LCD 32-37 do gier/filmów :) :) :)

Doopan

New member
Preferowany rozmiar TV - 32-37"(będę siedział od niego jakieś 2 m, a właściwie to leżał na łóżku - sam nie wiem, jaka jest najlepsza )
preferowane marki - Wólczanka, Ecco... ;) Bez różnicy, ale dobry serwis mile widziany:)
jakie masz warunki - wielkość pokoju ? – 11 m2,
(patrz załącznik :) plik "dziś" - ten wyżej- pokazuje, jak to wygląda, a drugi jak być być może będzie wyglądać - w wariancie "dziś" LCD ma stać na biurku)
jaki sygnał ? XBOX 360 HDMI,PC DVI/HDMI,Lapek VGA(dobrze by było,ale jakoś przeżyję bez tego)
jaka odległość od ekranu ? - ~2m ( ja się będę byczył na wyrku prawdopodobnie, jakieś 1,5-2 m od TV dalej będę miał głowę :)
jaka klasa cenowa? - do 2-2,5 tys zł (raczej mniej niż więcej,ale nie stać nie na tanie rzeczy z drugiej strony ;) )
więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - dzień 30% wieczór 70%
jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - okno od wschodu nasłonecznienie średnio-niskie, ale często mam zasłony
przeznaczenie - Filmy SD,HD,FullHD, Gry HD, FullHD (PC,XBOX 360), może TV cyfrowa jakby miał tuner
ile osob zasiada przed telewizorem? – 1-2
ma stać czy wisieć - ma stać na biurku/komodzie

Nie wiem na ile są istotne 100 Hz i inne bajery - nie znam się zbyt mocno.
Doceniłbym natomiast cichą pracę, a i nienajgorsze głośniki byłby mile widzane ( choć to drugorzędne). Fajnym bajerem jest IMHO podświetlenie z tyłu - widziałem u kumpla - ale to też raczej drugorzędne. Natomiast jakiekolwiek diody ozdobne i inne błyskotki nie mile widziane - potem trzeba to dziadostwo zalepiać taśmą, żeby w nocy nie świeciło...

Będę wdzięczny za pomoc, chciałbym w miarę sprawnie coś dobrać.

Attachments

• dzis.jpg
    dzis.jpg
    37,7 KB · Wyś: 226
  • 3.jpg
    3.jpg
    47,3 KB · Wyś: 221
Ostatnia edycja:

Doopan

New member
Thnx, wygląda ok. A czy warto dopłacać te 500 zł do 37 cali przy takim małym pomieszczeniu ? BTW byłbym wdzięczny za więcej głosów ;)

Ostatnia edycja:

skylla1

Member
Bez reklam
Moim zdaniem 32 będzie Ok, ale są tu tacy, którzy z tej odległosci patrzą w 52'' :). Idz do sklepu, stań w odpowiedniej odległości i oceń sam. To wyłacznie kwestia upodobań (i trochę wzroku, jesli to ma świecić parę godz dziennie).
No i jesli do konsol i komputera to może jednak Samsung (np. 656) a nie ten brzydki Sharp...

Ostatnia edycja:

Doopan

New member
Rozwiń wątek :) Jaki samsung konkretnie ? Ten ?

Samsung LE37A656 A1

Mi to akurat rybka, jaka to marka - co to kogo obchodzi ? Liczy się jakość :)

Choć muszę przyznać, że jak dla mnie za SHARPem który został powyżej wymieniony przemawia fakt, iż można go dostać za 2600 z tunerem mpeg-4 zintegrowanym, co dla mnie jest plusem, bo sygnał taki - z tego co wiem - można odbierać w Wawce.

Ostatnia edycja:

KaRaS-1

New member
Tez szukam TV 32-37 cali

Witam,
czekam, az wiecej osob sie wypowie w tym watku, bo sam mam podobny problem jak jego tworca. W poniedzialek jade po TV...i nie wiem co wybrac.
Bylem juz pewny samsunga A551, gdy nagle zaczalem czytac o A615 i doszedlem do A656..... Tutaj wyczytalem o Sharpie D65 i HD65... Na poczatku myslalem wlasnie o Sharpie - a marzylem o X8LE. Stac mnie na niego ale wolalbym wydac mniej kasy na TV niz 3 000... cena A551 - 2 000 zl jest perfect ...ale HD65 2 600 jeszcze ujdzie. Ja mieszakam w Wawie i ten Mpeg by mi byl przydatny? Mam maly pokoj 4x2, swiatlo prosto w ekran, ktory bedzie wisial (kupie lepsze rolety teraz) a TV ma glownie byc do konsol X360 i PS3 oraz filmow DVD i DivX z odtwarzacza DVD oraz xbox'a(1)...no i kablowka. Tv bedzie wisial, a raczej jezdzil na ruchomym ramieniu, a ja bede siedzial od niego okolo 1,5-2m.

A615 A551 A656 HD65 D65?

