LG 24PJ550 PROBLEM prosze o pomoc

boxer87

New member
czesc ,
zakupilem ostatnio plazme z lg i mam problem z jakoscia obrazu , niewiem jak to wytlumaczyc ale pamietacie obraz np na pc jak sie uzywlo starego dekodera byly takie dziwne efekty np policzki na tawrzy tworzyly polkola o roznej barwie .. tak to moge najprosciej wyjasnic .... posiadam cyfre+ i deko dsr2221.. zastanawiam sie czy to wina tv czy dekodera prosze o mala pomoc

Adrian85

New member
Bez reklam
Zacznij od sprawdzenia jakości sygnału, bo to jest główny powód jeśli chodzi o jakość odbioru sat(słaby konwerter,ustawienie anteny,deszcz) i pytanie czy obraz np. z dvd jest taki sam?

boxer87

New member
powiem tak dvd nie mam sciagam wlasnie filmik w jakosci bluray wgram na pendriva i zobacze jakos czy lepsza czy nie sygnal 4/5 wiec bardzo dobry , podlczenie z deko jest na euro :/ , slyszalem ze podobno podlacznie kablem hdmi jest duzo lepsze jednakze moj deko nie posiada takowego wejscia :(

podlaczylem pendriva z filmem dvd tylko ze hmm w oryginalnej rozdzielczości wygladau super tylko okienko mam wielkosci monitora 17 :/ jak daje opcje obrazu szeroki to mam na calym ekranie ale obraz gorszy :/ sciagne filmk w odpowiedniej rozdzielczosci i zobaczymy w opcjach graficznych(obrazu) mam do wyboru kino , sport, gra , expert jezeli ktos moze pomoc z ustwieniami koloru ostrosci itp prosze o odpisywane na pytania wszystkich bardzo dziekuje za pomoc

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
witam
tuner PACE DSR 2221 ma tylko wyjscie euro.jesli dobrze pamietam to w tym tunerze jest tryb pal i RGB. zmien z pal na RGB. wtedy jakosc obrazu bedzie zdecydowanie lepsza.najlepsza jakosc obrazu w trybie RGB.jesli chcesz uzyskac jeszcze lepsza jakosc obrazu to kup tuner z wyjsciem component np Golden Interstar 870.ktos moze napisac a dlaczego nie z wyjsciem hdmi? z moich testow wynika ze przez wyjscie component uzyskamy zdecydowanie lepsza jakosc obrazu kanalow sd niz z tunerow n-box , ferguson 8800,8900 przez hdmi

Ostatnia edycja:

Adrian85

New member
Bez reklam
component jest wyjściem analogowym i dlatego jest lepsza jakość sd,a na moim PK950 widać również zdecydowanie lepszą czerń jeśli chodzi przesył sygnału sat(n-recorder)

boxer87

New member
Panowie po kolei najpierw zmienie pal na RGB tylko gdzie :/ jestem calkowicie zielony w tych sprawch narazie nie mam jak kupic tunera bo znajduje sie poza granicami polski a ewentualny zakup tunera bedzie dostepny pod koniec roku tak wiec prosze o wasza pomoc co do ustawien tego TV , poaztym niewiedziec czemu nie posiadam wszytkich kanalow jakie powinnienem miec w zestawie za jaki zaplacilem :/

aha jezeli na forum znajduja sie tematy ktore powinienem przeczytac prosze o bezposrednie linki , przepraszam jezeli komus wyda sie to dziwne ale nie mam zbyt duzo czasu w domu spedzam 9h gdzie powinienem spac :) tak wiec prosze o wyrozumialosc pozdrawiam wszystkich zaangażowawszy

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
menu dekodera pace tzn ustawienie parametrow telewizora.jest tam format tv ,ustawiamy 16:9, dzwiek - oczywiscie stereo, sygnal wizyjny- powinien byc ustawiony na RGB.

Ostatnia edycja:

boxer87

New member
sygnal mam na av1 nie moge zmienic na rgb bo mam czarny ekran :D

ok w menu deko zmienilem na rgb i 19:9 jakosc minimalnie lepsza dalej posiadam te dziwne zjawisko jakbym mial stare starowniki :/ masakra jak mozecie pomoc jak mozna cos jeszcze zmienic zeby polepszyc obraz aha i jak mozna siagnac jakies nowe oprogramowanie do deko

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
jesli masz mozliwosc to podlacz inne zrodlo sygnalu, do av1 w telewizorze euro,zmien kabel euro sprawdz czy bedzie poprawa. sa dwa rodzaje kabli euro . pelne i niepelne. to musi byc pelne euro.
byc moze to wina kabla lub tunera pace.
do tunera pace nie ma alternatywnego oprogramowania.mozesz pobrac nowa liste kanalow,(wyszukiwanie programow) tzn wyszukac nowe kanaly,jesli bedzie nowy soft to tuner pobierze tez nowe oprogramowanie( menu,aktualizacja oprogramowania).nie wiem czy wiesz ale od 1 wrzesnia na platformie c+ jest siedem kanalow z polsatu

Ostatnia edycja:
Do góry