LCD nie widzi kabla HDMI/DVI ?

Crusader

New member
Wiec kupilem sobie tv jak w temacie czyli Samsung le40n71b. Podlaczylem do niego kabel HDMI/DVI lecz w opcjach tv w ogole nie moge wybrac zrodla HDMI. Sa one zaznaczone na szaro, czyli tak jakby nie bylo sygnalu. Kabel natomiast podlaczony jest do komputera a konkretnie do karty ATI X1800XL przez gniazdo DVI. Komputer rozpoznaje drugi monitor jako Samsung, co oznacza ze go widzi w przeciwienstwie do telewizora, ktory nie widzi w ogole ze cos jest podlaczone przez HDMI. Probowalem juz chyba wszystkiego: zmiany rozdzielczosci i wszystkich opcji w sterownikach ATI. Testowalem tez podlaczenie S-Video (dziala ale jakosc obrazu jest beznadziejna) oraz D-sub (dziala i jakosc obrazu jest super :D). Mam teraz pytanie. Czy LCD powinien rozpoznac ze ma podlaczony kabel HDMI/DVI tuz po wlozeniu jego konca do TV tak jak ma to miejsce z S-video czy D-sub (nawet nie trzeba podlaczac drugiego konca przewodu do kompa, gdyz TV widzi sam kabel) Oznacza to ze tak jakby podlaczenie kabli S-video i D-sub bylo Plug&Play a czy z HDMI tez tak jest?? Czy moze opcja w TV - HDMI jest dostepne do wyboru tylko jesli jest sygnal z komputera?? Sam juz nie wiem co robic. Moze sie myle ale to chyba wina kabla. Prosze o pomoc.

jarwisz

New member
Bez reklam
to może być wina kabla ale ja obstawiam co innego
masz na szaro - jak piszesz - nie wiem co to znaczy - a nie normalnie gdyż przez ten kabel nie idzie sygnał cyfrowy.
Podłącz kabel do HDMI i włącz kompa .Musisz teraz w karcie odpowiednio ustawić parametry wyświetlania najlepiej na CLON aby obraz był ten sam na monitorze i na LCD.Nie mam ati więc nie pomogę Ci w ustawieniach .Jak już dobrze skonfigurujesz CLONOWANIE obrazu robisz restart kompa i przełączasz LCD na np EXT1 /tak się u mnie nazywa HDMI1/.Powinien się pojawić obraz
Pamiętaj że prawdopodobnie LCD też trzeba wyłączyć z sieci i włączyć.
Na koniec muszę Cię zmartwić ale niestety Ati żle przekazuje sygnał przez HDMI ale skoro piszesz że widzi twój LCD może się uda.Z tym że aby mówić o dobrze wyszukanym LCD powinien chyba pisać SAMSUNG HDMI - tak jak w większości przypadków

pozd

Hotest

New member
Nie spotkalem sie z zadnym problemem na ATI a testowalem wiele roznych kart. dodatkowo ati uzyskuje lepszy obraz niz gf.... wiec wydaje mi sie nie jest to problem samej karty. proponuje zrobic jak kolega proponowal. Popatrzec w ustawienia karty i sprawdzic przede wszytskim czy ma sie zainstalowane sterowniki (nie uzywac sterow MS)

Mistic

New member
Ja nie mam takiego problemu, może wina kabla. Moze zły kabel posiadasz bo w kablach mozna łątwo się pomylić np. dvi jest DVI, DVI-D, DVI-I, i DVI-A ale ten ostatni to tylko analog.
Tu maz link o rodzajach kabli DVI http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
Dlatego wymyślono HDMI żeby nie było takiej gmatwaniny hehehe i jeszcze dźwięk cyfrowy jest przesyłany hehe. Ale wracając do tematu to chyba wina kabla HDMI bądź kwestai ustawień systemu, albo aktualizacji sterowników itp.
Pozdrawiam.

