Kupować teraz TX-P42S10E czy czekać na serię na 2010?

darth_voyt

New member
Czołem

Moja druga połowa w końcu jakoś przebolała fakt, że chcę kupić nowy TV (aktualnie 29' CRT)
Wybór już raczej padł na PDP Panasa.
Budżet to około 2500-2800.
Większość to SD i PC po HDMI.

Pytanie moje jest konkretne. Czy kupować już teraz P42S10E czy może poczekać na jakąś nową serię? Tylko kwestia jak one będą się kształtować cenowo? Może ktoś się orientuje?

Naczytałem się sporo i wydaje się ze S10E jest dobrym wyborem.
Martwi mnie tylko troszkę niby ta utrata czerni.
Ogólnie...POLECACIE?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
na testach wychodzi że biorąc pod uwagę cyferki, zachowanie - to modele poprzednie są wyżej w rankingu. Nowe serie mają gorszą czerń, gorsze skalowanie i przetwarzanie .
Jeśli jeszcze możesz kupisz S10 - to polecam.
Testy nowy serii właśnie się wczytują.

darth_voyt

New member
Dziękuję kiki za odpowiedź.

Jestem zdecydowany na zakup 42S10E, jednak dziś kolega zaczął mnie przekonywac do swego LCD Samsunga LE40B650 lub Toshiby 42XV635DG.

Przedział cenowy podobny...no i troszke zgłupiałem, poczytałem kilka testów i sam nie wiem.. Zostać przy Panasie?

Dodam że moje warunki to :

- pokój około 15 m2 okno po prawej stronie od TV ale na poludniowy zachód.
- TV raczej nie za mocno narżony na słońce.
- oglądanie wieczorem i póznym popołudniem
- generalnie głównie sygnał SD + Divx + MKV z komputera po HDMI-HDMI, w późniejszym czasie jakas platforma cyfrowa, no i dość często granie z brackim na dużym ekranie w hokeja tudzież w piłkę kopaną ;)

Czy pozostać przy plaźmie? Czy skusić się bajerami Samsunga (LAN, USB, Youtube itp.)? Jak z tą Tośką?

Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jak piłka kopana - to zostań przy Panasonicu 42 S10 . Masz jak w Banku że to kolega będzie przychodził do Ciebie na mecze ( ten od Samsunga)

darth_voyt

New member
Pilka kopana ale chodzi mi o giercowanie z PC :)

PC->HDMI->TV :) I zapuszczona gierka :)

no i tak patrze za zuzycie energii....Czy rzeczywiście LCd zjadaja około 140 W jak piszą w opisach a plazmy około 250 W? Czy LCD też swoje zżeraja?

Dziękuję za porady.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
pc to bym odpuścił . Bo jeśli dużo grasz to zostaną powidoki :( .
Myślałem że chodzi o mecze piłki.

Do grania to rzeczywiście wybierałbym Toshibę

michalg

New member
też jestem w rozterce pomiedzy TX-P42S10E! a dwoma LCd (Sony KDL-40W550/Samsung 40B650)
hdtv.com.pl/forum/panasonic/50519-panasonic-tx-p42s10e-czy-sony-kdl-40w550.html

don111

Banned
Pilka kopana ale chodzi mi o giercowanie z PC :)

PC->HDMI->TV :) I zapuszczona gierka :)

no i tak patrze za zuzycie energii....Czy rzeczywiście LCd zjadaja około 140 W jak piszą w opisach a plazmy około 250 W? Czy LCD też swoje zżeraja?

