led czy plasma? 40-42 cale b.dobry obraz do 3500

largo87

New member
Witam serdecznie mam mały problem z doborem TV zależy mi na b. dobrym obrazie i kolorach do wydania mam 3500
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 19m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? najczęściej na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Dość ciemno okno z prawej strony pokoju
7.Jaki masz obecnie telewizor ? stary dziesięcioletni jakiś 21 cali
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry obraz.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Kablówka z kilkoma HD
10.Jakie urządzenia ? laptop ,dysk zewn.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? myślę ze do 5 godz. max
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, programy przyrodnicze itp
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie planuję, ale może jak tv by to umożliwiał ...
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Hm.. na razie to wogóle nie zamierzam ale być może godzinka dziennie
16.Preferencje co do marki ? Obecnie zastanawiam się nad Samsungiem , Sharp”em , Panasonikiem ( ale nie jestem przywiązany do marki
17.Preferencje co do wielkości ? 40 – 42 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Ogólnie obraz , kolory
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór 80% dzień 20%
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? aktywne
22. Preferowana technologia brak
23. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80%tv, 20% wszystkie inne laptop , dysk zewn
24. czy będziesz korzystać z widgetów? Hm… raczej nie ale jak by miał to może się przekonam
25. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? czasem
26. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? tak
27. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Fajnie by było jak by czytało

moje typy to

sharp 40le830

samsung eu40es6570 ( chodz gdzies czytalem ze mają plamy na matrycach ?)
może coś innego polecicie

largo87

New member
a moze opisze ktos tak krótko wady i zalety tych trzech modeli bo cenowo tez sie roznia i to sporo i nie wiem czy warto doplacac np 600 zł
Sharp 40 LE 830

Philips 40PFL 5507

Toshiba 40TL 933

:hmm:

micmus

Member
Bez reklam
Moim zdaniem każdy z tych 3 TV prezentuje podobny poziom - idź do sklepu obejrzyj wizualnie pobaw się menu i wybierz co Ci bardziej podejdzie.

Jednak jako, ze głównie oglądasz wieczorem zapewne lepszy obraz zapewni Ci plazma Panasonic ST50 w 42 calach i zawsze 2 cale więcej. Jeśli chodzi o sam obraz to najlepsza opcja.

Ostatnia edycja:

largo87

New member
czytałem testy ale co z tego skoro piszą to samo niby punkty są przydzielone na końcu np
sharp 40 le 830 ma ich 87
Philips 40PFL 5507 ma ich 90
a półka cenowa całkiem inna wiec wiadomo ze droższe tv maja więcej punktów a w tym przypadku tak nie jest wiec pytam dlaczego ?

Mixmich

New member
Jeszcze dobrym konkurentem dla sharpa jest Toshiba 42wl863 lub w srebrnej wersji 42yl863. Telewzior z najlepszym skalowaniem SD po plazmach panasonica. Serwisy typu ipla, tvn, iplex będą dostępne po wakacjach ;D

largo87

New member
trudny wybór jak dla mnie może się ktoś wypowie co do ceny czy warto dołożyć do sharpa czy wziaść philipsa ? a moze lg ?

Ostatnia edycja:

micmus

Member
Bez reklam
Bardzo fajne TV te Toshiby szkoda tylko, że w wersji 42 cale dali takie grubaśne ramki wokół, natomiast od 46 cali eleganckie cieniutkie :) Oczywiście nie ma to wpływu na jakość, ale sam fakt i wizualne aspekty.

Do góry