lcd dla rodziców

konrad_k46

New member
Witam , szukam telewizora dla rodziców, aktualnie stary crt lg, chyba 28 cali

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? salon około 18 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 3 -4 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? Dwie najczęściej, czasami więcej.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? zazwyczaj na wprost ale jak jest więcej osób to również bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Telewizor stoi tyłem do okien, balkon ma zadaszenie więc pokój nie jest mocno nasłoneczniony
7.Jaki masz obecnie telewizor ? crt Lg, chyba 28 cali
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? przejrzyste, łatwe w obsłudze menu, naturalne kolory, dobre skalowanie, brak smużenia
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? zwykła kablówka, kilka kanałów hd
10.Jakie urządzenia ? kino domowe
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 5-6 godz.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, informacyjne, dokument, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? raczej nie, chyba że dostęp i obsługa byłyby wyjątkowo proste
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16.Preferencje co do marki ? żadnych, sam mam panasonica i jestem zadowolony ale jestem otwarty na wszystkie propozycje :)
17.Preferencje co do wielkości ? 40"-42"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? kiepska jakość obrazu, skomplikowane menu, nienaturalne kolory, słabe skalowanie, niepotrzebne wodotryski
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie popołudnie i wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie jest to konieczne ale jak będzie to fajnie. Pasywne czy aktywne nie mam pojęcia, jak już będzie to pasuje żeby dało się to oglądać ;)

Tak jak już pisałem telewizor będą użytkować moi rodzice więc przede wszystkim zależy mi na ładnym, naturalnym obrazie i prostej, intuicyjnej obsłudze, reszta ma mniejsze znaczenie.
Czekam na ciekawe propozycje :) Pozdrawiam

Do góry