Witam wszystkich!
Planuję zakup telewizora i nie mogę się zdecydować.na początek podam wytyczne:
jak duży jest pokój – 19m2
odległość od telewizora - 2,6m
jaki masz obecnie telewizor- NIE MAM (ale używam prof. monitora 24cale fullHD o matrycy IPS)
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem - więcej wieczorem i w nocy
preferowana wielkość telewizora – 40-46"
jakie urządzenia będą podłączone – kablówka cyfrowa Vectra, PS3, Pc sporadycznie (lapek po HDMI żeby zapuścić film)
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń - 70% filmy i transmisje sportowe, 30% PS3
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych- na wprost
telewizor ma mieć wifi - nie mjusi. mam gniazdko pod kabel na ścianie
ma czytać przez USB filmy - może ale nie musi
jakimi złączami i co chcesz podłączyć – ps3 i tuner cyfrowy kablowy po HDMI. w przyszłości dojdzie jakiś amplituner i zestaw głośników
jaki masz sygnał – Vectra cyfrowa
ile programów HD - koło 10 z kablówki
ile godzin dziennie ma grać telewizor - średnio myślę że 2
ile osób zasiada przed telewizorem - 2-6
ma stać czy wisieć - raczej wisieć
jaka klasa cenowa – ok 2500
info dodatkowe - piszę w dziale LCD bo w sumie planuję grać na PS3 1-2 razy w tygodniu po kilka godzin a nie zniosę powidoków jak mi się zrobią na plazmie. z drugiej strony drugie zastosowanie to filmy a tu bardziej pasuje mi miękki obraz "kinowy" na plazmach. Trzecie ważne zastosowanie to sport. oglądam dużo sportów motorowych, piłkę nożną, koszykówkę, snookera i wiele innych... i dlatego też nie zdecydowałem się do końca nawet na technologię. Ogólnie najważniejsza jest dla mnie jakość obrazu. bajery są w dalszej kolejności (jako dodatek do obrazu). póki co to co mi wpadło w oko to
sony kdl40ex500 lub 501 (chyba różnią się tylko kolorem części obudowy, jeśli jest inaczej to proszę mnie wyprowadzić z błędu)
Samsung 40C650
i plazma Panasa 42G20
problem jest taki że te 40 cali to trochę małe a plazma panasa przekracza budżet, który niestety jest tu istotnym ograniczeniem. dodam, że ekran musi być fullHD bo w takiej rozdzielczości pracuję i gram na PC od kilku lat.
Planuję zakup telewizora i nie mogę się zdecydować.na początek podam wytyczne:
jak duży jest pokój – 19m2
odległość od telewizora - 2,6m
jaki masz obecnie telewizor- NIE MAM (ale używam prof. monitora 24cale fullHD o matrycy IPS)
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem - więcej wieczorem i w nocy
preferowana wielkość telewizora – 40-46"
jakie urządzenia będą podłączone – kablówka cyfrowa Vectra, PS3, Pc sporadycznie (lapek po HDMI żeby zapuścić film)
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń - 70% filmy i transmisje sportowe, 30% PS3
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych- na wprost
telewizor ma mieć wifi - nie mjusi. mam gniazdko pod kabel na ścianie
ma czytać przez USB filmy - może ale nie musi
jakimi złączami i co chcesz podłączyć – ps3 i tuner cyfrowy kablowy po HDMI. w przyszłości dojdzie jakiś amplituner i zestaw głośników
jaki masz sygnał – Vectra cyfrowa
ile programów HD - koło 10 z kablówki
ile godzin dziennie ma grać telewizor - średnio myślę że 2
ile osób zasiada przed telewizorem - 2-6
ma stać czy wisieć - raczej wisieć
jaka klasa cenowa – ok 2500
info dodatkowe - piszę w dziale LCD bo w sumie planuję grać na PS3 1-2 razy w tygodniu po kilka godzin a nie zniosę powidoków jak mi się zrobią na plazmie. z drugiej strony drugie zastosowanie to filmy a tu bardziej pasuje mi miękki obraz "kinowy" na plazmach. Trzecie ważne zastosowanie to sport. oglądam dużo sportów motorowych, piłkę nożną, koszykówkę, snookera i wiele innych... i dlatego też nie zdecydowałem się do końca nawet na technologię. Ogólnie najważniejsza jest dla mnie jakość obrazu. bajery są w dalszej kolejności (jako dodatek do obrazu). póki co to co mi wpadło w oko to
sony kdl40ex500 lub 501 (chyba różnią się tylko kolorem części obudowy, jeśli jest inaczej to proszę mnie wyprowadzić z błędu)
Samsung 40C650
i plazma Panasa 42G20
problem jest taki że te 40 cali to trochę małe a plazma panasa przekracza budżet, który niestety jest tu istotnym ograniczeniem. dodam, że ekran musi być fullHD bo w takiej rozdzielczości pracuję i gram na PC od kilku lat.