Dziękuję za porady.
LCD bierze cały czas tyle samo mocy, plazma różnie w zależności od jasności ekranu (jak cały czarny to <100W), jak cały biały i max kontrast to bierze max, a średnio wyjdzie podobnie do LCD albo tylko minimalnie więcej

co do gierek to nie martwiłbym się o żadne powidoki, chyba że grasz w strategie, rpg po pare godzin non stop,
ja grałem i na PC i teraz na Xboxie w różne gry (w tym w takie ze wskaźnikami, paskami) i jakoś nie mam żadnych widocznych powidoków, a już na pewno nie po sesji w PESa :grin:
taka uwaga - im niższe nastawienia kontrastu tym mniejsze ryzyko, trzeba też pamiętać że powidoki to nie tragedia, w razie czego same znikną - to nie to samo co trwałe wypalenie, w obecnych tv musiałbyś się chyba specjalnie postarać...

darth_voyt

New member
Hahaha..

wlasnie o sesyjki w PES-a mi chodzi ;) z brackim lubimy sobie potrzaskać troszke.
Ale to raz na ruski rok doslownie 3h na sesje....

czyli raczej sie nie przejmowac......no to chyba zostane jednak przy S10E :)

Dzięki chłopaki..

darth_voyt

New member
A jeszcze jedno....jak z tym ghostingiem w takim S10E w PESie ? :)
Da spokojnie rade pograć ?

PS. Kurde.....dowiedziałem się, że tam gdzie mogę kupić TV (Makro) został ostatni egzemplarz ktory jest rozpakowany i działał na wystawce przez 2 tygodnie. W sumie dzięki temu będę mógł sprawdzić czy brzęczy czy też nie, no ale kurde kupować TV z takiej wystawki?
Sprzedawca z działu zapewnia mnie, że nic z nim nie jest (jeśli nic nie jest, to nie mogę prosić nawet o rabat)

Co o tym myślicie?

PS2. No i dodam jeszcze ze Panas kosztuje 2800, a znalazlem Toshibe 42xv635DG za 2700 ..

Dziś do 18 musze podjąć decyzję ! :) Proooosze o porady :)

Ostatnia edycja:

gorylla

New member
Bez reklam
Panowie- na swojej esce łupię non-stop na peesie3 i między innymi z synem w fifkę10. Nie ma obawy o żadne powidoki. Coś tam się może pojawić, ale po chwili bezpowrotnie znika.

Ja bym brał S10- jakość obrazu przy tej cenie powala. A jak się wczytać w testy nowych serii Panasa to niestety podejrzewam, że X-y i eski niebawem będą w sklepach tylko wspomnieniem. Więc trzeba się spieszyć.

darth_voyt

New member
Coś mi sie zle post napisal....wklejam jeszcze raz :

PS. Kurde.....dowiedziałem się, że tam gdzie mogę kupić TV (Makro) został ostatni egzemplarz ktory jest rozpakowany i działał na wystawce przez 2 tygodnie. W sumie dzięki temu będę mógł sprawdzić czy brzęczy czy też nie, no ale kurde kupować TV z takiej wystawki?
Sprzedawca z działu zapewnia mnie, że nic z nim nie jest (jeśli nic nie jest, to nie mogę prosić nawet o rabat)

Co o tym myślicie?

Dziś do 18 musze podjąć decyzję ! :) Proooosze o porady :)

Ostatnia edycja:

DonVito

New member
Witaj,

Ja od kilku tygodni jestem posiadaczem X10, kupionym właśnie z wystawki (ostatni egzemplarz w saturnie w Bydgoszczy).
Miałem również obawy o jego kondycję, ale po odpytaniu kilku różnych osób ze stoiska o czas jego pracy (wszyscy zapewniali, że ok. tygodnia) oraz po jego obejrzeniu zaryzykowałem i go kupiłem.
Nie żałuję ani trochę. W sklepie na ustawieniach fabrycznych TV pracował 118h w ciągu 10 dni z sygnałem SD z kabla. Nie miał ani jednej rysy na obudowie ani na panelu.
Warto przed zakupem po prostu sprawdzić, na jakich nastawach i jak długo rzeczywiście pracował (z jakim sygnałem).

pozdrawiam
DonVito

adam-ant

New member
A jeszcze jedno....jak z tym ghostingiem w takim S10E w PESie ? :)
Da spokojnie rade pograć ? ...

