LED do salonu - dużo dylematów

Phate

New member
Witam was drodzy eksperci z dziedziny nowoczesnych TV.
Otóż wraz z żoną kończymy remontować nowe mieszkanie i przyszedł czas na wybór telewizora do salonu. Myślałem że im więcej poczytam tym więcej będę wiedział i wybiorę coś sam. Szczerze jednak jest wręcz odwrotnie. Im więcej czytam tym więcej mam dylematów.

Napiszę może o co mi chodzi.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 4,5 x 3,5 czyli ok 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok 2,5 - 3,0 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Zazwyczaj tylko ja z żoną ale wiadomo że będą bywały imprezy myślę że w ich trakcie ok 6 osób
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Narożnik ustawiony na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? telewizor będzie stał na stoliku RTV
6. Jak słońce świeci w pokoju? słońce tylko przed południem, z lewej strony (cała jedna ściana to okna)
7. Jaki masz obecnie telewizor? Kineskopowy Panasonic
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Może odtwarzać filmy z usb
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka cyfrowa (HD) z firmy INEA
10 .Jakie urządzenia? Kino domowe, w przyszłości możliwy XBOX lub Playstation
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Głownie wieczorami ok 2-4 godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Ze względu na światło z boku pewnie matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Głównie filmy i sport
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej mi na tym nie zależy ale wiadomo że jak będzie taka opcja to tylko plus
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Pewnie w przyszłości ok 1-2 h
16. Preferencje co do marki? Obojętnie
17. Preferencje co do wielkości? celujemy w 40 , 42
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? czarne paski w niewyskalowanym obrazie, smużenie przy szybkiej akcji, rozmycie obrazu
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2 600,00 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Raczej mi na tym nie zależy ale wiadomo że jak będzie taka opcja to tylko plus

Czytając forum domyślam się że zaproponujecie coś z tego:
* Toshiba 40TL933
* Philips 40PFL5007K lub 5507K (przy tym trzeba podobno zrobić kalibrację obrazu ale nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi)
* Samsung 40ES6100W

No chyba że się mylę i te trzy propozycję całkiem nie pasują w moje preferencje z odpowiedzi na pytania wówczas jestem otwarty na inne propozycję.

Dodatkowo mam jeszcze jeden dylemat. Wiem że to trochę nie ten dział ale dotyczy tego samego tematu.
Mamy możliwość odkupienia od ojca jego telewizora (4-letnia plazma Philipsa Panasonic TH-42-PY85P) ale całkowicie nie wiem czy nada się ona dla nas i naszych potrzeb. czy jak zamontuje dobre żaluzje to będziemy mogli ze spokojem z niego korzystać w jasnym dotychczas pomieszczeniu. Czy w ogóle opłaca się inwestować w starej daty plazmę zamiast kupić nowego LED'a. I na koniec ile za taką starą plazmę możemy zaproponować Ojcu pieniędzy.

Pozdrawiam i liczymy z żoną na waszą pomoc.

Karpaj

New member
Bez reklam
Przy takim budżecie nic sensowniejszego od tego co podałeś nie znajdziesz.
Ja bym jednak wykreślił Samsunga, gdyż będzie gorszy pod względem obrazu zarówno od Philipsa jak i od Toshiby. Tam masz po prostu większą "paletę smart tv" i trochę większą multimedialność. Ale TV się kupuje raczej dla obrazu a nie bajerów.
Ew. minimalnie powyżej tej ceny znajdziesz Panasonica ET5, ale będzie dość porównywalny pod względem obrazu do obydwóch w/w telewizorów :)

RHJG

New member
Bez reklam
CYT; I na koniec ile za taką starą plazmę możemy zaproponować Ojcu pieniędzy.Tyle ile ma powidoków...żartuje...
a poważnie to Philips 40PFL5007K lub 5507K

Phate

New member
Dobrze, pierwsze dość pomocne posty.

Czyli jednak Philips, tak myślałem.
A powiecie mi co to jest ta kalibracja obrazu w Philipsie i jak ją profesjonalnie zrobić ?

