LCD najlepszy do SD (z anteny) oraz DivX.

bulasdres

New member
Witam.

Chciałbym zapytać Was co polecacie, a czego się wystrzegać - jeśli chcę kupić LCD dobry do sygnału SD oraz do oglądania na DVD filmów DivX (o niższej rozdzielczości od filmu DVD, rzecz jasna)

Którzy producenci mają modele godne zaufania, że taki sygnał da się całkiem przyjemnie oglądać --> że nie jest to po prostu nagromadzenie artefaktów i trywialnie zwana "pikseloza". Najpierw ogólnie --> którzy producenci, a jeśli jesteście w stanie zaproponować coś konkretnego to także jestem otwarty na sugestie.

Co ważne - ogranicza mnie około 3300zł (ceny czerpię z allegro, ceneo)

Podsumowując: będę wdzięczny za pomoc w wyborze czegoś o najlepszym skalowaniu i płynności przejść dotyczącej tegoż skalowania
.

P.S. Może ktoś mi zaproponuje "bierz plazmę Panasonica" --> otóż TRAGICZNIE poradziły sobie ze słabym sygnałem z DVD - widziałem na wlasne oczy.

Dzięki za uwagę i odpowiedzi :cool:

babus

Member
P.S. Może ktoś mi zaproponuje "bierz plazmę Panasonica" --> otóż TRAGICZNIE poradziły sobie ze słabym sygnałem z DVD - widziałem na wlasne oczy.

Witaj!
Nie wiem o jakim słabym sygnale z DVD mówisz? Może trzeba było zobaczyć ten sam sygnał na lcd i dopiero było by zdziwienie,że jest jeszcze gorzej.
Miałem lcd,teraz mam plazmę i z moich obserwacji - jest zupełnie odwrotnie.
Divx na lcd,pikseloza,artefakty itp.Na plazmie ten sam Divx o niebo lepiej,nawet można porównywać z sygnałem DVD.Ale to moja subiektywna
ocena.Wybór telewizora należy do Ciebie.
Pozdrawiam!

bulasdres

New member
Zdziwiłem to ja się kiedy wybrałem się do znajomego i zobaczyłem telewizję SD i ten sam film DivX z tego samego odtwarzacza na jego LCD 52'' Sony. Było wprost śwetnie!
A w sklepie oglądałem Panasonica PY80 i było tragicznie przy DivX, a SD dawało jako tako radę. Mimo wszystko Sony znajomego powalił Panasonica.

Dzięki za pierwszą odpowiedź i proszę o następne dotyczące tematu i 1 posta ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
zdaje mi się że zadałam Ci pytania - na które nie dostałem odpowiedzi :
Jaka odległość oglądania plazmy i LCD w kolegi ?
Ile kosztowała plazma ile LCD ?
Co porównywałeś i jak było podłączone?
Jakiej klasy cenowej szukasz dla siebie ?
Co będzie podłączone w domu - bo sygnale w sklepach szkoda rozmawiać?
Czego oczekujesz od telewizora?

bulasdres

New member
Jaka odległość oglądania plazmy i LCD w kolegi ?
W obydwu przypadkach około 4m

Ile kosztowała plazma ile LCD ?
Plazmę Panasonica 42'' PY80 można kupić za około 3200, a Sony kosztował około 6000, ale to było 52''

Co porównywałeś i jak było podłączone?
Porównywałem sygnał SD z anteny dachowej w obu przypadkach podłączony przez wtyk antenowy, oraz film DivX (DVDRip axxo) odtwarzany przez DVD bez skalowania, przez SCART.

Jakiej klasy cenowej szukasz dla siebie ?
do 3200-3300zł

Co będzie podłączone w domu - bo sygnale w sklepach szkoda rozmawiać?
TV SD z anteny dachowej, DVD bez skalera; w przyszłości N-ka, ale dajmy sobie na razie z nią spokój - teraz będę oglądał dachową SD

Czego oczekujesz od telewizora?
Tego, że będę mógł z przyjemnością obejrzeć SD i film w DivX. Oczywiście takżę filmy DVD, ale o to raczej się nie obawiam - że jakikolwiek LCD mógłby w dzisiejszych czasach źle to wyświetlić

bulasdres

New member
Wiecie co... ja już nie wiem co jest grane. Celowo przeszukałem forum pod względem oceny innych użytkowników dotyczącej SD i DivX na plazmach Panasonica.
I nawet PY80 który tak krytycznie wypadł w moich oczach jest chwalony, że DivX'y wyglądają rewelacyjnie - niewiele gorzej od DVD, że SD to poezja wśród obecnych telewizorów...

