Laika pytań kilka, przed zakupem TV

dario85

New member
Witajcie, jako że w niedalekiej przyszłości planuję zakup telewizorka, zaczynam zbierać wiedzę na temat modeli i technologii. Wypełniłem ankietę pomocną przy wyborze TV, dostałem odpowiedź od kiki (dziękuję). Przeglądam teraz sugerowane propozycje, ale w między czasie pojawia się u mnie więcej pytań technicznych, które będą miały wpływ na zakup sprzętu. Jeżeli możecie proszę o podpowiedź.

Po pierwsze martyca matowa czy błyszcząca? Czytam różne fora internetowe i praktycznie co osoba to inna opinia. Generalnie mam doświadczenie z laptopów (mam zarówno z matrycą błyszczącą jak i matową), matowa świetna do pracy w dzień, błyszcząca żywsze kolory, ale nie do użytku w słoneczny dzień. Czy przy telewizorach jest podobnie? Jeżeli chcę mieć żywe kolory to pewnie lepsza będzie matryca błyszcząca, tylko jak będzie się ona sprawować za dnia, światło słoneczne nie będzie przekszadzać? Fakt w oknach są rolety, a TV w większości będzie pracował wieczorami no po za weekendami gdzie pewnie się trafi praca za dnia. Generalnie z robiąc listę plusów i minusów ja zauważam je tak.

Plusy:
żywe kolory w matrycy błyszczącej, możliwość oglądania za dnia w matrycy matowej

Minusy
matryca błyszcząca za dnia może się nie nadać, matryca matowa gorsze kolory (zaznaczam iż jestem laikiem w działce TV i nie mam pojęcia czy piszę zgodnie z prawdą)

tak więc plusy i minusy się znoszą.

Odświeżanie
W starych kineskopowych TV było chyba 50Hz, do niedawna sam jeszcze patrzyłem na taki TV i dało się oglądać (wiem że już cięzko o tą technologię), u rodziców stoi Sony Bravia kilkuletnia z odświeżaniem (chyba) 100 Hz, filmy akcji bez problemu się ogląda. teraz widzę że są telewizory z odświeżaniem 700/800/1400 Hz, rozumiem że większa wartość przydaje się w grach i filmach akcji, ale czy az tyle? Oko ludzkie i tak chyba nie zauwazy róznicy (tak mi sie wydaje). Tak więc moje pytanie jest jaka wartość jest aktualnie brana za standard i czy warto kupić telewizor z szybszym odświeżaniem np 800Hz?

Kolejne pytanie to LED czy LCD?
Do tej pory myślałem że LED oznacza tyle że matryca LCD jest podświetlana poprzez diody a nie świetlówkę, tymczasem studiując to forum (i nie tylko) widzę że LED nie zawsze oznacza LCD, tzn że LEDy występują w 3 kolorach (no chyba że RBG+Y) i to one stanowią piksele a nie polaryzacja na LCD. Pytanie czy obecnie w nowych telewizorach LCD stosuje się podświetlanie świetlówkowe? Co zyskam jeżeli wybiorę TV LED, a co jeżeli LCD?

Kolejne to microdimming, mechanizmy "wzbogacania" kolorów typu pixel precise czy color enhancer plus. Rozumiem że nowe telewizory LED/LCD muszą miec technologię microdimingu do osiągania czerni i bieli. Zawsze myślałem że takie rzeczy jak odcień koloru, czarni/bieli/innego reguluje się kontrastem.
Inna rzecz to owy kontrast czym on jest to wydaje mi się że wiem - przejściem danego piksela ze stanu białego na czarny i na odwrót, w opisach telewizorów sa podawane kontrasty np 50000:1 to znaczy że co dany piksel potrzebuje 50000 mili/mikro sekund na zmianę swojego stanu? Jakie wartości są obecnie "zalecane"?

Następna sprawa to 3D, pasywne czy aktywne?
Z "internetów" doczytałem że aktywne lepsze bo daje pełne HD ale za to okulary droższe. Pasywne gorsze bo nie umożliwia full hd, ale okularki tańsze. Jeżeli w moim przypadku z TV będą korzystać 2 osoby a producent daje do TV 2 pary okularów to chyba lepiej wybrać aktywne 3D.

