Hej,
planuję zmianę telewizora. Mam poczucie, że przydałoby się coś większego aniżeli użytkowany aktualnie Samsung (40", bez Smarta). Planuję też korzystać z tv od UPC poprzez kartę CI - wyczytałem, że obecny tv nie do końca sobie z tym poprawnie radzi. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze modelu.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
planuję zmianę telewizora. Mam poczucie, że przydałoby się coś większego aniżeli użytkowany aktualnie Samsung (40", bez Smarta). Planuję też korzystać z tv od UPC poprzez kartę CI - wyczytałem, że obecny tv nie do końca sobie z tym poprawnie radzi. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze modelu.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
18m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5 - 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?2 - 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?Telewizor będzie wisiał
6.Jak słońce świeci w pokoju ?Słońce świeci z boku (w okresie zimowym pada na tv)
7.Jaki masz obecnie telewizor ?Samsung UE40D5000
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?Możliwość odtwarzania filmów z napisami, SMART (yt, ipla, tvn player, spotify?), wyjście optyczne (w ten sposób w chwili obecnej telewizor jest podłączony do amplitunera), slot na karty CI zgodny ze standardami UPC
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?Cyfrowy
10.Jakie urządzenia ?Pendrive, Dysk twardy sieciowy, Apmlituner (denon 1611) do niego podłączone PS4
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?W tygodniu maksymalnie 5h, w weekendy czas ten może być większy
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?Nie mam opinii, w chwili obecnej posiadam błyszczącą, ale matowa też byłaby ok.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?Głównie są to bajki, seriale, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Jeśli chodzi o przeglądanie www, to praktycznie wcale
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?Jak już uda się wygospodarować czas, to jest to czas maksymalnie 3h
16.Preferencje co do marki ?Podczas poszukiwań które prowadziłem jakiś czas temu, wpadł mi w oko Samsung 48" z serii 6400. Znajomy rozpływa się nad Panasoniciem (seria 650) - przeczytałem kilka wątków na forum i nie jest to chyba tv dla mnie - na kanapie zasiadamy (z żoną raczej późnym wieczorem, wcześniej tv okupywany jest przez małoletnich
)
17.Preferencje co do wielkości ?Chciałbym coś w okolicach 47 - 50"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?Powolna zmiana kanałów. W moim samsungu jest w miarę ok. Spotkałem się z tym w telewizorze sharpa u rodziców. Chciałbym też uniknąć w miarę możliwości cloudingu, mój d5000 niestety posiada ten feler.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?Głównie wieczory
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?Wolałbym nie przekroczyć 3000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?Nie mam bladego pojęcia. W chwili obecnej doskonale radzimy sobie bez 3d