LED za ok 8 tys. (wymiana Plazmy)

Matt Damnati

New member
Witam,
jestem zmuszony w ciągu 4 miesięcy zmienić moją plazmę (Panasonic 50PY80) na nowy LED (wielkość 55-60 cali) cenowo ok 8 tys zł (+/- kilka zł).
Niestety nie wiem jaki model ani nawet na jaką firmę powinienem patrzeć.
Z tego co czytam, Samsung (mój wybór to UE55D8000YS) jest dla LED tym przy Panasonic (przynajmniej kiedyś) był dla plazmy.
Kiedyś myślałem też o którymś TV z serii Sony Bravia

Jakie modele są warte uwagi?

Czytałem też, że LED ustępuje jakością obrazowi plazmie. Czy to samo dot. starej plazmy i nowego LEDa? Jak to jest z kątem widzenia, polepszyło się coś od "zwykłego" LCD?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
A możesz podać jakie masz warunki w mieszkaniu ?
Jakie masz oczekiwania i potrzeby od telewizora ?

Matt Damnati

New member
Warunki są zmiennie, czasem 3 m, czasem 6 m od TV. Nasłonecznienie tak samo - mam Plazmę odbicie światła mi nie przeszkadza (i tak oglądane zazwyczaj wieczorami).
Chodzi mi przede wszystkim o jakość obrazu (w końcu TV), by był jak najbardziej zbliżony do naturalnego i dobrą czerń (czyli TV jak najbardziej zbliżony do Plazmy)

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Zgadzam się z przedmówcą, obyś nie był rozczarowany. TV LED to inny obraz niż plazma. Najlepiej jakbyś zobaczył u kogoś w domu jak to wygląda (w sklepie takie porównanie niewiele Ci da).
Już niedługo będą dostępne nowe modele plazm Panasonica z serii 50. Dzięki temu tanieją też modele z serii G. Warto się zastanowić.

Zobacz np. model 55VT30
http://www.ceneo.pl/11615790

Ostatnia edycja:

don111

Banned
Czytałem też, że LED ustępuje jakością obrazowi plazmie. Czy to samo dot. starej plazmy i nowego LEDa? Jak to jest z kątem widzenia, polepszyło się coś od "zwykłego" LCD?
w kątach nie ma zmian generalnie, dlatego raczej ciężko doradzić LED, tym bardziej, że ma on konkurować z porządną plazmą... a z VT30 jedynie full led tak naprawdę może konkurować, w innym przypadku będzie spora różnica na niekorzyść LEDa (o ile masz dobre warunki do oglądania)
jeśli kąty są istotne to tylko plazma, ewentualnie możesz popatrzeć na IPS od LG z lokalnym wygaszaniem (model LW980), kąty w IPS są dobre i kolory nie bledną, jedynie kontrast się nieco zmniejsza

farba

New member
kąty w IPS są dobre i kolory nie bledną, jedynie kontrast się nieco zmniejsza
Pionowe też dobre? Czytałem o Pansie na IPS-Alpha i niektórzy narzekali, że strasznie wrażliwy jeśli chodzi o kąty pionowe. Moim zdaniem, pionowe są ważniejsze od poziomych, ponieważ nie zawsze siedzisz na tej samej wysokości co zawieszony/postawiony telewizor.

Do góry