LED 40"-47" co i kiedy kupić?

3D nie jest istotne - który wybrać?

• Total voters
    0

dario555

New member
Witam,

Poszukuję telewizora dla rodziców, bez żadnych "bajerów" typu widgety, wifi, 3d, (ewentualnie mógłby być skype ale to zupełnie nie jest istotne kryterium). Wykorzystywany będzie właściwie tylko do odbioru naziemnej tv, więc generalnie kanały SD.
Zakup ma być na dłuższy okres (obecny tv ma ponad 10 lat :) więc dobrze by było żeby był mało awaryjny, solidny.

Wymagania:
*Odległość od ekranu: ok 3m
*Jak słońce świeci w pokoju: Pokój ma dosyć duże okna od południa telewizor będzie naprzeciwko okien:shock: ewentualnie może uda się go umieścić bokiem do okien
*Preferowana technologia: LED
*Jaki masz obecnie telewizor: CRT 21"
*Jakie programy najczęściej oglądasz: standardowe z naziemnej TV (DVB-T), być może wejdzie jakiś podstawowy pakiet z cyfry+/polstu
*Oglądasz w dzień czy wieczorem: w dzień i wieczorem (50/50)
*Wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny ale bez przesady
*Preferowana wielkość telewizora: 40"-47"
*Jakie urządzenia będą podłączone: generalnie żadne, okazyjnie może komputer, dysk
*Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 99% tv
*Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: głównie na wprost
*Czy będziesz korzystać z widgetów: nie, chyba że byłby skype (ale to nie jest kryterium wymagane)
*Ma mieć 3D: nie
*Rozdzielczość: full HD, >100hz
*Dvb-t: tak
*Sugerowana cena: do 3300 zł (aczkolwiek jeśli miałby to być 40" to wolałbym się zmieścić do 2800)

Co przy tych warunkach sugerujecie?

I czy warto poczekać z zakupem np 1-2 miesiące (może być i dłużej nie pali się), bo mają się pojawić jakieś nowości i spadną ceny ? Nie jest to pilny zakup, więc jeśli jest szansa na większe obniżki cen to poczekam, ale z drugiej strony nie chciałbym czekać z pół roku żeby zaoszczędzić 100 zł w skali zakupu za 3000 zł.

Dzięki za wszelkie sugestie.

Mylagos

New member
Witam.

Poszukaj ( co będzie naprawdę wyzwaniem ) modelu EX500 Sony. Telewizor naprawdę bardzo dobry, gwarantujący naprawdę piękny obraz. Problemem jest niestety jego słaba dostępność

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To tylko modele z matowym ekranem w tej klasie cenowej będą spełniać oczekiwania:
Sharp 46Le 630
Toshiba 46 TL 838

dario555

New member
Dzięki za propozycje.

A jak do ww. podanych ma się LG 47lw4500?

Czy w przypadku 46" i oglądania głównie telewizji w SD obraz nie będzie zbyt mocno rozciągnięty (chodzi mi jakość obrazu)?
Różnica między 40" a 46" to około 1000zł i zastanawiam się czy jest sens tyle dokładać, jeśli nie zyskam jakości obrazu a jedynie rozmiar.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Podałeś warunki gdzie określiłeś odległość. Z niej płynie potrzeb płynności obrazu i skalowania . DO tego dostałeś wg mnie lepszą ofertę.

rogerthat83

New member
Witam
Też stoję przed wyborem tv. I również zastanawiam się między Toshibą 46 TL 838 a Lg 47 Lw4500 warunki mam zbliżone po za odległością 3.8m - 4m.

Thoms3101

New member
To co jest lepszym wyborem Toshiba 46 TL 838 czy Sharp 46LE830? Ja już zamówiłem swojego Sharpa, ale tutaj widzę, że polecacie Tosie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
1grzecho -
Philipsy będę testował ale wszystkie nowe modele, więc będę mógł zabrać głos wówczas.

Thomas 3101- Bardzo dobrze zrobiłeś . Bo w tej klasie cenowej , czyli wyższej Sharp jest lepszym rozwiązaniem.

Homer34

New member
1grzecho -
Philipsy będę testował ale wszystkie nowe modele, więc będę mógł zabrać głos wówczas.

Thomas 3101- Bardzo dobrze zrobiłeś . Bo w tej klasie cenowej , czyli wyższej Sharp jest lepszym rozwiązaniem.

