Łączenie Laptopa-Telewizora-Kina domowego

dambrk

New member
Chciałem zakupić używany amplituner Denon AVR 3300. Amplituner będzie służył częściej do słuchania muzyki ale czasem również do filmów oraz odtwarzania dźwięku z telewizora. Mam do was kilka pytań:
1. Jak połączyć telewizor z amplitunerem aby mieć najlepsza jakość dźwięku nadawanego z naziemnej telewizji cyfrowej? (kabel optyczny?)
2. Jak połączyć laptopa z telewizorem oraz amplitunerem/kinem aby mieć najlepszy obraz i dźwięk przy oglądaniu filmu włączonego na laptopie.
(myślałem aby: Laptop połączyć z telewizorem kablem HDMI, a następnie telewizor połączyć kablem optycznym z amplitunerem?)
3. Jak połączyć laptop z amplitunerem abym móc słuchać mozliwie najlepszej jakości muzyki. (zwykłe wyjście liniowe karty dżwiekowej wystarczy do muzyki?)
4. Czy gdy telewizja lub film które oglądam zakodowany jest w systemie Dolby Digital Plus to uzyskam dźwięk przestrzenny w moim kinie? (W specyfikacji amplitunera mam tylko: Dolby Digital, DTS, DOLBY PRO-LOGIC) Czy brak innych dekoderów dźwięku jest problemem czy to mi powinno wystarczyć dlaczego?

Z góry dzięki wszystkim za odpowiedź i pomoc.

Telewizor Toschiba Regza 37XV635Dcenowarka.pl/eu/toshiba-37xv635d-a425343.html]Toshiba 37XV635D Porównanie cen | Cenowarka.pl UE
Amplituner Denon AVR 3300 ebay.com/ctg/Denon-AVR-3300-5-1-Channel-140-Watt-Receiver-/46565778]Denon AVR 3300 5.1 Channel 140 Watt Receiver | eBay
Laptop Acer Aspire 5750G 2312G64Mnkk sklep.icomarch24.pl/demo_alians_op/Notebook-ACER-Aspire-5750G-2312G64Mnkk-15-6-quot(3,542,310).aspx]Notebook ACER Aspire 5750G-2312G64Mnkk 15.6" LED Windows 7 HomePremium 64bit | Comarch iSklep24

sopla2

New member
W telewizji naziemnej nie ma dolby digital - co do laptopa musisz kupic , karte muzyczna zewnetrzna z opticalem , spdif.
Tak najlepiej optykiem podłaczyc telewizor

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1. optyk
2. Obraz z lapka przez HDMI do tv, a dzwiek wystarczy jesli puscisz nawet przez wyjscie sluchawkowe, chyba, ze chcesz sie bawic w zewnetrzna karte dzwiekowa, ale wg mnie nie warto.
Nie kombinuj by najpierw laczyc dwiek do tv i dopiero z tv do ampli.
3. Jak wyzej, jesli Twoj lapek nie ma wyjsc cyfrowych audio to sluchawkowe wyjscie z lapka i kabel jack-2xRCA
4. Czasem jakis film leci w 5.1, ale rzadko. Zazwyczaj zwykłe stereo. Wtedy przelaczysz w ampli na tryb Dolby Pro Logic i uzyskasz namiastkę przestrzeni zarowno z TV jak i za lapka.

Do góry