Kurz na matrycy - LG 42LD650, jak wyczyścić?

metalmaniak1

New member
Witam forumowiczów,
Posiadam telewizor LG 42LD650. Kupiłem go chyba z cztery lata temu. Po ok. 2 latach użytkowania zaczął się zbierać kurz wewnątrz telewizora, szczególnie w rogach ekranu, z tym, że wtedy miałem jeszcze gwarancję i w autoryzowanym serwisie wyczyścili mi telewizor od środka bez żadnych dodatkowych opłat. Minęły kolejny 2 lata i sytuacja się powtarza, kurz znowu się uzbierał po rogach i brzydko to wygląda na jasnym tle.

I tu pojawia się moje pytanie czy jest możliwość, żeby samemu wyczyścić ten telewizor od środka? Jeżeli tak to bardzo proszę o informację co po kolei zrobić, żeby nie uszkodzić telewizora?

Dzięki z góry za pomoc.

bumtarara

Member
Witam forumowiczów,
Posiadam telewizor LG 42LD650. Kupiłem go chyba z cztery lata temu. Po ok. 2 latach użytkowania zaczął się zbierać kurz wewnątrz telewizora, szczególnie w rogach ekranu, z tym, że wtedy miałem jeszcze gwarancję i w autoryzowanym serwisie wyczyścili mi telewizor od środka bez żadnych dodatkowych opłat. Minęły kolejny 2 lata i sytuacja się powtarza, kurz znowu się uzbierał po rogach i brzydko to wygląda na jasnym tle.

I tu pojawia się moje pytanie czy jest możliwość, żeby samemu wyczyścić ten telewizor od środka? Jeżeli tak to bardzo proszę o informację co po kolei zrobić, żeby nie uszkodzić telewizora?

Dzięki z góry za pomoc.
a ten kurz nie jest czasem na zewnątrz? bo gdyby od środka w co wątpię to nie był by nie widoczny zwłaszcza z metra, próbuj wykałaczką albo wacikiem nie wiem w czym tak wielki problem,

Ostatnia edycja:

bumtarara

Member
To w takim razie w wada fabryczna a i w serwisie ci spiepszyli sprawe, odkąd miałem przez 6 lat i mam od roku nowy lcd i też plazme to w żadnym nie miałem kurzu od środka ekranu bo tam nawet nie ma prawa znaleźć się jakikolwiek kurz

Piomakusz

New member
Wada tv. W serwisie ci wyczyścili i nic więcej. Ja mam niespełna roczną plazmę LG. Po miesiącu użytkowania zaszła kurzem. Serwis do domu, wymiana szyby na nową i było ok. - przez miesiąc, potem znów "zassał" kurz. Znów wezwałem serwis, przyjechali wyczyścili szybę od wewnątrz a oprócz tego dokleili taśmy piankowe uszczelniające i od lutego mam spokój. Samo wyczyszczenie nic nie daje bo problem będzie powracał, tv musi mieć gdzieś szczelinkę którą włazi kurz do środka.

Do góry