LEDowa alternatywa dla plazmy Panasonic TX-P42G30E (do 2500zl, dynamiczny obraz)

melkej

New member
witam, przejrzalem mnostwo tematow, recenzji i opinii o telewizorach do 2500 w rozmiarze 40-42 cale.

spodobala mi sie plazma panasonica wymieniona w tytule tematu. niestety zabralem sie za poszukiwania kilka dni za pozno i 5 letnia gwaracja producenta mi przepadla, co przyznam niespecjalnie mnie raduje

z tego powodu szukam ledowego odbiornika, majac na uwadze jego wieksza trwalosc.

jesli chodzi o wymagania:
full HD, 100hz, czytanie napisow z usb, fajnie jakby byla ipla, ale niekoniecznie, youtube czy przegladarki mnie zupelnie nie interesuja, na 3d tez mi nie zalezy.

zastosowanie: filmy z usb glownie format avi, telewizja - sport, xbox

jak widac zastosowanie dosc szerokie, ze szczegolnym uwzglednieniem dynamicznych obrazow.

znalazlem:
Toshiba 40TL838 - 2400zl - za: 3d; przeciw: toshiba ;-)
Sharp LC40LX630E - 2300zl - za: dobre opinie, swietne odswiezanie; przeciw: nie czyta napisow - z tego co przeczytalem czyta format srt
PANASONIC TX-L42E30E - 2600zl za: 42 cale; przeciw: cena jest moim absolutnym maxem, wolalbym taniej, ale jesli uwazacie ze sie oplaca moze byc.

nie wiem co z LG, moze LG 42LV5500 czy LG 42LE7500?? nie znam zupelnie tych tv.

no i jeszcze samsungi, tutaj problemem jest 100hz, np taki SAMSUNG UE40D5500 ma 50hz a 100hz wspomagane procesorem? jak wyglada to w rzeczywistosci?

na sony raczej mnie nie stac, zgadza sie ?

z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

melkej

New member
:) bardzo fajna propozycja, jednak raczej sklanialbym sie ku obnizeniu kosztow niz podwyzszeniu.

dlatego pomyslalem o tych lg, gdzie mam 42 cale za 2400
ewentualnie wlasnie tym samsungu za 2200 (chociaz tu juz mniej ze wzgledu na to 50hz)

przemysle jednak ten sony na pewno, akurat mam znajomego w sony, wiec spytam co sadzi.

czym wiecej czytam, tym trudniej wybrac, bez sensu %-) a musze do wtorku sie zdecydowac.

a Sony KDL40EX520?? czy to 50hz bedzie zauwazalnie przeszkadzac?

Ostatnia edycja:

melkej

New member
czytalem duzo Twoich testow kiki ;-) ten oczywiscie tez, dlatego wlasnie uwzglednilem te toshibe. nie ograniczam sie do tych modeli, spokojnie moga byc inne, jade wlasnie ogladac TV do electroworldu i rtv euro agd. jesli macie jeszcze propozycje piszcie prosze, od razu zobacze czy jest taki model dostepny w sklepie.

jeszcze raz dzieki za szybkie odpowiedzi!

melkej

New member
heh, no to sa przeciez dokladnie te modele ktore wymienilem w 1 poscie ;-)

wiec jeszcze raz spytam o tego samsunga, czy to 50hz wzmocnione do 100hz nie bedzie przeszkadzac w grach czy sporcie?

Mylagos

New member
EX520 posiada procesor obrazu X-Reality, który dba o dobrą jakość obrazu w standardowej rozdzielczości, choć moim lepszym wyborem jest EX720 ( jeśli chodzi o zeszłoroczną serię), bądź wspomniany wyżej EX500. Jeśli znajdzie jeszcze właśnie EX500, to naprawdę zastanów się nad tym modelem, gdyż jest on naprawdę bardzo dobry.

Co do 100hz w sporcie i grach. W sporcie może to być przydatne, gdyż obraz powinien być płynny, zaś w grach powinno być to wyłączone.

PS. Jeśli dobrze pamiętam ten model Samsunga ( D5500) nie posiada 100Hz ( CMR 100 to tylko chwyt marketingowy).

melkej

New member
chodzi mi raczej o to czy obraz bedzie plynny, bo rozumiem ze przy zakupie sharpa czy tej toshiby niepowinienem sie obawiac smuzenia?

Soryu

New member
Bez reklam
heh, no to sa przeciez dokladnie te modele ktore wymienilem w 1 poscie ;-)

wiec jeszcze raz spytam o tego samsunga, czy to 50hz wzmocnione do 100hz nie bedzie przeszkadzac w grach czy sporcie?

