Polecam LG 43UF7789 na allegro , kupiłem go , śmiga bez problemów .
Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka
Modele z oznaczeniem 9 na końcu nazwy są przeznaczone na rynki zachodnioeuropejskie. Aczkolwiek jeden model, czyli 49UF8579, został niedawno wprowadzony do oficjalnej sprzedaży w Polsce.
Rozumiem więc, że kupiłeś powyższy model poza oficjalną dystrybucją?
I czy nie przeszkadzają Ci anormalne powidoki? Bo z tego co udało mi się nieoficjalnie dowiedzieć (ze źródła z fabryki LG), ale także osobiście udało mi się to sprawdzić w aż siedmiu TV 7 i 8 serii (plus jeden 8 serii, który sprawdził dla mnie ktoś inny), to
wszystkie tegoroczne TV UHD od LG poniżej 9 serii (nie wiem czy również FHD, ale możliwe, że nie) mają spaprane matryce przejawiające się własnie w postaci wspomnianych powidoków. Te powidoki pojawiają się już po zaledwie około pół minuty od wyświetlania nieruchomego obrazu lub jego stalych elementów i znikają, kiedy te stałe elementy przestają być wyświetlane, dopiero po 10-12 minutach!
W dodatku są to zaledwie 60 Hz matryce (nawet w TV 8 serii). Także modele z funkcją TruMotion (to te z oznaczeniem V lub 9 na końcu nazwy) posiadają tylko 60 Hz matryce.
Jakkolwiek, poza tymi wadliwymi oraz 60 Hz matrycami, są to jak najbardziej dobre TV.
Widać bez problemu (jak to się mówi gołym okiem), że LG dokonało wyraźnego postępu w jakości podświetlenia krawędziowego w stosunku do poprzednich modeli z takim samym podświetleniem w 2013 roku (bo TV z 2014 mają podświetlenie pełne).
Dodatkowo TV 8 serii mają świetny wygląd i są w większości wykonane z metalu.
WebOS 2.0 jest dosyć szybki, ale na pewno nie bardzo szybki, bo w sytuacjach działania wielowątkowości potrafi się zacinać, ale także na niektórych najbardziej wymagających (multimedialnych oraz być może też najgorzej zoptymalizowanych) stronach www. Okazuje się więc, że pomimo 4 rdzeni taktowanie 1.1 jest za niskie. Dopiero być może w TV 9 serii nie ma tych zacięć, bo tam jest już bardzo dobry procesor mobilny.
Myślę sobie skromnie, że pewnie też dalsza optymalizacja WebOS-a jest jeszcze co najmniej trochę możliwa. Dodając do tego większe taktowania, ale także wydajniejsze 4 rdzeniowe procesory w przyszłych TV, to pole do działania/poprawiania w kierunku absolutnej płynności WebOS-a jest jeszcze bardzo duże.
Bo moim zdaniem system operacyjny WebOS jest absolutnie bezkonkurencyjny, tylko, że tym razem, w tym roku, z tytułu poszukiwania oszczędności LG montuje spaprane 60 Hz matryce. Ale miażdżąca większość ludzi jest ślepa, więc sprzedaż jakoś idzie.