LCD 40-46 cali w granicach 2000-2500zł

nulus

New member
Witajcie :)
Stoję przed dokonaniem zakupu. Chcę skorzystać z poświątecznych zniżek. Z tego co przeczytałem i wywnioskowałem dobrym wyborem będzie dla mnie telewizor LCD (chyba, że coś innego zaproponujcie?).

3 lata temu kupowałem rodzicom plazmę Panasonica P42GT30 i chętnie powtórzyłbym zakup jednak niestety zdaje się, że era plazmowych już umarła...

Modeli jest tak dużo na rynku, że zwracam się do Was o pomoc w wyborze modelu. Co polecicie?

Sytuacja wygląda tak :

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Spory salon 4m na 5 m.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 metry
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stojący.
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okna na zachód, na krótszej ścianie, tv będzie stał na dłuższej ścianie we wnęce meblościanki.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Thomson crt 21 "
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? WIFI, przyjazny interface no i czytnik na pendrivy.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Sygnał z dekodera UPC.
10.Jakie urządzenia ? lapek z HDMI, xbox 360, odtwarzacz DVD, dobrze by było aby można było podłączyć smartfona.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-3 h ale nie codziennie.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale, filmy, koncerty !
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak ale sporadycznie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Spodarycznie
16.Preferencje co do marki ? Brak aczkolwiek może Panasonic?
17.Preferencje co do wielkości ? minimum 40 cali, max. 46
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? odbijające się światło w matrycach, słaba jakoś obrazu, smugi, problemy z prawidłowym odwzorowaniem kolorów.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000-2500 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D to kwestia dyskusyjna, wolę 3D w kinie nie mniej jeżeli by było bez podnoszenia ceny to ok.

Więc drodzy forumowicze co byście mi polecili? ;)

Pzdr !

digitalus

Banned
Witam.
Jesli posiadasz plazme gt30 to na podobnym poziomie jest panasonic cx680.Telewizor z wysokim kontrastem i dobrym poziomem czerni.Potwierdzenie przez uzytkownikow avforums.Jest wersja 40 calowa cx680.

Na avforums cx680 czyli tanszy od cx700 bez 3d i mozliwosci nagrywania programow ma dobre komentarze od osob ktore "przesiadly sie" z dobrego telewizora czyli mp plazmy panasonic gt50 na cx680.Jesli jest rownie dobrze jak w gt50 to jakosc obrazu bedzie lepsza niz na moich zdjeciach bo cx3e i x60 ma gorszy poziom czerni niz gt50 Wspominaja tylko ze kanaly sd moga lepiej wygladac ale oni sd juz prawie wcale nie ogladaja.Poziom czerni w cx680 nawet troche lepszy niz cx700.

Potwierdzienie w tescie nizej na plus kolor i poziom czerni.

Panasonic TX-40CX680B review | TechRadar

Panasonic CX6 (CX650 / CX680) review - FlatpanelsHD

Panasonic ( CX680):
Black level 0.03 cd/m2
Brightness 134 cd/m2
Contrast 4467:1

https://www.avforums.com/threads/panasonic-cx680.1956139/page-2
translator

https://translate.google.pl/transla...ds/panasonic-cx680.1956139/page-2&prev=search

Wziąłem 50 "680B w piątek, początkowo niechętne przeprowadzce do 4K z moim 42" plazmy, jak nie mam zawartości UHD, i był po prostu bardzo go używać dla Apple TV / Plex streamingu i gier na PS4.
Jednak muszę powiedzieć, że jestem absolutnie powalony jakościa obrazu, to jest o wiele lepiej, niż się spodziewałem, moje gry PS4 wygląda tak jasne i żywe, bez zacięć

z 2 strony tego tematu.

Mam 50GT50 ,czarne poziomy wyglądają tak samo dobrze.

6 strona
mam plazme 50GT50. Jestem bardzo zadowolony z zestawu. 4K Netflix działa dobrze przez WiFi

Jesli cx680 jest zbyt drogi i 4k nie jest potrzebne to najlepiej kupic cs630.Wysokie oceny w testach.CS630to telewizor z wysokim kontrastem.
kontrast 4550:1

http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/123056-panasonica-50cs630-wasze-ustawienia-obrazu.html

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Powinieneś brać minimum 48" do tych warunków:
- Philips 48PFH5500
- Sharp 49CFE6242
- Hitachi 49HBT62
- Sony 48W705

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale masz 3 metry - naprawdę nie jest za duży, no chyba że nie wejdzie.
A jakie masz wymiary miejsca ?

nulus

New member
Ale masz 3 metry - naprawdę nie jest za duży, no chyba że nie wejdzie.
A jakie masz wymiary miejsca ?

Około 126 cm na 76 cm także 50 cali panasonica cs630 dało by radę zmieścić.
Na razie ten model mnie przekonuje najbardziej. Nie wiem tylko jak jest podświetlana matryca - czy edge LED czy full LED.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale ten Panasonic jest słaby. Twoja kasa Twój wybór.
Full Led nie dostaniesz w tej cenie.

nulus

New member
Ale ten Panasonic jest słaby. Twoja kasa Twój wybór.
Full Led nie dostaniesz w tej cenie.

Słaby pod jakim względem? Wersja 40 calowa zbiera dobre recenzje.
W takim razie co polecasz jako alternatywę? Z TV które wymieniłeś wcześniej jedynie przemawia do mnie Sony ale jest ubogi w funkcje internetowe i nie ma 3D.

Do góry