Laptop>HT-R518>P43G20E>brak 5.1

seboos

Member
Witam, posiadam dość leciwe kino domowe Onkyo HT-R518 oraz telewizor Panasonic P42G20E.

Chciałbym oglądać filmy z lapa Dell Inspirion R15 3542 z HD4400+GT820M na tym sprzęcie.

Podłączenie wygląda następująco:

Amplituner HDMI OUT do TV w HDMI IN nr1
TV Optical Out do Amplitunera Optical IN nr1
Laptop HDMI do Amplitunera HDMI IN nr1

W Ampli ustawione AUX HDMI1
Digital input AUX optical 1
Dźwięk z TV leci na ampli - jak DVBT puszcza dolby 5.1 to działa.

Jak podłączam laptopa to obraz jest 1080p ale system widzi urządzenie do odtwarzania multimediów po HDMI Panasonic tylko 2 chanell i rozdzielany jest na wszystkie głośniki z amplitunera w stereo a nie w 5.1.

Rozumiem, że ten amplituner nie rozdziela sygnału z HDMI (nie odbiera audio i przesyła dalej video do TV) bo wejścia HDMI są Pass Thru ale czy jest szansa aby TV przepuszczał dźwięk z sygnału HDMI od Ampli który idzie od Lapka poprzez optical do Amplitunera w 5.1?

Spróbuję jeszcze podłączyć laptopa poprzez HDMI do TV który jest spięty optykiem z amplitunerem oraz odpalić jakiś plik z pendrive i sprawdzić czy tu zagra porządnie.

Jak mam tak spięte wszystko i w ustawieniach ampli ustawię optic na digital imput dla aux to zapala mi się na czerwono DD czyli jakby odbierał sygnał z tv w DD w momencie jak laptop jest wpięty, ale gdy włączę jakiś film w DTS czy AC3 dla sygnału 5.1 to przełącza się na PCM i sygnał idzie w stereo rozbity na 5 głośników plus SUB.

W laptopie nie moge ustawić głośników na 5.1 i chętnie przesłałbym niekodowany dźwięk przez z lapka po HDMI Pass Thru do TV który prześle ten dźwięk do ampli po optyku i wreszcie zadziała 5.1 tak jak powinno być.

A może jedyne co mnie ratuje to Konverter HDMI to HDMI + audio optical 5.1 np
takie?

Bardzo proszę o pomoc i jakieś informacje bo już któryś dzień z tym walczę i powoli się poddaję...

PS. Próbowałem AC3filter i wymuszenie na HDMI SPDIF z wyjściem 5.1 ale to nic nie daje, niby pokazuje że chodzi w 5.1 ale głos słyszę we wszystkich głośnikach (videotesty z dźwiękiem 5.1 itp)

U taty mam kino domowe Onkyo ht-R380 i tam to wszystko działa intuicyjnie - podpinam lapka HP 6540B po kablu Displayport-HDMI i filmy lecą w DTS czy nawet DTS TrueHD sprawdzane na filmach z bluray i bajka a tutaj takie zonki.

Pozdro

matrixabc

Member
Jakoś dziwnie kombinujesz. Powinieneś z laptopa sygnał z hdmi wejść na hdmi in do amplitunera. Amplituner rozkoduje dźwięk np w dts 5.1 a obraz amplituner prześle poprzez hdmi out do telewizora. według twojego opisu coś podobnego masz podłączone natomiast według mnie musisz ustawić tylko poprawnie odtwarzacz w laptopie.

seboos

Member
Ten ampliutuner nie rozkodowuje audio z hdmi in. Szukałem i szukałem niestety wszędzie piszą, że ten model przesyła tylko dalej sygnał z hdmi i laptop widzi tylko głośniki od TV, a żeby uzyskać dźwięk przestrzenny należy podłaczyć się pod digital audio input albo coax albo opti. Jak to zrobiłem to wszystko śmiga. Niestety ale trzeba podpinać 2 kabelki. Stąd też pytanie o konwerter hdmi do hdmi+coax albo optical.

jarecki31

New member
Amplituner HDMI OUT do TV w HDMI IN nr1
TV Optical Out do Amplitunera Optical IN nr1
Laptop HDMI do Amplitunera HDMI IN nr1

W Ampli ustawione AUX HDMI1
Digital input AUX optical 1
Dźwięk z TV leci na ampli - jak DVBT puszcza dolby 5.1 to działa.

