Witajcie,
Sporo już poczytałem - długo zastanawiałem się nad odwiecznym "plazma czy lcd" i choć sto razy wolałbym plazmę (naturalny obraz, kolory, czernie i ogólny feeling), to z racji, że mam okna: obok tv i na przeciwko, jestem zmuszony do led lcd. Chyba, że macie jakieś antidotum na odbicia w plaźmie?
Najważniejsza jest jakość obrazu. Dodatkowe opcje traktuje jako przyjemne bajery, ale chciałbym oglądać filmy z pendrive (z napisami), móc obejrzeć obraz nagrany kamerą bezpośrednio z karty sd, zachęcająco wygląda kwestia iplex czy innych takich serwisów (wifi nie jest niezbędne, mogę podłączyć się kablem).
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
1. Odległość od ekranu: 3-3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno na przeciwko tv (wschód) + okno obok (południe), pokój dość jasny
3. Jak duży jest pokój: 4x5m
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: stary CRT philipsa
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: programy dla dzieci, informacje, sport, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie, wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle
10. Matryca błyszcząca czy matowa: raczej mat, z racji na brak odbić
12. Preferowana marka: coś solidnego
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, braku płynności ruchu, nienaturalnych kolorów
14. Jakie urządzenia będą podłączone: obraz z kamery fullHD (panas), laptop, usb
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 95% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost i z boku
17. Czy ważne jest wifi : niekonieczne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: niekonieczne
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : chciałbym, acz niekonieczne
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. Ma mieć 3D: nie musi, nie potrzebuję
23. Ma mieć slot na karty SD: byłby przydatny
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: kamera przez component, laptop - hdmi
26. Jaki masz sygnał: Cyfra+
27. Ile programów HD: 0, w przyszłości może się pojawią
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 7h
28. Ma stać czy wisieć: stać, w przyszłości może wisieć
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: nie wiem
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, płynność, brak smużenia i innych defektów, możliwość oglądania filmów z pendrive'a bądź dysku zewnętrznego, slot na karty sd
32. Ile osób ogląda: 1-4 osoby
33. Jaka klasa cenowa: 2-3tysiące
34. Rozmiar: 40-42''
Sporo już poczytałem - długo zastanawiałem się nad odwiecznym "plazma czy lcd" i choć sto razy wolałbym plazmę (naturalny obraz, kolory, czernie i ogólny feeling), to z racji, że mam okna: obok tv i na przeciwko, jestem zmuszony do led lcd. Chyba, że macie jakieś antidotum na odbicia w plaźmie?
Najważniejsza jest jakość obrazu. Dodatkowe opcje traktuje jako przyjemne bajery, ale chciałbym oglądać filmy z pendrive (z napisami), móc obejrzeć obraz nagrany kamerą bezpośrednio z karty sd, zachęcająco wygląda kwestia iplex czy innych takich serwisów (wifi nie jest niezbędne, mogę podłączyć się kablem).
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
1. Odległość od ekranu: 3-3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno na przeciwko tv (wschód) + okno obok (południe), pokój dość jasny
3. Jak duży jest pokój: 4x5m
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: stary CRT philipsa
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: programy dla dzieci, informacje, sport, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie, wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle
10. Matryca błyszcząca czy matowa: raczej mat, z racji na brak odbić
12. Preferowana marka: coś solidnego
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, braku płynności ruchu, nienaturalnych kolorów
14. Jakie urządzenia będą podłączone: obraz z kamery fullHD (panas), laptop, usb
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 95% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost i z boku
17. Czy ważne jest wifi : niekonieczne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: niekonieczne
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : chciałbym, acz niekonieczne
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. Ma mieć 3D: nie musi, nie potrzebuję
23. Ma mieć slot na karty SD: byłby przydatny
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: kamera przez component, laptop - hdmi
26. Jaki masz sygnał: Cyfra+
27. Ile programów HD: 0, w przyszłości może się pojawią
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 7h
28. Ma stać czy wisieć: stać, w przyszłości może wisieć
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: nie wiem
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, płynność, brak smużenia i innych defektów, możliwość oglądania filmów z pendrive'a bądź dysku zewnętrznego, slot na karty sd
32. Ile osób ogląda: 1-4 osoby
33. Jaka klasa cenowa: 2-3tysiące
34. Rozmiar: 40-42''