Nie czaję... bo zapewniam wszystkich to czytających, że to co widziałem na ekranie PY80 a propos SD i DivX, to na pewno nie było to co chwalą ludzie oceniając pod tym względem PY80 czy też pokrewne (PY8, PY85).

Ja nie wiem... może trafiłem na jakiś walnięty egzemplarz :???: i ujrzałem masę artefaktów zamiast rewelacyjnego skalowania i płynności.

Co Wy myślicie o tych Plazmach i o całej sprawie w tym temacie na forum?

bluray

Banned
Kiedyś była moda, że Coca cola jest niesmaczna.
Teraz jest moda, że niby plazma to tip top.
Ale tylko na forach.
W sklepach nadal 9:1 na korzyść LCD.

Pamiętaj:
Plazma to TV na całe życie.
Bo jak kupisz to nikt nigdy tego od Ciebie nie odkupi.

Zaś LCD sprzedasz używany w odpowiednie cenie bez problemu.

bulasdres

New member
Yyy... no cóż... dzięki za cenną poradę, choć niestety to co mówisz o stosunku 9:1 w sklepach na korzyść LCD absolutnie niczego mi nie wyjaśnia. Saab'ów też jeździ po świecie mniej niż Toyot - i nic z tego nie wynika, silniki tego i tego są nie do zarżnięcia.

Co do odsprzedawania po pewnym czasie to nie jest dla mnie żadne kryterium wyboru. Telewizor ma mi dobrze służyć adekwatnie do moich potrzeb, a nie tracić lepiej lub gorzej na wartości stojąc w moim domu.

P.S. Wołam o powrót do tematu 8)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
bluray - ale dałeś popalić- szok :D:D:D:D:D:D.
Marketing nie zawsze ma wiele z rzeczywistością .

Ale do rzeczy .
Masz problem a raczej konflikt ceny do jakości i wielkości ekranu.
Wielkość która Ci zabezpieczy jakość to 42" :
Philips 42 7762
JVC 42 R 90
Toshiba 42 X 3000

bulasdres

New member
A więc jeśli miałbym kupić sobie LCD, to dzięki kiki, który kilkakrotnie powtórzył mi już nazwy paru modeli - wiem w czym wybierać. :cool:

Mimo to w dalszym ciągu interesuje mnie to co udało mi się zobaczyć na ekranie Panasonica PY80. Cytuję siebie dla przypomnienia i dla porządku w wątku:

Wiecie co... ja już nie wiem co jest grane. Celowo przeszukałem forum pod względem oceny innych użytkowników dotyczącej SD i DivX na plazmach Panasonica.
I nawet PY80 który tak krytycznie wypadł w moich oczach jest chwalony, że DivX'y wyglądają rewelacyjnie - niewiele gorzej od DVD, że SD to poezja wśród obecnych telewizorów...

Nie czaję... bo zapewniam wszystkich to czytających, że to co widziałem na ekranie PY80 a propos SD i DivX, to na pewno nie było to co chwalą ludzie oceniając pod tym względem PY80 czy też pokrewne (PY8, PY85).

Ja nie wiem... może trafiłem na jakiś walnięty egzemplarz :???: i ujrzałem masę artefaktów zamiast rewelacyjnego skalowania i płynności.

Co Wy myślicie o tych Plazmach i o całej tej kontrowersyjnej sprawie?

bulasdres

New member
Witam ponownie. Coś widzę że zamarł mój wątek...

Bardzo proszę wszystkich znających plazmy Panasonica o ocenę moich spostrzeżeń (wspomniana sytuacja 1 post wyżej). Mi w dalszym ciągu udało się przeczytać OGROM! pozytywnych komentarzy w stosunku do PY80 chociażby. I nadal nie kapuję tego co sam widziałem w sklepie MM (również wszystko wspomniane wyżej - SD i Divx).

Jak myślicie? Może ktoś z Was widział na PY80 (ale także innych Panasonicach) sygnał podobny do podanego przeze mnie? Może naprawdę to był jakiś skopany egzemplarz...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
nie wierz człowiekowi przebranemu za księdza - t5ak mówi reklama. Nie wierz w to co widzisz - bo można na sklepie zmanipulować obraz jeśli ktoś ma nieczyste intencje.
Plazma Panasonica ma inne problemy. Ale płynność z całą pewnością jest ok.

Do góry