LCD do 2500

Bourn

New member
Witam
Jako świeżo upieczony właściciel PlayStation 3 postanowiłem kupić sobie jakiś dobry TV.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5x3
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? również pod kątem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? okno balkonowe z lewej strony,patrząc na Tv (aczkolwiek na oknie zamontowana roleta )
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Rodzice posiadają Toschibe 46XV635
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobry obraz, dobry dźwięk
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka
10.Jakie urządzenia ? PS3, laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6-8
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 80%
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? 42-50
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? nierównomierne podświetlenie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? absolutne maximum to 2500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? bez znaczenia

Krzysiek1024

New member
Na 50tkę, masz trochę za mało kasy, chyba, ze kupisz jakiś starszy model z klasycznym podświetleniem LCD, do ps3 przyda się coś z szybką matrycą i dobrym obrazem, przejrzyj sobie ofertę LG, np LG 42LS570S | LG Electronics , to co Cię powinno zainteresować to m.in. WIDI (dobre połączenie bezprzewodowe z laptopem) i MCI 200

Gronekowiec

New member
Witam,
Stoję przed bardzo podobnym problem, co kolega Bourn. Również ostatnio nabyłem PS3 + move i pojawia się potrzeba jakiegoś lepszego telewizora...
Mam nadzieję, iż mogę się podpiąć pod temat, jeśli to problem proszę o wyodrębnienie moich postów w nowym temacie.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
Aktualnie 4*3, ale to ulegnie zmianie po przeprowadzce i TV będzie głównym do salonu (4,5*6,5)
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
Ciężko powiedzieć od 2,5m i dalej w przyszłości
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
Zazwyczaj 1 do 2.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Głównie na wprost i to się raczej nie zmieni
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Stać na podstawce, później może zawiśnie
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Okno z boku, pokój umiarkowanie jasny, okna zazwyczaj przysłonięte.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Telewizję oglądamy na CRT 23" od LG, a PS3 podłączony do LG W2343T
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Głównie przyzwoity obraz i podświetlenie, full HD, mnogość wejść/rozszerzeń miłoby było, ale bez też się obejdzie. Skrojone do możliwości portfela, duży ekran
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
Aktualnie zwykły analog (dvb-t nie wykrywa, słaba antena pewnie) po antenie pokojowej, później jakaś cyfra.
10.Jakie urządzenia ?
PS3, później kino domowe.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
Ciężko powiedzieć, od 2 do 6.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Skłaniałbym się do matowej matrycy, ale to też nie obowiązkowe.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
To co zaciekawi... hm, popularno-naukowe, seriale, dokumenty, F1...
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Funkcja zbędna, od tego mam PC.
15.Czy zamierzasz grać w gry ?
Oczywiście, póki cyfry nie będzie to pewnie z 60-70%
16.Preferencje co do marki ?
Nie mam, ale no namey czy coś co ma słabą renomę to dziękuję (etc, manta), chyba, że to istne cudo.
17.Preferencje co do wielkości ?
Im większy tym lepszy, niedługo zmienią się warunki, ale obawiam się, że 40" to max w tej kwocie, a wydaje mi się to kompletne minimum z minimum. Lubię duże ekrany, a TV na lata do salonu.
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
Ogólne niedoróbki, słaba jakość, brak podstawowych opcji...
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
Chciałbym się zamkną w 2500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Byłby to bardzo miły dodatek, ale bez też dam radę.

Przeszedłem się już parę razy po marketach, ale albo jestem ślepy, albo słaby obraz nadają i większych różnic między nimi nie widzę. Z oceanu TV zostało już tylko morze, ale pewnie zaraz znajdę kolejny tuzin sprzętu, który mnie zaciekawi. Z tego co aktualnie staram się przesegregować to:
Sharp: LC40LE730 czy niższe wersje 530 i 510ev
Toshiba: 40TL838G i 40TL933
Samsung: 40ES6100, UE40EH5000
LG: 50PV350, 50PA6500, 42LS570S
Philips: 42PFL4007 lub odmiana 5007
Grundig: 46VLE2012
Sony: 40EX720

Mam pewne obawy co do plazm, pewnie nieuzasadnione (delikatność, wypalanie loga etc) stąd mało ich w zestawieniu, ale nie wykluczam.
Powtórzę się trochę, ale 40cali wydaje mi się mało i mam świadomość niedalekiej przeprowadzki do większego lokum, gdzie będę dalej siedział od TV, ale czy dostanę większy ekran w tej cenie? Bardzo kusi mnie coś od 46". Nie boję się TV używanego, byle by miał jeszcze troszkę gwarancji.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli dozbierasz ciut, ciut to wystarczy na Sharpa 46LE 630 lub na Philipsa 46PFL 5007 i tu docenisz jakość wyboru.

Gronekowiec

New member
To nie jest ciut ciut czy nawet trochę. To jest 20% ceny maksymalnej czyli 500zł. Rozumiem stówę czy dwie, ale przy założeniu, że zamiast dużego fiata kupię maybacha. Chyba, że można taniej gdzieś dostać.

Krzysiek1024

New member
Jeszcze dorzucisz drugie tyle i możesz sobie kupić samochód używany zamiast telewizora :). Ah no tak, tylko Philips... Nie da ci tego ojciec, nie da ci tego matka co Ci może dać Philips :)

Gronekowiec

New member
Dalej drogawo.
Naprawdę nie będzie nic ciekawego w okolicach i więcej niż 46" do 2500zł.
Jak to jest z tymi plazmami? Nadadzą się do PS3 czy lepiej ich unikać? Wieczorem podrzucę jeszcze parę TV, które mnie zaintrygowały. Jak to jest z firmą Hannspree? Tak się biję z myślami czy nie kupić jakiegoś taniego TV na teraz i potem po przeprowadzę do sypialni, go nie wrzucić i kupić coś już porządnego do salonu.
I jeszcze jedno pytanie jak to jest z tym 3d? Widać będzie przy pasywnym 3d (założymy 42" i więcej z odległości 2,5m) ten filtr na ekranie? Są jakiś TV, które patrząc z różnych kątów są stanie wyświetlić dwa obrazy? Zamiast dzielenia ekranu na 2 części gracz gra na całym ekranie i 2 tak samo.

Krzysiek1024

New member
2,5tysi to trochę za mało na większy TV. Patrząc po cenach i funkcjach na ceneo to kompromisem może być LG 47LM615S, bo do 3 tysięcy można go kupić, a nawet za 2,8tys. zł w niektórych sklepach internetowych. Telewizor lm 47, Telewizory najtańsze - Ceneo.pl

Grania w dwie osoby na ekranie, który niekoniecznie jest podzielony, umożliwia m.in. funkcja Dual Play LG, 615s-tka też ma tą opcję: LG 47LM615S | LG Electronics. Zorganizowane jest to dość sprytnie, ponieważ wykorzystania jest technologia 3D do tej funkcji.

Do góry