LCD (lub Plazma) 40-46 cali. 2500zl. Pomóżcie wybrać!

eksces

New member
Witam wszystkich!
Planuję zakup telewizora i nie mogę się zdecydować.na początek podam wytyczne:
jak duży jest pokój – 19m2
odległość od telewizora - 2,6m
jaki masz obecnie telewizor- NIE MAM (ale używam prof. monitora 24cale fullHD o matrycy IPS)
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem - więcej wieczorem i w nocy
preferowana wielkość telewizora – 40-46"
jakie urządzenia będą podłączone – kablówka cyfrowa Vectra, PS3, Pc sporadycznie (lapek po HDMI żeby zapuścić film)
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń - 70% filmy i transmisje sportowe, 30% PS3
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych- na wprost
telewizor ma mieć wifi - nie mjusi. mam gniazdko pod kabel na ścianie
ma czytać przez USB filmy - może ale nie musi
jakimi złączami i co chcesz podłączyć – ps3 i tuner cyfrowy kablowy po HDMI. w przyszłości dojdzie jakiś amplituner i zestaw głośników
jaki masz sygnał – Vectra cyfrowa
ile programów HD - koło 10 z kablówki
ile godzin dziennie ma grać telewizor - średnio myślę że 2
ile osób zasiada przed telewizorem - 2-6
ma stać czy wisieć - raczej wisieć
jaka klasa cenowa – ok 2500

info dodatkowe - piszę w dziale LCD bo w sumie planuję grać na PS3 1-2 razy w tygodniu po kilka godzin a nie zniosę powidoków jak mi się zrobią na plazmie. z drugiej strony drugie zastosowanie to filmy a tu bardziej pasuje mi miękki obraz "kinowy" na plazmach. Trzecie ważne zastosowanie to sport. oglądam dużo sportów motorowych, piłkę nożną, koszykówkę, snookera i wiele innych... i dlatego też nie zdecydowałem się do końca nawet na technologię. Ogólnie najważniejsza jest dla mnie jakość obrazu. bajery są w dalszej kolejności (jako dodatek do obrazu). póki co to co mi wpadło w oko to
sony kdl40ex500 lub 501 (chyba różnią się tylko kolorem części obudowy, jeśli jest inaczej to proszę mnie wyprowadzić z błędu)
Samsung 40C650
i plazma Panasa 42G20
problem jest taki że te 40 cali to trochę małe a plazma panasa przekracza budżet, który niestety jest tu istotnym ograniczeniem. dodam, że ekran musi być fullHD bo w takiej rozdzielczości pracuję i gram na PC od kilku lat.

eksces

New member
ha.. zamiast zawężać wybór to mi się poszerza.
jeszcze dobre opinie czytam o toshibie 40xv733.
osobiście podobają mi się jeszcze philipsy 40pfl5605 lub 42pfl5405.
POMOCY! :) ogólnie nie spieszy mi się jakoś strasznie. czy uważacie że najlepsze ceny są teraz przed świętami? czy może zaraz po świętach? albo w ogóle poczekać do stycznia/ lutego? sęk w tym że budżet mi się nie zmieni.

eksces

New member
piszesz o plazmie czy lcd? bo chyba oba tv są z takim oznaczeniem. W panasonicach trochę mi design obudowy nie pasi. ale jeśli miałby mieć w tej cenie najlepszy obraz to jakoś przeżyję.

eksces

New member
oglądałem dziś tą plazmę. w saturnie kosztuje tyle samo co 40ex500 (2499zl) więc szału nie ma, myślałem że będzie tańsza. obraz ciężko mi ocenić bo nie miałem własnych materiałów. pójdę jeszcze w weekend z pendrivem i może lapkiem to potestuję filmy HD, divx i jakieś gry. ogólnie nie mogłem sprawdzić toshiby bo wcale jej nie mają a sharpy niestety za drogie :(

eksces

New member
więc tak. ponieważ raty 0% mi się przydadzą to pozostaje mi oferta marketowa w promocjach. Żonie nie podobał się samsung ani philips więc odpadają (na szczęście; kilka tv mniej). patrząc na asortyment sklepu na S i żeby ceny były jak na necie to pozostaje 40ex500 za 2499 albo p42g20 za 2999. i teraz mam zgryza. 2 różne technologie. lcd i plazma ale oba wypasione. panas 2 cale większy, ma certyfikat THX i inne bajery ale i 500zł droższy. jestem w kropce :/ gdyby tak można było wziąć oba i jeden oddać.

szmeli

New member
a ja wam powiem że mam w domu plazme i miałem lcd i jednak wolę lcd dlaczego ??
plazma wyświetla obraz tak jak stary crt , bardzo dobry ale nie powalający, lcd ma lepszą głębię i to coś co sprawia że mam dreszcze jak oglądam , oczywiści źródło przynajmniej 720p,ale to tylko moja opinia

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
w ogóle powinieneś wszystko zmienić.
Napisałeś 70% filmy, 30%PS .I Jeszcze pogramy HD.
Dodatkowo kilka osób przed telewizorem ku wygodzie wszystkich powinieneś brać się za 46" . Za dopłatą na raty ale zakup na lata i będzie Cię trzymał emocjonalnie:
Panasonic 46 S20
Sharp 46 Le 700
Toshiba 46 RV 555

eksces

New member
dzięki kiki za sugestie. to że tv jest na raty daje mi możliwość podniesienia budżetu do 3000 i nie więcej. wszystko wypracowane na zasadzie kompromisu z żoną :) tak samo rozmiar. 46 jednak nie przejdzie :) ledwo by się zmieścił pomiędzy szafkami i popsuje kompozycję na ścianie. weryfikując założenia z góry tego tematu to 95% czasu przed tv będzie 1-2 osób (ja - sport i ps3 lub z żoną - filmy). więcej to okazjonalnie. jak ktoś wpadnie obejrzeć zdjęcia z wakacji czy jakiś koncert albo mecz. ale to może raz w miesiącu się przytrafi albo rzadziej.

eksces

New member
czy w takim razie do moich potrzeb wybierając spośród tych 2 modeli lepszy będzie panasonic i opłaca się wydać 500zł więcej?

eksces

New member
zakupiłem 40ex500 bo trafiła się promocja. niestety wyjeżdżam na długi weekend wiec potestuje w przyszłym tygodniu. póki co wszystko super.

Do góry