Kupno uzywanej plazmy Panasonica TX-P42GTS31-TX-P42GT30B-TX-P42G30E

maximus86

New member
Witam wszystkich znawców tematu, Panowie proszę o pomoc przy wyborze używanej plazmy Panasonica, mam na oku te modele:
-TX-P42GTS31-bez polskiego menu z niemiec
-TX-P42GT30B-bez polskiego menu z niemiec
-TX-P42G30E
-TX-P42S30E

Proszę o info czy są jakieś przeciwwskazania do zakupu tych pierwszych dwóch modeli z niemiec, czy lepiej tylko kupować krajowe odbiorniki?
Język menu dla mnie może być angielski...

Najważniejszy dla mnie jest najlepszy obraz i możliwość bez problemowej obsługi odtwarzania filmów z dysku po USB.
Musi być 42cale.

PS. Proszę również o informację na temat awaryjności tych odbiorników.

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Witam.
Pierwszy telewizor czyli TX-P42GTS31 sprzedawany w Niemczech.Przeznaczony na rynek niemiecki.
Telewizor z koncowka b czyli TX-P42GT30B jest przeznaczony na rynek brytyjski.Pierwszy i drugi to telewizory 3d z tunerem satelitarnym.Trudno powiedziec czy beda dzialaly polskie aplikacje internetowe np ipla i inne.Trzeba zapytac sprzedawcy.
Trzeci to telewizor bez tunera satelitarnego i 3 d z aplikacjami internetowymi i filtrem antyrefleksyjnym.G30 , GT30, GTS31 ma bardzo dobry poziom czerni.
Czwarty bez filtra antyrefleksyjnego.Będa odblaski.
Wszystkie telewizory z 2011 roku, full-hd.Znajomy posiada g30.Bardzo dobry telewizor,dziala do dzis bez usterki.Tez posiadam jeden telewizor panasonica z 2011 roku, dziala bardzo dobrze.Dobry rocznik ,polecam wszystkie.
Telewizor najlepiej wylaczac wlacznikiem sieciowym nie pilotem ,jesli to mozliwe to ustawic nizej parametry jasnosci i kontrastu i 10 lat wytrzyma bez usterki.
Najlepiej kupic gniazdko z wylacznikiem sieciowym.

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
maximus86
Wszystko zależy od ceny i stanu w\w TV. Sam używam plazmy Panasonic 50G30 i jestem z niej bardzo zadowolony. Jakość obrazu super, odtwarza wiele formatów z podłączonego dysku, ale nie wszystkie, jednakże spokojnie te najbardziej popularne tak.Trochę małe napisy, ale to znana przypadłość tej firmy.
TV bardzo dobry, ale weź pod uwagę, że ma już swoje lata. Tak jak napisałem dużo zależy od ceny...

maximus86

New member
Ok 1200zł z wysyłką póki co (S30 ok900zł z wysyłką),ale może coś utarguje bo chce jak najtaniej kupić...
A czy we wszystkich tych modelach można sprawdzić czas przepracowany poprzez:
1.Naciskasz na panelu telewizora przycisk "f" pojawia się skala głośności
2.Naciskasz i trzymasz na panelu telewizora przycisk "-"
3. Naciskasz trzy razy na pilocie przycisk numeryczny 0, chwilę odczekujesz i pojawia się menu serwisowe.
TIME ilość godzi pracy TV
COUNT ilość włączeń telewizora

Dzięki za zainteresowanie tematem.

slawko_23

New member
Bez reklam
Jak dla mnie jednak jest ryzyko. Pomijając aplikacje które mogą nie działać, to nie wiesz co kupujesz. Chyba, że możesz na własne oczy zobaczyć te plazmy. Model S daruj sobie całej w G30 lub najlepiej GT30. :)

digitalus

Banned
We wszystkich mozna sprawdzic czas pracy telewizora.W starszych telewizorach plazmowych tylko przez wejscie do menu serwisowego . W ostatnich plazmach czyli model 60 np tx-p42st60e czas pracy mozna sprawdzic z poziomu menu telewizora.

pantomima

Banned
Posiadam model g30 - ta plazma generuje bardzo dobry obraz , to odpwiednik modelu gt30 bez funkcji 3d .

Ale czy warto bawic sie w tv plazmowy z 2011 roku ?
Ja bym nie ryzykowal .

digitalus

Banned
Model z 2011 roku nie musial byc sprzedany w 2011 roku ale np w 2012.Druga sprawa to ile telewizor ma przepracowanych godzin.Na allegro widzialem kiedys 5 letni telewizor z przebiegiem 700 godzin czyli prawie nowy.Czasu pracy telewizora nie mozna zmienic programowo tylko po wymianie plyty glownej telewizora na nowa.
Na allegro mozna tez kupic znacznie starsze plazmy pioneera z 2008 roku lub jeszcze starsze i sa bardzo dobre .

