LG 47LA660S problem z aplikacją youtube

daxter3

New member
Witam,
od jakiegoś czasu jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem TV LG LA660S. Mam pewien problem z samą aplikacją youtube i już własnymi siłami nie potrafię sobie z nim poradzić. A mianowicie: aplikacje typu ipla itp śmigają super (reklamy w HD ładują się ekspresowo :) ), natomiast youtube ciągle zamula, zacina się, zanim załaduje się ekran startowy to potrafi kilka razy powrócić do menu smart (czyli zamknąć aplikację). Gdy już odpalę aplikację to poruszanie się po jej menu doprowadza mnie do szewskiej pasji - działa baaardzo ociężale. Same filmiki zawsze się zawieszają, szczególnie pierwsza minuta.
Zacząłem więc drążyć temat, pierwsze co zrobiłem to telefon na infolinię LG (myślałem że to wina tv), lecz niestety Pani na infolinii w chamski sposób mnie spławiła, mówiąc że w telewizorze jest zainstalowany tylko skrót do aplikacji, która działa na serwerach youtube. Więc problem leży po stronie routera, youtuba lub dostawcy internetu. Dla pewności zawiozłem tv do pobliskiego serwisu LG i faktycznie u nich działał płynnie i bezproblemowo (u mojego znajomego też działa o wiele szybciej).
Następnym moim krokiem było przetrzepanie ustawień routera. Zmieniłem kilka razy adresy DNS, ale w sumie niezbyt wiele mi to dało. Dodam tylko, że mam łącze z Netii do 20 MB/s - na komputerze na speedtescie pokazuje mi ok 17, natomiast na TV 6Mb/s :| Przed zmianą adresów dns na routerze ping z TV do speedtesta był ok 170... Natomiast z komputera jest normalnie - ok 25.
Żeby nie było, że nie próbowałem wszystkiego, to połączyłem się z siecią sąsiadów (oni mają internet z Orange) i dalej nie przyniosło to żadnych efektów. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to połączenie tv z routerem skrętką - tego jeszcze nie robiłem, bo nie wydaje mi się że to może być rozwiązaniem, ponieważ gdy pinguję komputer - tv to średni ping mam ~ 30ms.
Proszę o pomoc, bo ja już nie mam pomysłu co z tym zrobić... :blagam:

Do góry