Kiki - to ja pytałem konkretnie o ten model Philipsa tj 47PFL7606, a nie o nowe które ukażą się na jesieni.., więc wypadałoby odpowiedzieć mnie :eek:
A ty odpowiedziałeś koledze 1grzecho.

Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sorry .
Ten Philips to bardzo dobry model ale zależy do jakich potrzeb.
Prezentuje się extra , ale nie kupuje się jako elementu obudowy.
W klasie cenowej jest ok. Ale podałeś mało danych.

Homer34

New member
Witam

Moje warunki:
1. Odległość od ekranu: 3,5 do maksymalnie 4 m jeśli tv będzie zawieszony na ścianie a ja będę siedział na sofie
2. Jak słońce świeci w pokoju: okno od słonecznej strony /południowy zachód/ prostopadle do ściany na której będzie telewizor
3. Preferowana technologia: chyba LCD
4. Jaki masz obecnie telewizor: SONY 32" - KDL-32V4000
5. Jakie programy najczęściej oglądasz: kablówka ASTER/UPC - sport HD, filmy i programy HD, cała reszta kanałów z cyfrowej tv kablowej
6. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie popołudnie i wieczór, w weekend w zasadzie cały dzień
7. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: raczej bez światła,ewentualnie mała lampka
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ?
9. Preferowana wielkość telewizora: 46"
10. Czego nie lubisz w telewizorach: Banding, Clouding, odbicia i wszelkie inne zakłócenia obrazu.
11. Jakie urządzenia będą podłączone: nagrywarka DVD SONY/ później może jakieś BD, dekoder ASTER HD.
12. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: głównie na wprost, zdarza się z kąta
13.Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5-6 h
14.Ile osób ogląda: 2-4
15.Jaka klasa cenowa? do 4.5k

Prośba o sugestie .

Widziałem już na forum zapowiedzi nowych (2012) modeli Philipsa i Panasonica LCD - chyba trzeba poczekać ???

Pisałem w innym wątku - (> Video > LCD > 46" do 4.5k?:) - i tam poradziłeś :

W zasadzie mogę jeszcze poczekać z kupnem - może ten 47PFL7606 stanieje jak się pokażą nowe modele PHILIPSA , bo przed kupnem tv czeka mnie mały remont pokoju i przemeblowanie ( teraz tv stoi w regale pod lekkim kątem w stosunku do okna - żeby nie świeciło na ekran - mimo że ma matową matrycę to czasami tak swieci że nie bardzo widać..)

Sam już nie wiem w czym wybrać :x
Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale do Twoich warunków naprawdę nic lepszego nie dostaniesz w klasie cenowej a nowe 52" nie będą.
A ten gra do warunków rewelacja. Wiem bo mam.

Thoms3101

New member
A jak jest z 3D w tym Sharpie 46LE830? Muszę siedzieć na wprost telewizora? Czy mogę pod lekkimi kątami? Zamówiłem, dostałem okulary gratis a nawet nie wiem jak się z tego korzysta ;)

Homer34

New member
Ale do Twoich warunków naprawdę nic lepszego nie dostaniesz w klasie cenowej a nowe 52" nie będą.
A ten gra do warunków rewelacja. Wiem bo mam.

Kiki -trochę obawiam się wielkości 52 " - to juz ponad 132 cm przekątnej . Poza tym wszystko może i świetnie by wyglądało tylko że cena tego 52" Sharpa jest powyżej 5500, a mnie ogranicza trochę budżet 4000-4500 , więc pozostaje do wyboru chyba tylko 46 cali i albo ten Philips lub Panas. Sharpa widziałem ( nie testowałem ) jest w kręgu zainteresowań, ale Philips oglądany w sklepie robił dobre, a nawet bardzo dobre wrażenie - mam tylko wątpliwości - ktoś pisał na forum chyba w dziale Philipsa (a może na innym forum) że dźwięk jest OK tylko wrażenie jest jakby docierał z prawej strony z powodu głośnika średnio-tonowego umieszczonego z tyłu z prawej strony obudowy. Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić / zaprzeczyć / dać opinie o tym dźwięku ?? ( TV ma być zawieszony na ścianie ...)

Poza tym wszystkim jestem raczej za matową matrycą , a z tych opcji chyba tylko Phillips ma taką ??

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest trochę inaczej.
Nie ma za dużych telewizorów jest tylko słaba jakość sygnału. Każdy Ci powie jeśli wybierasz 46" - to bierz jeden rozmiar wyżej.
Na świecie nie obawiają się wielkości. Dla Ciebie model 52" jest najlepszym rozwiązaniem.

Do góry