Strasznie tu namieszane

Ampituner łączymy HDMI Out -> z wejściem HDMI telewizora
i to nam załatwia obraz

Laptop do Amplitunera -> do HDMI 1
Idąc dalej tym tropem, w Amplitunerze ustawiamy wejście AUX jako -> HDMI 1
oraz audio AUX Digital Input -> również jako HDMI 1
(po wybraniu źródła w Ampli, jako AUX, obraz i dźwięk pojawia się na wyjściu HDMI Out Amplitunera, i jest przesyłany do tv, chyba że w opcjach wyłączymy wysyłanie dźwięku do tv, wtedy leci tylko obraz)
Ampituner dekoduje audio do 5.1, a w tv mamy tylko obraz, jeśli wcześniej w setupie wyłączyliśmy przesyłanie dźwięku do tv

matrixabc

Member
Faktycznie jeżeli chodzi o twój amplituner to z racji chyba wieku nie rozkoduje dźwięku pochodzącego z HDMI IN. Bynajmniej tak jest napisane w instrukcji :"Audio signals received by the HDMI IN jacks are output only by the HDMI OUT (pass thru). HDMI sources are not output by the speakers connected to the AV receiver." W takim bądź razie laptop musisz podłączyć do telewizora za pomocą HDMI natomiast telewizor połączyć z amplitunerem za pomocą optyka. Przy takim połączeniu w telewizorze powinieneś mieć ustawione w opcjach dźwięku SPDIF AUTO. Pozostanie jeszcze ustawienie w odtwarzaczu na laptopie bitstreaming hdmi. Najprościej sprawdzić to w Media Player Classic.

seboos

Member
Faktycznie jeżeli chodzi o twój amplituner to z racji chyba wieku nie rozkoduje dźwięku pochodzącego z HDMI IN.
No niestety taki mam i prędko nie zmienię :)
W takim bądź razie laptop musisz podłączyć do telewizora za pomocą HDMI natomiast telewizor połączyć z amplitunerem za pomocą optyka. Przy takim połączeniu w telewizorze powinieneś mieć ustawione w opcjach dźwięku SPDIF AUTO. Pozostanie jeszcze ustawienie w odtwarzaczu na laptopie bitstreaming hdmi. Najprościej sprawdzić to w Media Player Classic.
Proszę o skrócony opis jak to sprawdzić w MPC.
Bo próbowałem tak połączyć Laptop (hdmi)-> TV (optyk)- > Ampli ale niestety ampli widział PCM (dźwięk w każdym głośniku chyba rozbity tylko na stereo) a w lapku tylko 2 chanell. (sprawdzane na 3 laptopach - dell inspirion 3542, Probook 6540b i acer 5737g - ten ostatnio mam podpięty teraz po optyku i działa elegancko w dd lub dts)

Ale potestuję jeszcze z ustawieniami w mpc bo próby były przez ac3filter i niby wg niego sygnał szedł w 5.1 a w ampli było stereo.

Strasznie tu namieszane

Ampituner łączymy HDMI Out -> z wejściem HDMI telewizora
i to nam załatwia obraz

Laptop do Amplitunera -> do HDMI 1
Idąc dalej tym tropem, w Amplitunerze ustawiamy wejście AUX jako -> HDMI 1
oraz audio AUX Digital Input -> również jako HDMI 1
(po wybraniu źródła w Ampli, jako AUX, obraz i dźwięk pojawia się na wyjściu HDMI Out Amplitunera, i jest przesyłany do tv, chyba że w opcjach wyłączymy wysyłanie dźwięku do tv, wtedy leci tylko obraz)
Ampituner dekoduje audio do 5.1, a w tv mamy tylko obraz, jeśli wcześniej w setupie wyłączyliśmy przesyłanie dźwięku do tv

W Onkyo 606 tak działa?
U mnie niestety nie ma digtal imput jako hdmi. Tylko coax albo optyk i tu leży problem.

Ostatnia edycja:

matrixabc

Member
Jak masz MPC 1.7.10 to przechodzisz do zakładki "Widok" a następnie "Ustawienia"
W sekcji "Filtry wewnętrzne" masz opcję "Dekoder audio" a w nim musisz zaznaczyć "Bitstreaming (SPDIF,HDMI)" dla Dolby Digital oraz DTS powinno wyglądać następująco

Pytanie jest natomiast czy jak podłączysz laptopa pod TV poprzez HDMI, to laptop wykrywa Ci w urządzeniach do odtwarzania dźwięku telewizor który obsługuje formaty kodowania DD DTS. Powinieneś mieć coś w rodzaju: - patrz 2 załącznik.

Podejrzewam że jednak tak nie jest Pewnie masz tam tylko 2 kanały i żadnych formatów kodowania.

W twoim przypadku powiem Ci szczerze że masz przerąbane. Najgorsze że niby amplituner posiada złącza HDMI a nie potrafi wydobyć z nich dźwięku. Chyba musiałbyś faktycznie próbować z konwerterem o którym pisałeś w pierwszym poście ale nie wiem czy to zadziała. Możesz jeszcze uderzyć w kartę dźwiękowa zewnętrzną na USB którą podepniesz pod laptopa ale to już większe koszta.

Attachments

• ustawienia.jpg
    ustawienia.jpg
    16,6 KB · Wyś: 37
  • dzwiek.jpg
    dzwiek.jpg
    10 KB · Wyś: 40
Ostatnia edycja:

seboos

Member
Niestety jest tak jak piszesz i widzi tylko stereo z TV. Na chwilę obecną sprawę rozwiązałem w opisany wcześniej sposób ale powoli będę się rozglądać za innym amplitunerem.

Do góry