LCD do HTPC + DVB-S, DVB-S2

pagerank

New member
Witam,
posiadam multimedia center (oglądanie DVB-S, DVD, w przyszłości BR, czasami gry) który na dobrą sprawę jest już w pełni przygotowany pod podłączenie go pod LCD. Obecnie śmiga to na zwykłym TV i przyznam że oczy już mi wychodzą jak musze coś przeczytać ;).
Jakiś czas temu śledziłem nowości i informacje techniczne odnośnie TV nowej generacji jedak straciłem już na aktualności. Zwracam się zatem do doświadczonych użytkowników o pomoc w doborze odpowiedniego ekranu. Na rynku pojawiło się mase nowych modeli i totalnie się pogubiłem...

Poniżej przedstawie co jest dla mnie najistotniejsze w TV:
1. Ostrośc obrazu (chce moc przeczytać spokojnie komunikaty z PC i swobodnie się poruszać po ustawieniach bez konieczności podpinania monitora. fajnie jak bym mógł na nim czasem odpalić poczte i swobodnie przeczytać maila siedząc na kanapie)
2. płynność obrazu
3. cena - jeśli powyżej 3000 to z bólem serca ;) ale jak uzasadnione to trudno...
4. od 37 - 42 cali (siedze ok 3, 3.5 metra od TV)
5. energooszczędność

Co jest dla mnie nie istotne:
1. wbudowany tuner;
2. dopasowanie obrazu - (robi to PC)
3. marka

Nie wiem czy:
1. LCD / PLAZMA
2. HD ready, FULLHD

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki, przyznam że posiadam jedynie wiedzę teoretyczną - a to co miałem okazję przez ten czas zobaczyc na własne oczy sprawia, że ta wiedza nie ma pokrycia w praktyce;
Szereg znajomych posiada TVw HD Ready i odlądając satkę obraz jest naprawdę fajny; nie jestem też zwolennikiem wyrzucania kasy w funkcje, z których teraz nie korzystam. Wole teraz wydac mniej i korzystać w pełni niz więcej i czekać aż np. fullhd będzie powszechnie używany. Nie wiem tylko czy tutaj moje wymagania odnośnie PC nie narzuca już rozdzielczości 1080p...
Proszę o jakieś sugestie; modele i 2 zdania uzasadninia żebym mogł podjąć decyzję;
Dziękuję i pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
z tych względów pozostałbym zdecydowanie przy wielkości 42".
Jednak wybrałbym 42 full hd z uwagi na komunikatywność z PC.
Sprawdź modele które mieszczą się w klasie cenowej:
JVC 42 R90
Toshiba 42 X 3000
Hitachi 42 VP01.
Jeśli będziesz miał jeszcze wątpliwości - poproś o prezentacje w domu . I musisz przy tym zestawie jedynie pamiętać o kalibracji obrazu.
http://www.cinematic.pl/wiedza/kalibracja_obrazu.html

pagerank

New member
Jvc 42r90

Wielkie dzięki za odpowiedź;
przeszukałem forum głównie za tym JVC (cena, zużycie energii na plus) jednak nie ma na ten temat wiele informacji. Zauwazylem że często polecasz ten zestaw modeli; czy JVC można uznać za faworyta? bardzo by mi pomógl link do jakiegoś testu

Aha, nie podałem w głównym temacie - obraz mogę podłóczyc zarówno przez HDMI jak i cyfrowe łącze z karty graficznej; które z nich będzie najlepszym rozwiązaniem? dźwięk idzie na wzmacniacz więc chodzi tylko o obraz. Czytałem gdzieś że nie każdy ekran pracuje na full hd gdy podłączony jest przez komputerowe łącze vga...

Zastanawiam się też nad sony 40L4000 lub 40S4000 - tutaj głownie ze względu na markę no i dośc przystępną cenę. Jednak nie wiem jak te modele można porównac do JVC i czy spełnią w pełni moje wymagania...
Dziękuje i pozdrawiam

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
decyzja należy do Ciebie ale wykorzystanie potrzeb i oczekiwań które przedstawiłeś kierowałbym właśnie do podanych wyżej modeli .
Skorzystaj z prezentacji w domu -sam najlepiej wybierzesz :D

Do góry