Cały ogrom tych nowych możliwości sprawia, że wybór TV nie sprowadza się już tylko do wielkości ekranu, ale zależy na prawdę od wielu parametrów. Jeżeli jeszcze będe mieć jakieś pytania, będę pisał.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Celne uwagi, dlatego0 ankieta nie jest sztuka dla sztuki ale wynik daje wyobrażanie jakie modele powinny najlepiej spełniać ściśle określone warunki.

dario85

New member
Witam ponownie, rozglądam się za telewizorkami i znalazłem kilka modeli które mi się podobają. Jeżeli to możliwe proszę o pomoc w wyborze.

Panasonic TX-L55DT60E
Panasonic TX-L55WT60E

Tutaj mam pytanie po co w TV aż tak ogromna szybkość odświeżania 1600 Hz w przypadku pierwszego modelu i 3600 Hz w przypadku drugiego modelu?
Z tego co widziałem oba modele różnią się matrycą i szybkością odświeżania.

Pod uwagę biorę jeszcze ten model
Samsung UE55F7000

Podoba mi się to że można go w przyszłości rozbudować sprzętowo

Chciałem jeszcze zapytać ekspertów o 3D w tych modelach, Samsung ma okulary aktywne, Panasonic Pasywne, wiem jak działają oba tryby, ale chciałem zapytać w którym z tych trybów uzyskuje się lepsze efekty.
Może to tylko moje odczucie, znajomy ma 3D pasywne i wydaje mi się że efekty są trochę "płytkie", jak oglądam prezentacje na TV z systemem aktywnym to mam wrażenie że obraz jest bardziej na zewnątrz TV.
Niestety nie mam możliwości sprawdzić tego w tym samym czasie na dwóch różnych systemach, najlepiej jeszcze ten sam materiał. Dlatego proszę o Waszą opinię

psiaja

Member
Czołem..
Co do 3D to dużo zależy od percepcji samego użytkownika / oglądacza ;)
Jak dla mnie 3D aktywne rzeczywiście mają większą głębie no i ponoć obraz nie ma mniejszej rozdziałki jak w przypadku pasywnego trójwymiaru więc zawsze w głowie dodatkowy plus, że i ładniej jest.. ;)
Jeżeli chodzi o herce w Panasonicach (jak i innych producentach) jest to zabieg marketingowy, ponieważ obydwa TiViki posiadają matryce o dużo niższych częstotliwościach (odpowiednio 100Hz i 240Hz(?)) a dalej są one podbijane do wyższych częstotliwości przez różnego rodzaju filtry..

rosssolaf

New member
Osobiście brałbym coś z matrycą matową. Co do odświeżania to hmm. Ludzkie oko widzi coś ponad raptem 60 klatek na sec. Ze 100hz wystarczy a to ma już chyba każdy. Najlepiej gdybyś zobaczył na własne oczy i sam ocenił który wolisz. Każdemu co innego sie podoba i każdy co innego odbiera. Dostosuj też porę dnia w jakiej przeważnie oglądasz do matrycy. LCD będzie gorsze do oglądania w dzień moim zdaniem bo odbija bardziej światło.

dario85

New member
Dostosuj też porę dnia w jakiej przeważnie oglądasz do matrycy. LCD będzie gorsze do oglądania w dzień moim zdaniem bo odbija bardziej światło.

W sumie zapomniałem o tak ważnym elemencie, ale TV raczej będzie pracował wieczorami, oprócz weekendów bo wtedy pewnie i za dnia mu się zdarzy.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

psiaja

Member
LCD będzie gorsze do oglądania w dzień moim zdaniem bo odbija bardziej światło.

TOTALNA bzdura! LCD są gorsze do oglądania wieczorami/nocą, ponieważ ich czerń niektórych mocno razi w oczy (po prostu nie jest czarna, świeci).
Teoretycznie LCD są jaśniejsze niż plazma, więc raczej dla ludzi, którzy dużo oglądają w dzień, chodź widziałem i obraz plazmy w dzień i nie ma na co narzekać (w razie czego można użyć rolet ;) )
Sam do pokoju z oknami od Pd kupiłem Samsunga F6770 bo matowa matryca, ale w dzień i tak siebie widzę delikatnie w ekranie.. Do tej pory posiadało się poczciwe CRT i to nie przeszkadzało, bo i tak człowiek skupia się na obrazie a nie szuka siebie na ekranie :p
Jeżeli oglądasz wieczorami kupuj plazmę, o ile jeszcze znajdziesz jakąś i podpasuje Ci jej wielkość

Do góry