LED ~40'' do 3000 (lub antidotum na odbicia w plaźmie?)

Miód

New member
Witajcie,

Sporo już poczytałem - długo zastanawiałem się nad odwiecznym "plazma czy lcd" i choć sto razy wolałbym plazmę (naturalny obraz, kolory, czernie i ogólny feeling), to z racji, że mam okna: obok tv i na przeciwko, jestem zmuszony do led lcd. Chyba, że macie jakieś antidotum na odbicia w plaźmie?

Najważniejsza jest jakość obrazu. Dodatkowe opcje traktuje jako przyjemne bajery, ale chciałbym oglądać filmy z pendrive (z napisami), móc obejrzeć obraz nagrany kamerą bezpośrednio z karty sd, zachęcająco wygląda kwestia iplex czy innych takich serwisów (wifi nie jest niezbędne, mogę podłączyć się kablem).

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

1. Odległość od ekranu: 3-3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno na przeciwko tv (wschód) + okno obok (południe), pokój dość jasny
3. Jak duży jest pokój: 4x5m
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: stary CRT philipsa
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: programy dla dzieci, informacje, sport, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie, wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle
10. Matryca błyszcząca czy matowa: raczej mat, z racji na brak odbić
12. Preferowana marka: coś solidnego
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, braku płynności ruchu, nienaturalnych kolorów
14. Jakie urządzenia będą podłączone: obraz z kamery fullHD (panas), laptop, usb
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 95% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost i z boku
17. Czy ważne jest wifi : niekonieczne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: niekonieczne
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : chciałbym, acz niekonieczne
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. Ma mieć 3D: nie musi, nie potrzebuję
23. Ma mieć slot na karty SD: byłby przydatny
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: kamera przez component, laptop - hdmi
26. Jaki masz sygnał: Cyfra+
27. Ile programów HD: 0, w przyszłości może się pojawią
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 7h
28. Ma stać czy wisieć: stać, w przyszłości może wisieć
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: nie wiem
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, płynność, brak smużenia i innych defektów, możliwość oglądania filmów z pendrive'a bądź dysku zewnętrznego, slot na karty sd
32. Ile osób ogląda: 1-4 osoby
33. Jaka klasa cenowa: 2-3tysiące
34. Rozmiar: 40-42''

Miód

New member
No właśnie przeszkadzały. W pochmurny dzień czy późnym popołudniem jest ok, ale oglądanie tv w słoneczny poranek czy południe, jest straszne.

Wolałbym nie mieć tego problemu z nowym tv. Poza tym oglądając telewizory w markecie, plazmowe odbijały się tragicznie - być może to wyolbrzymione przez świetlówki?

Jak się ma odbijanie światła przez plazmę w stosunku do tradycyjnego crt? Nie miałem okazji porównać.

don111

Banned
na plaźmie z filtrem jaki ma np Panasonic G30 będzie trochę lepiej niż na CRT, w sklepie wygląda to fatalnie przez świetlówki
chyba łatwiej wyeliminować źródło problemu (okno - zasłony/rolety) niż brać gorszy tv tylko z uwagi na to odbicia przeszkadzają rano czy w południe, kiedy i tak nic ciekawego wtedy nie leci
różnica w obrazie to nie tylko matowy ekran/szyba, jak sam zresztą na początku napisałeś, więc warto powalczyć, bo różnica jakości jest bardzo duża między takim G30 a np E30
Plazma / LCD televizori i monitori - zobacz do jakiej klasy zaliczyli te dwa tv, jakie LED są w klasie G30 i ile kosztują
i jeszcze jedno, na Twoim miejscu nie myślałbym w ogóle o 42 calach, powinieneś kupić przy tej odległości minimum 46' a najlepiej 50', tym bardziej że 50G30 jest w śmiesznie niskiej cenie, inaczej będziesz żałował że mogłeś jednak wziąć większy, zwłaszcza jak zaczniesz oglądać więcej w HD
w przypadku LED jesteś skazany na 40-42' w tej kwocie, o jakości niższej niż w G30

Ostatnia edycja:

Miód

New member
Ja wiem, i dla siebie wziąłbym 50'' i raczej na 100% plazmę. Telewizor ma być dla rodziców, którzy do tej pory korzystali z 21'' crt i dla nich 40'' to już lekko za duży (wiem, że zaraz się przyzwyczają). Inna rzecz, że ten pokój jest lekko zagracony i takie 50'' byłoby ciężko zmieścić : )

Chyba będę namawiał ich jednak na tę plazmę panasa (ale raczej 42''), ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podał jakieś typy podług moich wymagań wśród LEDów. Powiedzmy, że max do 3500 - i jaka będzie różnica w jakości obrazu w stosunku do panasonica g30 (bo to chyba jedna z lepszych plazm?)

Dzięki za odpowiedzi dotychczasowe : )

pozdrawiam,
przemek

Ostatnia edycja:

Miód

New member
Upik.

Pomożecie coś?

