LCD czy LED ? Max 1500 zl

djsteeam

New member
Witam, jestetm tutaj nowy i zwaracam sie do was z prosba o pomoc. Mianowicie potrzebuje telewiozra do niewielkiego pokoju. Do wydania mam maxymalnie 1500 zl. Sam nie wiem czy LED czy LCD ?
Jezeli dobrze rozumiem to LED przynajmniej teoretycznie powinien miec dluzsza zywotnosc.
Telewizor bedzie uzywany dziennie max po 1h i glownie do naziemnej telewizji cyfrowej (HD) okazyjnie do filmow w lepszej jakosci. Rozmiar jaki mnie interesuje to 32''.

Sam wybralem dwa modele
LG 32LV3550 oraz
LG 32LD465

Moge prosic o pomoc w wyborze? Ewentualnie chcialbym otrzymac jakies inne propozycje.
Z gory dziekuje i pozdrawiam

djsteeam

New member
dzieki za odpowiedz ale wszystkie telewizory procz sharpa sa trudno dostpene w sklepach internetowych, a chce kupic wlasnie przez neta
co do sharpa nie podoba sie mi jego wyglad
dalej nie odtrzymalem jednak odpowiedzi co do typu
oplaca sie dac wicej i kupic taniego leda czy lepiej lcd w tej cenie
nie potrzebuje zadnych bajerow, hdmi mi wystarczy no i full hd

Prokop

New member
Bez reklam
Witam, jestetm tutaj nowy i zwaracam sie do was z prosba o pomoc. Mianowicie potrzebuje telewiozra do niewielkiego pokoju. Do wydania mam maxymalnie 1500 zl. Sam nie wiem czy LED czy LCD ?
Jezeli dobrze rozumiem to LED przynajmniej teoretycznie powinien miec dluzsza zywotnosc.
Telewizor bedzie uzywany dziennie max po 1h i glownie do naziemnej telewizji cyfrowej (HD) okazyjnie do filmow w lepszej jakosci. Rozmiar jaki mnie interesuje to 32''.

Sam wybralem dwa modele
LG 32LV3550 oraz
LG 32LD465

Moge prosic o pomoc w wyborze? Ewentualnie chcialbym otrzymac jakies inne propozycje.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Po pierwsze telewizor LED, to nic innego jak zwykłe LCD tyle, że ma podświetloną matrycę za pomocą tzw diod, a nie świetlówek. Ta nazwa LED jest strasznie na wyrost, powinno się mówić LCD z podświetleniem diodowym (ledowym) i tyle. Jeśli chodzi o żywotność to jest ona identyczna (biorąc pod rozwagę matrycę bo w obu przypadkach jak już pisałem jest identyczna). Co do podświetlenia to nie wiem co prostsze wymienić świetlówkę czy kilka spalonych diod na matrycy gdzie są ich setki.

Do góry