Doopan ja rozwazam te powyzsze samsungi i sharpy. Sprawdz je...sa tansze od Sharpa, ale wystepuja w nich jakies niedociagniecia ponoc - np. buczenia itp. Im wiecej czytam tym mniej wiem - tyle sprzecznych informacji jest ehh :rolleyes:

PS w salonie mam sharpa 32" RA1E - jestem zadowolony

Prosze o rade ;)

Ostatnia edycja:

Doopan

New member
Zostałem twórcą :) Bomba :)

Z tego co wiem, to obecnie można parę programów w Wawce odbierać jako sygnał naziemny mpeg 4 - ale szczegółów nie znam. Ostatecznie, telewizja to straszny złodziej czasu - więc nie wiem czy warto do tej funkcji dopłacać te 300 zł i ograniczać sobie wybór. Z drugiej storny, od 2012 tylko tak będzie można odbierać TV.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Doopan -
Ja bym został przy 37 ale D 65 - nie wiem po co Ci DH jak nie korzystasz z programów telewizyjnych.
Chociaż mówisz że jak będzie to może będziesz oglądał ?
Więc tu wybór należy do Ciebie.
Ale leżąc bezapelacyjnie wybieraj wielkość 37" - chociaż odległość wskazywałaby na większą płynność czyli np. Sharpa 37 XL8, Toshibe 37 RV 555 lub Panasonica 37 PV 80.

Doopan

New member
Czym jest ta :płynność: ?

I skąd przekonanie do 37 cali ? Wzrok ma w miarę znośny, a chyba 2 metry od ekranu to ja będę się rozglądał po tym monitorze ?

pejotpe

New member
Bez reklam
Przy dwóch metrach 37 będzie akurat. Ani za duże ani za małe... Niektórzy oglądają z tej odległości 50" (chociaż dla mnie to już przesada - bo wtedy ogląda się obraz, a nie telewizor, bo gałki oczne muszą już nieźle buszować po ekranie w czasie dynamicznych scen).

Doopan

New member
Cóż, czeka mnie jeszcze kilka wypraw do MM,Satruna itp :)
Boje się nieco sytuacji, że dojdę do wniosku, że oto te 37 cali to dla mnei za dużo, że zabuliłem i jeszcze się męczę, a mogłem mieć w tej cenie lepszy TV, choć mniejszy.

KaRaS-1

New member
Tv

Doopan - ja juz wybieram miedzy Sharpem D65 a Samsungiem A656. XL8E pelen wypas jest ale w moim przypadku, kupilem juz wypasione ramie za 600 zl VESA 200x200 :) wiec odpada (xl8e 300x300) :__( ...a zreszta ta cena... mozna by wziasc 2 TV np LCD i Plazme od Samsuinga ;)

Najpierw bylem pewien samsunga, wczoraj juz D65, a dzis znowu siedze i mysle - a co najgorsze jutro mam egzamin a mysle o tych pierdolach.
Jak pisalem u mnie w salonie stoi Sharp 32 RA1E - swietnie sobie radzi z xboxem, filmami, oraz obrazem SD wszelakiego rodzaju (nawet przez Euro) N
ie zauwazylem nigdy tez zadnych lagow, smuzen itp.
Wady w moim starym szarpie: Oczywiscie jak w wiekszosci wolne przelaczenie kanalow (to nie wada - tylko standart teraz) i obraz lekko za mgla (jakbys postawil np samsunga obok niego to sie wydaje iz obraz jest za taka szara poswiata). Mi tam obie te minimalne wady nie przeszkadzaja.
Sharp - marka sprawdzona. Samsungi - tansze, w liczbach czesto lepsze dane techniczne, fajnie wygladaja (nowoczesnie), ale bywaja w nich arfetakty i z tego co czytam b. niewyrozumialy serwis.

Ktos mzoe ustawial kiedys A656 i D65 kolo siebie? i jakos testowa? :)

Doopan

New member
@Karas: ja tez wczoraj na HDTV a dzis na zaliczeniach 4,3,4+ wiec luz :)

Ja sie ustawilem ze znjamym, ze pozycze od neigo jego HD ready 32 cale i postawie i zobacze, czy mi wystarczy 32 cale. Bo 37.... szczerze mówiąc, przeraża mnie :)

BTW: Co ma takiego cudownego ten XL8E ?

Myślę nad PHILIPS ambilight - narazie sobie zapalam lampę za lcd 21" (monitor od kompa) i nieco oczy sie mniej męczą :) Ale najtańszy LCD 32 cale PHILIPS to wydatek rzędu 2300+ ...

Ostatnia edycja:

KaRaS-1

New member
cd...

XL8E - ma bardzo ladny obraz i costam bylo z gwarancja odwzorowania pikseli. Tu placisz za jakos obrazu.... dzwiek jest zapene do kitu jak we wszysrkich szarpach ;)

Co do Philisow, nie wiem czemu ludzie je zawsze odradzaja, a maja one fajna czern. W ogladanym przezemnie egzemplarzu wada byl czerowny, ktory wygladal jak taki jaksrawy pomaranczowy. Podswietlene fajna sprawa...ale nie tansza lampka ala IKEA :p ? Ja wlasnie tak rozwiazalem ten problem. Poczytaj opinie fachowcow o Philipsach, ja juz nie mam sily wiec wybieram SAMcia albo Sharpka :)

32" spokojnie wystarcza (ten RA1E jest wlasnie 32)
...i wlasnie ten D65 ma super cene w 32 calach 1850zl!... przy 37" to juz ~2400zl.

Doopan

New member
Hmm... dalej mózguję...
czy 42`` to będzie ostre przegięcie ?

Myślę o 42lg6000 - kosztuje "grosze", ma dobre opinie i 100 Hz.

Doopan

New member
Mały update:

Czy warto zwiększyć budżet do 3,5 k a przekątną do 40?

Myślę o:

Samsung a656 i Sony W 4000

Do góry