Starszy telewizor moze byc lepszy niz nowy.Wytrzyma dluzej niz nowy.Plazmy panasonica byly najlepsze bo w srodku znajduje sie zawsze oryginalny japonski panel panasonica.

Przyklad

Samsung ue65hu7200
Witam. W zeszłym roku kupiłem w/w model.
Byłem zadowolony przez miesiąc po czym matryca się spaliła, w serwisie wymienili na nową.
OD tego czasu było wszystko ok, aż do dzisiaj.
Telewizor zaczął się resetować co kilka sekund. Przy próbie wyłączenia go,znów się uruchomił.
Wyczytałem, że może to być przez automatyczną aktualizację (dziwne bo bezproblemowo przeszedł kilka/kilkanaście aktualizacji w ciągu roku), faktycznie moja obezna wersja firmware 1040, dostępna 1041. Przy próbie aktualizacji wyskakuje komunikat, że nie znaleziono żadnych aktualizacji, mimo że widzę dostępną. Wyłączyłem automatyczną aktualizację, telewizor wciąż się resetuje, wciąż nie mogę zaktualizować online go. Odłaczyłem go od sieci wifi, telewizor działa, ale czasem pilot przestaje reagować, czasem zamuli menu, nie mogę wejść w manuala, ani nawet przywrócić ustawień fabrycznych. Codziennie uruchamiam z pendrive film, teraz tv go nie wykrywa (od roku korzystam tylko z tego pendrive KINGSTON DT RUBBER 3.0)
Co mogę spróbować zrobić ?
Ostatecznie wyślę na serwis, ale zostanę bez tv przez 2-4tygodni

Swoją drogą ciekaw jestem, dlaczego po roku od premiery owego modelu został wycofany z produkcji? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnego info czy ten model był wadliwy, czy to jakiś kaprys tej coraz mniej lubianej przeze mnie firmy.
Tv wzięliśmy na raty, boję się, że jak gwarancja się skończy to znów się coś popsuje... Mój 8letni panasonic wciąż działa bezawaryjnie, a to znów siada...

Z góry dziękuję za jakieś sugestie i pomoc

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kiedyś plazma miała ogromną przewagę, później dużą przewagę.
Teraz zapytaj Pietrona - największego zwolennika plazm chyba w Polsce.
Ma LCD i twierdzi że nigdy by już nie wrócił do plazm.
Ja w tej sytuacji uważam podobnie.

bartmeces

Member
MI poszła 42G30 zakup 02.2012 nie działa moduł yZUs .Youtube wiadomo nie działało.Player się zawieszal....jedynie obraz piękny nawet na SD.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale nie musisz wymieniać telewizor jeśli Youtube nie działa.
Kup Bluraya, czy donlga z Androidem za 100 zł i działa 900.000 aplikacji

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
bartmeces
Mam plazmę Panasonic 50G30 i w drugim pokoju właśnie Samsunga H6400, także mam porównanie.
Śmiało możesz kupować!

pantomima

Banned
Kiedyś plazma miała ogromną przewagę, później dużą przewagę.
Teraz zapytaj Pietrona - największego zwolennika plazm chyba w Polsce.
Ma LCD i twierdzi że nigdy by już nie wrócił do plazm.
Ja w tej sytuacji uważam podobnie.[/QUO

Nie staje w obronie jednej technologii ani nie probuje krytykowac drugiej ,bo obecnie jedyna jaka mnie interesuje, na jakiej sie skupiam to Oled .

Jednak Kiki z calym szacunkiem ale strasznie mieszasz , zaprzeczasz czesto temu co wyraziles w innym poscie lub w postach z czasow wcale nie tak odleglych.

Zaskakujaca rozbieznosc choc jakze zrozumiala .

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Ech te nasze kochane żony....
Powiem Ci, że mi akurat stopka w Samsungu się podoba, ładniejsza niż w plazmie Panasonica...,ale o gustach się nie dyskutuje.
Wracając do sprawy, jeżeli chodzi o obraz to zawsze byłem zwolennikiem plazmy. Jednak czas płynie i po zakupie właśnie tego modelu Samsunga powiem, że daje radę! Trzeba tylko poświęcić chwilę i ustawić odpowiednio.
Moim "głównym" TV dalej jest plazma, ale...z Samsunga też jestem zadowolony.
Jeżeli chodzi o tzw. Smart to przewaga Samsunga jest duża. Pełna przeglądarka, odtwarza praktycznie wszystko, Panasonic to niestety już nie to (dlatego używam dodatkowego odtwarzacza, który to rekompensuje).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mówią, że tylko krowa nie zmienia poglądów.
A i technologia LCD zrobiła ogromny postęp a plazmy zero.
Obecnie zostaję zdecydowanie przy LCD.

Do góry