Będe namawiał na G30 (zaznajamiam się jeszcze z st30, ale nie wiem czy warto dopłacać), zaś z ledów trafiłem na Samsunga d6500 i Panasa e30 - jakieś inne propozycje, uwagi w kwestii ledów?

pozdrawiam

don111

Banned
Chyba będę namawiał ich jednak na tę plazmę panasa (ale raczej 42''), ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podał jakieś typy podług moich wymagań wśród LEDów. Powiedzmy, że max do 3500 - i jaka będzie różnica w jakości obrazu w stosunku do panasonica g30 (bo to chyba jedna z lepszych plazm?)
nie licząc odbić, a patrząc na jakość obrazu to do 3,5k żaden LED 40'+ nie zagra lepiej, a za 3,5k jest już Panasonic 42GT30 ;)
co do ST30 - to może być dobry trop - ma lepszy filtr od G30, taki jak w GT30, nie posiada jednak trybu THX i paru opcji do kalibracji obrazu (ale jeśli dla rodziców to chyba zbędne)

Miód

New member
Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje - która technologia będzie lepsza do wyświetlania obrazu z cyfry+ (póki co nie mamy kanałów HD)?

Jeśli jednak rodzice nie dadzą przekabacić się na plazmę - jaki LED? Co myślicie o zaproponowanych?

pozdrawiam

don111

Banned
Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje - która technologia będzie lepsza do wyświetlania obrazu z cyfry+ (póki co nie mamy kanałów HD)?
plazma lepiej wygląda na słabym sygnale, choć jeśli jest fatalny to cudów tez nie ma co oczekiwać
na LCD pojawia się wtedy albo pikseloza albo świecące wielkie obwódki na krawędziach, a na plaźmie obraz jest rozmyty zamiast tych dwóch efektów
w przypadku cyfry+ nie powinno być źle, choć zależy jaki jest dekoder i jakie ma złącza, powinien mieć component lub najlepiej hdmi, jeśli ma tylko euro/scart - to będzie bardzo nieciekawie

don111

Banned
no to na razie może być problem... niedawno podłączałem Sagem SD po euro z moim poprzednim LCD 37' z ciekawości, można się było pośmiać :)
obraz rozmyty - całkowity brak ostrości, na krawędziach poświaty, to wyglądało jak kiepskiej jakości kaseta VHS z włączoną na max redukcją szumu
na 46' plaźmie Panasonica z kolei dało się to oglądać bez zgrzytania zębów, mimo różnicy wielkości była o wiele lepsza jakość i ostrość obrazu

Miód

New member
Czyli, z racji na to, że sygnałem będzie w 95% TV od cyfry+ (może w przyszłości Nka), a w pozostałych filmy jakości HD (lub czasem i gorszej), tym lepiej brać plazmę.. Na G30 czy ST30 kwestia odbić wygląda lepiej niż w tańszych modelach.. Choć to też kwestia oświetlenia tv w markecie. Ciekawe jak to będzie w domu...

Jak trochę poczytałem, pooglądałem w marketach, dziwię się, że większość ludzi (często w miarę świadomych) poleca ledy - czemu ludzie używają ledów?

don111

Banned
bo typowy Nowak i Kowalski nie wiedzą w ogóle że jest coś takiego jak plazma, dla każdego płaski ekran = LCD, a LED to najnowsza kosmiczna technologia, o niebo lepszy obraz i niskie zużycie energii ;)
gdyby wiedzieli że plazma = zawsze idealne podświetlenie matrycy, idealne kąty, naturalny ruch, kolory, szybka matryca i to wszystko od najtańszych modeli, to może by to coś zmieniło, ale plazma dla takowego typowego osobnika się szybko wypala, grzeje jak grzejnik, pobiera 1kW energii no i jeszcze gaz się może ulotnić, bo tak gdzieś kiedyś słyszał... zresztą wystarczy sam argument o zużyciu prądu 2 - 2,5 krotnie wyższym od LED i już ludzie tracą rozum, trzeba kupić tv o tysiąc zł droższy, ale co bierze mniej prądu, a już nie patrzą na to oszczędzają może ze 100zł na rok, o jakości obrazu nie wspominając, zresztą sam wiesz jak jest ;)

http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/65966-jaki-rodzaj-telewizora-posiadasz.html
tutaj kupują ludzie, którzy trochę zorientowali się w temacie przed zakupem czytając forum :)
Zobacz wyniki ankiety: Jaki rodzaj telewizora posiadasz?
LCD 257 41.38%
Plazma 349 56.20%
RPTV (tylna projekcja) 8 1.29%
Nie mam TV, mam projektor 7 1.13%

Ostatnia edycja:

Miód

New member
I tak sporo LCDeków. Dobra, podsumowując: jakie są zalety LCD LED w stosunku do plazmy? Poza brakiem odbić (jeśli nie mamy modelu z szybą) i niższym poborem energii? Biorąc pod uwagę plazmę za cenę x i lcd za takąż samą.

I dzięki wielkie za odpowiedzi - dużo mi rozjaśniły, że o forum już nie wspomnę : )

Edit: I proszę, zaproponuj(cie) jakieś LEDy jako alternatywę do tych plazm. Co sądzicie o tych, o których pisałem?

Ostatnia edycja:
Do góry