LE46C650, tuner DVB-C a UPC

razorjack

New member
Czy ktoś podłączał w swoim bezpośrednio (z pominięciem tunera cyfrowego od UPC)
kabel do TV i na nim wybierał programy ?

Czy mając kablówkę z UPC (dekoder cyfrowy) da się tak zrobić ?

makrz

New member
Czy ktoś podłączał w swoim bezpośrednio (z pominięciem tunera cyfrowego od UPC)
kabel do TV i na nim wybierał programy ?

Czy mając kablówkę z UPC (dekoder cyfrowy) da się tak zrobić ?

Witam
Da się tak zrobić ale programy są kodowane. U mnie niekodowane są dwa TVP2 i TVP Info.

Pozdrawiam

Horhe Ortega

New member
Kluczowa sprawa to czy ta kablówka paruje karty z dekoderami.TV może wyszukać wszystkie kanały cyfrowe,będzie EPG,+odbiór tych niekodowanych.Jeżeli karta nie jest parowana z tunerem , to po dokupieniu odpowiedniego modułu CAM+karta od dostawcy-powinny zaświecić też kodowane.Różnie bywa w Polsce i parowanie raczej zmusza do zwykle odpłatnej dzierżawy tunera(często niedopracowanego i z ograniczoną funkcjonalnością) od dostawcy.To przykre gdy mamy taki TV bo na sparowanie karty z naszym własnym modułem przez informatyków dostawcy to raczej nie ma co liczyć(?).No chyba że...-bo to techn. wykonalne.

razorjack

New member
mam taką kartę
35k3l1l.jpg

rozumiem że teraz pytanie jest czy karta jest sparowana z dekoderem?
tzn. z jakimś jego adresem MAC ? (tak jak sprzęt sieciowy?)

może da się taki adres poznać i wprowadzić w TV ?
do TV potrzebuję odpowiedniego modułu Common Interface, który użył by tej karty z chipem ?

Horhe Ortega

New member
A ja już chyba wiem że to Nagra3+parowanie a modułów nie dają.Pozostają więc chyba tylko kombinacje z ich informatykami.Tam chyba chodzi o boxkey który trzeba "wywlec" z tunera i zaprogramować moduł.Na podobnej zasadzie jak to było z tunerami sat.Tylko czy się da i czy chodzi Ci o brak zbędnego klocka czy uniknięcie ew.opłaty za dzierżawę ? Bo aby jej nie płacić musisz tuner oddać przecież.

razorjack

New member
chodzi mi o to żeby nie używać tunera cyfrowego.
nadal płacę, np. za dostęp (tuner być może w jakiejś promocji był 'za darmo').
jest to jakiś prosty model z wyjściem SCART (przez to złącze w ogóle sygnał HD wyjdzie ?)

po co mam używać dodatkowego pudełka, skoro to samo może robić TV.

Horhe Ortega

New member
Tylko z modułem w TV będzie raczej ciężko_O UPC już wiem , że po wyciągnięciu boxkey,rsa i id karty może to pójść tylko na dreamboxie-ale to i tak skrzynka(tylko że lepsza). To jedyna opcja dlatego bo chyba brak jest modułów w które można te dane wgrać a i samo wyciągnięcie rsa to też robota dla "specjalisty".Zobacz , może na forum laki.dvhk coś wymyślili nowego-ale wątpię.Jedyna więc taka ciekawostka że możliwy jest chyba nawet sharing na dreamie.Sygnał HD to tylko component/HDMI.Euro(scart) to SD.Tuner SD w promocji?Ciekawe ile wołają za HD bo jeszcze by tego brakowało żeby za SD wyciągali kasę.

Do góry