie trzeba szybko koncentrować wzrok na danym miejscu? Kurcze mimo uprzedzeń do marki ten Philips mnie kusi, szczególnie ta wersja 55'', którą znalazłem za niecałe 5000pln. Chciałbym jednak aby jakiś posiadacz TV wypowiedział się na jego temat. Jak wygląda sprawa cloudingu w tym modelu przy tak dużej matrycy, bo kiki testował 42'' wersje. Czytałem gdzieś, że płynność obrazu w tym modelu niesie za sobą efekt teatru. Czy to prawda, bo nie toleruje takiego efektu? Jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa Smart TV w tym TVku? Jakie polskie aplikację są na nim dostępne? No i ostatnie pytanie czy TV odtwarza już polskie napisy txt/srt?

Ostatnia edycja:

matipol

New member
Dzięki barteknowack. Spory lag ma ten Philips w porównaniu do LG faktycznie. Czy w LM760s LAG jest podobny jak w LM660s? Zastanawiam się czy warto dopłacać 300-400 złotych do 200Hz matrycy, bo z tego co ja zdążyłem zauważyć to tylko tym różnią się te dwie serie.

barteknowack

New member
Bez reklam
Tak, 760 też ma lagi w okolicach 30-40ms.

W temacie "100hz vs 200hz" napisałem mniej więcej, jak wygląda sprawa gier.
Ogólnikowo to im więcej HZ tym dynamika obrazu będzie lepsza, jeśli jednak masz na myśli tylko różnice w szybkości matrycy, okazało się że 660 i 760 a nawet 860 mają jedną szybkość 100hz. 9 ma 200hz, różnica jest w skanowaniu podświetlenia i innych elementów wchodzących na MCI.

Wg mnie jeśli nie drażni cię zbytnio kiepska płynność szóstek, nie warto przepłacać, dodatkowo w trybie GRA część z polepszaczy jest dodatkowo wyłączana. Mimo wszystko jednak, różnicę w obrazie będzie można dostrzeć na 760.

Ostatnia edycja:

matipol

New member
Na swoim 660s jakoś nie zauważyłem niczego bardzo niepokojącego w jakości obrazu, płynność jest dla mnie ok. Pytanie tylko czy przy większej o 5cali matrycy wady nie będą bardziej wyeksponowane i być może wtedy będę je widział. Ogólnie bardziej skłonny jestem do 760s, ale po kilku przemyśleniach zaczynam się zastanawiać czy nie poczekać już na nowe modele na 2013r. które być może będą pozbawione przynajmniej niektórych wad. Czy ktoś z was orientuje się kiedy mogą wyjść do sprzedaży nowe odpowiedniki 660s lub 760s? Ewentualnie czy ktoś przypomina sobie kiedy wyszły te modele w 2012 roku?

barteknowack

New member
Bez reklam
Termin wejścia nowości to późny marzec. Potem warto poczekać na testy oraz obniżkę cen.

Powiem tak, przy większych przekątnych najbardziej rzucać się w oczy będzie brak płynności (skoki obrazu). Mając na uwadze problemy akurat z tym odbiorników serii 6, może być nieciekawie.
Jeśli w 6 nie przeszkadza Ci nic w obrazie a problemem jest tylko przekątna (obecnie 42'' jak piszesz), ja bym czekał na nowe, zważywszy na to że masz najnowszy tegoroczny model :)

Do góry