Crusader

New member
Problem jest identyczny do tego ponizej:
http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/2/289959.html
Tylko ja zamiast tego urzadzenia HD ktore chce ten ktos podlaczyc, podlaczam komputer od strony DVI. Kazda wtyczka jaka podlacze pod jakiekolwiek wejscie w Samsungu od razu sprawia ze z szarej pozycji danego wejscia zmienia sie na biale (czyli moge je wlaczyc), natomiast po podlaczeniu HDMI pozycja HDMI1 jak i HDMI2 pozostaja szare i niemozliwe do wybrania.

bor@s

New member
Dzisiaj ponownie zatargałem mojego kompa do pokoju z telewizorem, by zrobić raz a porządnie testy. Mam Geforce 6600GT + TV Samsung LE40N71. Podłączone kablem HAMA DVI->HDMI za 80zł. Oto spostrzeżenia:

- Zarówno D-SUB, jak i HDMI daje obraz w trybie tekstowym przed startem systemu. Nawet w setupie Biosa. To ważne, bo pozwala od razu odpowiedzieć na pytanie, czy mamy do czynienia ze złym kablem.

- w sterownikach musi być wybrany Samsung!, Nie żadne HDTV, czy co innego.
- jeśli chcemy obraz zarówno po D-SUB, jak i HDMI, trzeba wybrać klonowanie oraz oba monitory Samsung1 i Samsung2
- po HDMI zawsze obraz jest nieco rozciągnięty, najlepszą jakość uzyskujemy dla rozdziałek 1280x720 (działa tylko na HDMI, na D-SUB nie) oraz 1920x1080. Każda inna powoduje zakłócenia (złej jakości skalowanie, biegające kreski)
- na rozciągnięcie chyba nie ma rady, przynajmniej prostej. Kombinatorzy może PowerStripem, albo menu serwisowym by zaradzili, ale niedoświadczonym odradzam.
- Jeśli ktoś ma filmy w full hd (telewizji HD 1080i pewnie też to dotyczy, ale nie mam), a TV tylko hd ready, to i tak polecam zawsze wysyłanie do TV 1920x1080, bo jest skalowane tylko raz w telewizorze. Dema HD wyglądają super! W innym przypadku mamy do czynienia ze skalowaniem najpierw w tunerze albo komputerze do 720p, potem drugi raz w tv do 1366x768 a potem z niewiadomych przyczyn jeszcze jest nieco rozciągnięte. Widać gołym okiem, że jest gorzej.
- jeśli ktoś ma obraz w trybach tekstowych, bios itp, a w windowsie za mocno pogrzebał, to w momencie startowania Windowsa wciskać F8 i wybrać tryb VGA, Obraz będzie znowu widoczny i będzie można zmienić rozdzielczość na nowo. Najbezpieczniej zacząć od 1024x768, ona zawsze zadziała zarówno w HDMI jak i D-SUB. Ważne jest odświeżanie, najlepiej 60Hz.
- D-SUB działa natywnie dla 1360x768 (1366 nie ustawicie na PC, 6 rzędów pikseli po obu stronach będzie wygaszone)
- Aby w Geforce dodać 1360x768 należy ustawić np. 1024x768, kliknąć Advanced timing, liczby 1024 zamienić na 1360 i dać apply. Zamknąć okno, dodać rozdzielczość 1360x768 60Hz klikając Add, a potem w Advanced przywrócić 1024.

Podsumowując:
1. Samsung i PC działają po HDMI
2. HDMI nadaje się tylko do filmów zakodowanych HDCP puszczanych najlepiej sygnałem 1920x1080
3. D-SUB do pracyi gier i niezakodowanych filmów. Jakość idealna.

Ostatnia edycja:

djwozik79

New member
Ja też mam 6600 gt , tv hdready i monitorek 16:10 . max rozdziałka monitora z ktorej aktualnie korzystam to 1680/1050 , jak dostosować to do TV ?
Wspominaliscie tu cos o tym ze w panelu nvidia ma tw być oznaczony jako samsung ... jak to zrobić ?

bor@s

New member
hmm

ja to tak robiłem, że ustawiałem gdzieś wyświetlanie klasycznego panelu nvidia (podobnego do tego z tych starych sterowników) a potem Samsung sam był na liście rozwijanej:

attachment.php

Attachments

• bez tytułu.JPG
    bez tytułu.JPG
    64,3 KB · Wyś: 565
Do góry