LC-37XL8E (lcd) czy TX-P37X10 (plazma) do kablówki/konsoli

Daniel 123

New member
Cześć,

Gratuluje forum! Kopalnia wiedzy :)

Postanowiłem napisać pierwszy post na tym forum ponieważ, waham się między technologiami telewizorów(oczywiście między plazma a lcd). Telewizor używany by był przede wszystkim do xbox360 i kablówki SD na kablu antenowym. Zastanawiam się głównie między plazmą Panasonic TX-P37X10, a lcd sharpem LC-37XL8E.

Skłaniałbym się bardziej do plazmy, jest tańsza o jakieś 1000 zł, pozatym mam słabej jakości sygnał telewizyjny, a plazmy z takim sygnałem podobno lepiej sobie radzą. Z drugiej strony plazma ta, ma rozdzielczość tylko HD ready, co w przypadku konsoli może mieć znaczenie. Sharp jest Full HD i podobno dobrze sobie radzi z niska jakością sygnału za to jest 1000 zł droższy. A z 3 strony, plazmy podobno mają efekt w konsolach tzw. green ghosting, czyli zielona poświata wokół czarnych obiektów(akurat tego się najmniej boję). Co byście doradzili?

Jakie masz warunki - 3 x 3,5 m
jaki sygnał - xbox360, Kablówka SD na kablu antenowym
Preferowana wielkość matrycy - 37 cali
jaka odległość od ekranu - 2 m
jakie urządzenia do podłączenia - xbox360 po HDMI
jaka klasa cenowa - najlepiej do 2,5 tys, max 3,5.
więcej oglądasz w dzień czy w nocy - pół na pół
przy włączonym świetle czy bez światła - przy włączonym
jakie masz nasłonecznienie pokoju - rano jest widno, wtedy raczej nie gram
ile osób zasiada przed telewizorem - 1
Jaki masz ulubiony program - tvn24
jaki masz telewizor - 14 CRT
Ma stać czy wisieć - stać
Co Cię wkurza w telewizorach - Wydanie na niego pieniędzy i bycie z niego niezadowolonym.

Zastanawiam się jeszcze może nad plazmą w Full HD np TH-42PY8, można czasem zauważyć takie za 2500 zł, tylko o niej dość mało wiem. Słyszałem jeszcze o plazmach LG QP3000 że nieźle sobie radzą z kablówkami SD, ale są tylko 42 calowe, nie wiem czy jak na odległość 2 m to nie za duży tv.

Jak widzicie mam sporo wątpliwości, byłbym wdzięczny za rozwianie chociaż części z nich.

Pozdrawiam,
Daniel

Do góry