Chciałem prosić o poradę w kwestii kupna telewizora/40,42 lub 46 calowego/Miałem okazję prześledzenia kilkunastu wątków ale wszystkich nie dam rady/także proszę o wyrozumiałość jeśli powielam pytanie/Ponieważ jestem po 50 i wzrok powoli zmniejsza swoje możliwośći zależy mi na telwizorze który będzie dobrze odbierał telewizję cyfrową /mpeg4/ i współpracował z n-ką i tylko do tego jest mi potrzebny/żadnych konsol do gier ,dvd,blu-ray itp oczywiscie może być wi-fi czy skype ale nie jest to niezbędny wymóg ważne żeby miał dobre odświeżanie nie mniej niż 100Hz.Z forum wyczytałem,że i tak w przyszłośći optymalny zakup to będzie oled /ale to za 3-4 lata/wiec na ten okres chciałem kupićcoś co na dzisiaj byłoby ok Wydatek do około 5 tyś do pokoju 33 m odległość od telewizora do kanapy 3.5m jest też dość mocno nasłoneczniony/słońce pada na telewizor 5 godz.dziennie w okresie jak z niego korzytam oczywiście mam zasłony ale nie zawsze jest to skuteczne/Kąt specjalnie nie robi różnicy,bo kanapa jest prawie na wprost telewizora,do tej pory miałem plazmę 42 cale daewoo kupioną w2006roku i jak porównam obraz u mnie i u syna /ma sony kdl26cali to przepaść/dlatego ,ze również wcześniej miałem wszysyko firmy sony /oprócz tej plazmy/dlatego skłaniałbym się na produkt tej firmy,ale oczywiście jestem otwarty na inne firmy.Z góry bardzo dziękuję za pomoc pozdrawiam wszystkich forumowiczów.Jezeli będziecie nali jakieś strony w temacie to proszę mi je wskazać