Tu nie ma się co martwić, trzeba być cyborgiem żeby w grach piłkarskich dostrzec green ghosting. Najbardziej widoczny jest w grach FPS (ostatnio "Battlefield: Bad Company 2" trochę mnie zielenią postraszył).

A co do sprawdzania w sklepie egzemplarza wystawowego:

Sprawdzenie czasu pracy (cytat z postu @gorylli, opcja "szukaj" jak zwykle niezawodna :D):

"1. Nacisnij jednocześnie przycisk “Vol i -” na odbiorniku TV z boku
2. W trakcie trzymania wcisnietego "Vol-" nacisnij trzy razy “0” na pilocie.
(opcjonalnie punkt 1 i 2 jednoczesnie "F" oraz "V/-")
Po chwili powinno sie pojawic menu serwisowe .
3. Nacisnij przycisk “2” na pilocie. Pojawi sie meni serwisowe “SRV-TOOL”.
4. Nacisnij przycisk “OK” na pilocie. Pojawi sie blekitna tabelka.
5. Przesun kursor pilotem do ostatniego wiersza na pozycje “PTCT”
6. Strzalka przesun sie do 2 kolumny na puste pole po prawej stronie od napisu PTCT.
7. Wcisnij przez 3 sekundy MUTE (przekreślony głośnik na pilocie). Zostanie wyswietlony czas pracy w godzinach i minutach oraz liczba wlaczen.
Aby wyjsc z menu serwisowego nacisnij na pilocie "exit" przez 3 sekundy lub wylacz TV uzywajac wylacznik glowny na TV"

Od siebie dodam jeszcze, żebyś wrzucił jakąś czarną planszę (np z hdmi do którego nic nie jest podpięte) i zobaczył czy nie wypaliło się coś na stałe. Jak będzie jednolity kolor, to jest spoko :)

darth_voyt

New member
Byłem, widziałem....nie kupiłem....

a tylko dlatego ze jak odpaliłem sobie menu i sprawdziłem ile godzin chodził TV to zbladłem...
3845h !!! co daje około 160 dni ciągłej pracy..

Wkurzyłem się na sprzedawcę ze mnie zapewniał że tylko 2 tygodnie chodzil.

No więc nadal szukam TV :(

yaneq

New member
Bez reklam
Byłem, widziałem....nie kupiłem....

a tylko dlatego ze jak odpaliłem sobie menu i sprawdziłem ile godzin chodził TV to zbladłem...
3845h !!! co daje około 160 dni ciągłej pracy..

Wkurzyłem się na sprzedawcę ze mnie zapewniał że tylko 2 tygodnie chodzil.

No więc nadal szukam TV :(

generalnie zasada jest jednak: sprzedawcom się nie wierzy. całe szczęście jesteś na forum i byłeś w stanie to sprawdzić. to jest ponad 160 dni pracy. masakra. sprzedawca się jakoś wytłumaczył? może modele wystawowe pomylił? :) w necie masz dużo ofert, szukaj, dzwoń i zamawiaj!

darth_voyt

New member
Generalnie sprzedawca okazał sie świerzym pracownikiem od 01. marca ! :) I dopiero od kogoś z innego działu dowiedziałem sie ze ten TV wisi i wisi..a było to w Gdańskim Makro Cash and Carry..

Największy dla mnie problem to taki, że chce kupić TV na raty i z neta generalnie jest z tym problem.
Ale chyba jutro sie wkurze i podjade u siebie w Gdyni do RTV Euro i kupie za 2899 :/ Trudno...mam nadzieje ze i tak tanio....

yaneq

New member
Bez reklam
Największy dla mnie problem to taki, że chce kupić TV na raty i z neta generalnie jest z tym problem.
Ale chyba jutro sie wkurze i podjade u siebie w Gdyni do RTV Euro i kupie za 2899 :/ Trudno...mam nadzieje ze i tak tanio....

trudno i nietrudno, zależy w jakim sklepie. swojego czasu kupowałem amplituner na raty i nie było z tym problemu.

Do góry