LCD/LED/PLAZMA ok. 6k

ecto

New member
Witam,
Chce wymienic telewizor mam w zwiazku z tym kilka pytan. Ponizej formularz, ktory przewija sie przez to forum.

podaj jakie masz warunki :
odległość od ekranu ?

4,30m
jak słońce świeci w pokoju ?
sciana okien zach/poludnie. Po prawej od tv siedzac na wprost
Jak duży jest pokój ?
ok. 20m
jaki masz obecnie telewizor?
CRT 32" Sony Panorama, poprzednio uzywalem LCD 42" Toshiba Regza (super obraz SD)
jakie programy najczęściej oglądasz?
TVN24, Sport (pilka nozna), Muzyka, Discovery
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ?
wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ?
delikatne swiatlo
wolisz obraz ostry czy łagodny ?
nie wiem, chyba ostry
matryca błyszcząca czy matowa?
nie wiem
preferowana wielkość telewizora?
jak najwiekszy, 50"+
preferowana marka ?
brak
czego nie lubisz w telewizorach?
dlugiego przelaczania pomiedzy zrodlami obrazu, ja lubie telewizory :)
jakie urządzenia będą podłączone ?
DVD Ferguson D-890 HX, komputer, jakis dekoder telewizji kablowej, w przyslosci konsola PS3 pewnie
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ?
60% tv 40% reszta
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ?
na wprost
czy ważne jest wifi ?
to zalezy
czy będziesz korzystać z widgetów ?
czas pokaze, zalezy od ich uzytecznosci
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora?
jezeli juz to youtube
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ?
tak
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ?
dobrze by bylo
ma mieć 3D ?
dobrze by bylo
ma mieć slot na karty SD ?
nie koniecznie
ma mieć tuner DVB-S ?
jezeli wtedy nie musialbym brac dekodera Nki np. to tak
jakimi złączami ?
USB, HDMI
jaki masz sygnał ?
obecnie analog z sieci Aster, planuje zmienic na cos cyfrowego
ile programów HD ?
obecnie 0
ma stać czy wisieć ?
poczatkowo stac pozniej zobaczymy

Brak kina domowego

Na Telewizor planuje przeznaczyc ok. 6 tys. zł.

Nie jestem wielkim entuzjasta i znawca telewizorow, odrozniam jakosc w kolorstyce i ogolnie obrazu pomiedzy matrycami MVA a TN i tutaj moja doswiadczenie sie konczy. Ze wstepnych ogledzin roznych TV w sklepach odnosze wrazenie ze plazmy sa mniej wyrazne i ich kolor jest mniej intensywny.
Obecnie moje typy:
1. Panasonic 50"VT30 (myslalem o wersji GT ale brak okularow, wifi sprawia ze jak to dokupie to cena bedzie prawie taka sama jak VT30.
2. LG 50" PZ950S
4. Samsung PS59D550
5. Samsung UE55C7000
6. Samsung 51PND8000
7. Sharp LED LC-52LE820E

Czego oczekuje od TV:
1. Zeby sie dobrze ogladalo pilke (nie robilo sie z niej jajo jak przyspiesza)
2. Zeby TV automatycznie rozpoznawal sygnal i jak jest 4:3 to go madrze rozciagal
3. Fajnie by bylo jakby trzymal rowny poziom dzwieku na wszystkich kanalach i reklamach
4. Przelaczanie pomiedzy TV,dvd bylo za pomoca jakiegos menu a nie za pomoca 1 przycisku ktory sie wciska kilka razy az sie dojedzie do upragnionego zrodla.
5. Chcialbym zeby TV odtwarzal filmy HD/3D dostepne w internecie z napisami z pendrive'a lub hdd, eventualnie poprzez DLNA ale nie wiem jeszcze jak to dziala. W rozsadny sposob. Obecnie na moim fergusonie nie wszystko sie odtwarza tzn. divxy 700mb ida ladnie ale te 1.4gb potrafia sie odpalic na 2 sec i koniec. A nie chce miec kolejnego urzadzenia do odtwarzania tego kontentu.

To sa moim zdaniem mniej oczywiste rzeczy (pomijajac piekne kolory, w tym czern itp:)

W przypadku plazm panasonic nie rozumiem tez na czym polega problem z przetwarzaniem sygnalu 50hz i w jakim stopniu bedzie on mnie dotyczyl biarac pod uwage sposob w jaki bede korzystal z TV. O co tu chodzi? Ja chce wszystko z 600hz a jak nie to conajmniej 100hz :)

Mam jeszcze pytanie co do wifi w tv. Czy predkosc transmisji pozwala na ogladanie filmow hd z komputera badz internetu? Czy jak mam teraz mozliwosc przeciagnac kabel to to zrobic czy nie ma sensu?

Drugie pytanie jest odnosnie nagrywania programow telewizyjnych na nosnik zew. np. w telewizorze panasonic vt30. Rozumiem ze jak podlacze telewizje przez kabel analogowy to bede mogl nagrywac wszystko ale czy bede mogl rowniez nagrywac programy ogladane przez dekoder od kablowki?

Ostanie pytanie dotyczy sieci kablowych. Mieszkam w Warszawie i mam mozliwosci podlaczenia kazdej z 3 sieci tj. Vectra, UPC, Aster. Ktory z w/w dostawcow oferuje najlepsza jakos obrazu cyfrowego w tym HD.

Ups, troche tego wyszlo. Mam nadzieje, ze ktos poswieci troche czasu zeby to przeczytac i mi odpowiedziec.
Z gory dziekuje.

edit.
Na zakup nowego TV jestem juz troche napalony, ale jakby wkrotce mialo sie pokazac cos nowego na tym rynku to moge sie wstrzymac te 2-3 miesiace.

Ostatnia edycja:
Do góry