Każdy telewizor 100Hz (i więcej) ma "wzmacniane" 50hz, procesorowo, bo i jak inaczej, tj. obraz jest upłynniany przez wstawianie dodatkowych klatek.

Akurat ten samsung (d5500) ma 50Hz, a CMR=100Hz (czyt. marketingowy bełkot).

deywies

New member
Bez reklam
chodzi mi raczej o to czy obraz bedzie plynny, bo rozumiem ze przy zakupie sharpa czy tej toshiby niepowinienem sie obawiac smuzenia?

Nie do końca chyba rozumiesz czym innym jest smużenie, a czym jest płynność obrazu.

Smużenie jest efektem "wolnej" reakcji matrycy, a za płynność obrazu odpowiada procesor. Dwie różne rzeczy

melkej

New member
Nie do końca chyba rozumiesz czym innym jest smużenie, a czym jest płynność obrazu.

mozliwe, chodzi mi o to zeby dobrze ogladalo sie mecz pilkarski czy nba ;-) , tzn zeby przy dynamicznym obrazie obraz sie nie rozmazywal i czy ten samsung ud5500 spelanialby swoja role? pytam, poniewaz jest to dla mnie najtansza opcja. jesli nie, wezme chyba tego sharpa jednak i jakos dam rade bez tych napisow, najwyzej sobie wkomponuje w film.

Każdy telewizor 100Hz (i więcej) ma "wzmacniane" 50hz, procesorowo, bo i jak inaczej

nie wiem jak inaczej ;-) ale z tego co czytam to taka toshiba ma 100hz wzmacniane do 200hz, sharp 100hz, a samsung 50hz wzmacniane do 100hz.
czyli co? wszystkie maja matryce 50hz? zbiles mnie z tropu zupelnie tym postem.

don111

Banned
witam, przejrzalem mnostwo tematow, recenzji i opinii o telewizorach do 2500 w rozmiarze 40-42 cale.

spodobala mi sie plazma panasonica wymieniona w tytule tematu. niestety zabralem sie za poszukiwania kilka dni za pozno i 5 letnia gwaracja producenta mi przepadla, co przyznam niespecjalnie mnie raduje

z tego powodu szukam ledowego odbiornika, majac na uwadze jego wieksza trwalosc.

jesli chodzi o wymagania:
full HD, 100hz, czytanie napisow z usb, fajnie jakby byla ipla, ale niekoniecznie, youtube czy przegladarki mnie zupelnie nie interesuja, na 3d tez mi nie zalezy.

zastosowanie: filmy z usb glownie format avi, telewizja - sport, xbox

jak widac zastosowanie dosc szerokie, ze szczegolnym uwzglednieniem dynamicznych obrazow.

znalazlem:
Toshiba 40TL838 - 2400zl - za: 3d; przeciw: toshiba ;-)
Sharp LC40LX630E - 2300zl - za: dobre opinie, swietne odswiezanie; przeciw: nie czyta napisow - z tego co przeczytalem czyta format srt
PANASONIC TX-L42E30E - 2600zl za: 42 cale; przeciw: cena jest moim absolutnym maxem, wolalbym taniej, ale jesli uwazacie ze sie oplaca moze byc.
plazma ma podobną trwałość panelu wg danych a te wszystkie LEDy które tu rozpatrujesz nie mają żadnego startu jeśli idzie o jakość obrazu do G30, musiałbyś wyłożyć >3k żeby dostać coś w miarę zbliżonego do G30, choć i tak nie do końca...

Soryu

New member
Bez reklam
nie wiem jak inaczej ;-) ale z tego co czytam to taka toshiba ma 100hz wzmacniane do 200hz, sharp 100hz, a samsung 50hz wzmacniane do 100hz.
czyli co? wszystkie maja matryce 50hz? zbiles mnie z tropu zupelnie tym postem.

Jeśli oglądasz telewizję w Polsce to obraz jest w 50Hz (PAL) i nie inaczej, więc np. telewizor 100Hz po prostu ma możliwość (ale nie konieczność) podbicia obrazu 50Hz do 100Hz.

melkej

New member
dzieki Soryu! nie mialem pojecia szczerze mowiac ze to tak wygalda.
don111, moze faktycznie przemysle ten g30 jeszcze, widzialem na zywo ten tv i obraz naprawde mi pasowal. idiotycznie wyszlo z ta promocja na gwarancje :/

Do góry