Czyli rozumiem że mam zapomnieć o tej plazmie ? Nie brać jej pod uwagę ?

Ostatnia edycja:

Phate

New member
Nasunęło mi się dodatkowe pytanie.

Obecnie skłaniam się do
Philips 40 PFL5507K
Toshiba 40TL933

Ale zastanawiam się czy na przykład jest jakiś model niewiele droższy (300 - 400 zł) a o klasę lepszy od tych dwóch w.w. Wówczas myślę że udało by mi się żonę namówić na trochę droższy wydatek ;]

Karpaj

New member
Bez reklam
o klasę nie. Za 3100zł dostaniesz sony hx750, który już ma parę bajerów więcej, ale "skoku" jakościowego na pewno nie będzie.

Phate

New member
Odwiedziłem dziś z ciekawości po drodze MM w celu pogadania o wybranych przeze mnie modelach TV (Philips i Toshiba).
Otóż (wydaje mi się że kompetentny) sprzedawca zaproponował nam (jesli nie interesuje nas funkcja 3D) w tej samej cenie (podobnie o lepszych parametrach obrazu) Sony KDL 40 EX 650.

Co o nim sądzicie ? zbyt wiele recenzji o nich nie zauważyłem do tego nie wiem czy dobrze wyczytałem ale chyba ma 50 Hz czy tak ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Najlepiej sam przeczytaj co napisałeś w pierwszym poście.
To nie jest model dla Ciebie . Sony 40HX 750 - gra extra ale to nie Twoja klasa cenowa. Zostałbym przy 42ET 5 Panasonic, Philips 40PFL 5007, Sharp 40 le 630

Phate

New member
Te "fachowiec" miał koszulkę z napisem "promotor" ;p ale rzeczywiście sprawdziłem w opisie technicznym że posiada on 50 Hz także myślę że przy szybkich scenach będą smugi.

Sprawdzę co piszą o tym Sharpie i Panasonicu.
Kiki a czemu Philips 5007 a nie 5507 ? Starsza wersja była lepsza ? I czemu odrzuciłem Toshibe 40 TL 933 wydawał mi się póki co najlepszym wyborem ?

Phate

New member
Nastawiam się powoli coraz bardziej na Samsunga UE 40 ES 6100 i chce jechać go dziś obejrzeć.

Nie widziałem w necie negatywnych opinii o psujacym sie obrazie, niemożności ustawienia go, słabych multimedialnościach więc chyba jest z nim ok.
No chyba że napiszecie mi żebym go kategorycznie nie kupował bo np ta seria ma felerna jakąś część.

Zastanawia mnie tylko czy w przyszłości pogram sobie na nim na PS3 czy Xboxie bo ktoś napisał że ma duże input Lagi. Jak to z tym jest ?

Aha jak najlepiej w sklepie porównać kilka telewizorów ? Mając na uwadze że mogę zabrać ze sobą pena i coś na niego nagrać ?

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie no, dużo lepszym wyborem będzie Philips / Sharp / Panasonic / Toshiba niż Samsung. Ten ostatni niestety pod względem jakości obrazu nie zachwyca...

Nie polecam zabawy z własnym pendrivem, gdyż różnie sobie z tym różne firmy radzą. I nie pokaże Ci to zupełnie tego co tak naprawdę może TV osiągnąć, bo często przy "obrazach testowych" mamy wyłączone ulepszacze obrazu, a procesor nie poprawia go. Stąd np. jakbyś chciał tak porównać, to nawet najwyższy model Samsunga / Toshiby / Panasonica będzie wyglądać gorzej niż jakiś podrzędny Philips / Sony.

WojtR

Member
Bez reklam
powoli nie do końca rozumiem te ochy i achy nad tym philipsem ten TV dla mnie jest zwyczajnie przeciętny z tragicznym menu , wrażenia z moich prywatnych testów w sklepie dla idiotów w innym wątku

podsumowując nie wiem czy za chwilę nie kupię ES6100 albo poczekam aż stanieje sony HX750 :)

Do góry