Kupno telewizora - Panasonic vs LG

TheGodfather

New member
Witam, zamierzam kupić telewizor, przeglądałem już masę wątków, chodziłem po sklepach, oglądałem który ma dla mnie lepszy obraz, płynność i dużo bajerów. Nie oglądam tvn'ów, polsatów itp , telewizor ma mi służyć do oglądania filmów w hd, dvd, 3d, dużo internetu oraz do mocnego grania na konsoli Xbox 360. Niektóre telewizory podczas ruchu wyglądały tak jakby klatkowały, 42lm670s LG w sklepie nie miał z tym problemów, obraz chodził płynnie. Nie sprawdzałem jeszcze Panasonica TX-L42ET5E, w niedzielę jadę zobaczyć jak się prezentuje. Jestem mocno nastawiony na tego Panasonica, w grę wchodzi 42-47 cali, mam od telewizora dobre 4m. Proszę o poradę, chciałbym żebyście uwzględnili zalety jak i wady. Z góry dzięki, Pozdrawiam !

42lm670s LG vs Panasonic TX-L42ET5E

TheGodfather

New member
Przepraszam że piszę post pod postem, ale nie ma tu funkcji edytuj. Znalazłem trzeci telewizor do porównania, jest nim LG 42lm660S. Czy z pośród tej trójki 660S będzie najlepszy?

martinus123

New member
A ja na twoim miejscu brałbym Panasonica tylko ET60, ma nowy desing (mi się bardzo podoba).
Jeśli chodzi o to co napisał manipulator to zgadzam się tylko z częścią odnośnie napisów, płynność (także wg testu kikiego) ma lepszą Panasonic.
Także smart w tym tv nie jest gorszy od lg, ma wszystkie najważniejsze aplikacje czy youtube, ipla, iplex, tvn player, (nawet jeśli łącznie LG ma aplikacji 100 a Panasonic 50 to całe to zagraniczne śmiecie mnie nie interesuje i większość korzysta z tych najważniejszych, które podałem a które Panasonic posiada).

Riv11

New member
Bez reklam
Zdecydowanie poleciłbym ET 5. Obraz na pewno lepszy niż w LG.
Opinia manipulatora jest bardzo ciekawa, szczególnie jeżeli chodzi o platformę smart. Tutaj sobie sam bez trudu porównasz- sprawdź np. Iplex (całkowicie darmowe filmy) i TVN Player- tego akurat w LG nie ma. Za to jest w Panasonicu. Obraz bardzo dobry pod względem płynności jak i pod względem kolorów, kontrastu itd. Równomierne podświetlenie matrycy.
Moim zdaniem ET 5 jest lepszym wyborem od ET60.
LG całkiem sobie daruj. Jeżeli nie Panas to lepiej poszukać czegoś od Sony czy Toshiby, albo Philipsa. Najlepszą platformę smart ma na pewno Samsung ( niestety pod względem jakości obrazu nieco gorzej, ale jakiejś tragedii nie ma).

labm0nkey

New member
Posiadam ET60. Piszesz że chcesz bajery to od razu ci mogę powiedzieć że Panasonic ma najgorsze środowisko developerskie smart tv jakie widziałem. Nie będę rozpisywał się w szczegóły, ale mogę zapewnić cię że Panasonic robi wszystko aby nie powstawały nowe aplikacje na telewizor i aby ich możliwości były jak najmniejsze. Co to oznacza dla klienta? Aplikacje na tym telewizorze to tylko i wyłącznie strony internetowe w postaci aplikacji (z powodu bazowania na HTML5), czyli troszkę lepsza opcja niż uruchomienie ich w przeglądarce.

Co do 3D to pod względem jakości działa dobrze. Oglądałem Avatara i obraz był taki jak być powinien. Tym co zdecydowanie przeszkadza są napisy w trybie 3D. Telewizor obsługuje format .ass , czyli napisów 3D , ale... bez efektu 3D (genialne) w efekcie obraz ci odstaje a napisy są płaskie, rozmyte, nieczytelne. Da się z tym żyć, ale ktoś w Panasonic powinien za to dostać karnego kopniaka.

Jeżeli chcesz przeglądać internet więcej niż raz na jakiś czas to musisz mieć bezprzewodową myszkę i klawiaturę, albo pointer i klawiaturę. Dobrze działające pointery to tylko i wyłącznie LG i Philips. Nigdzie nie kupisz dobrego pointera do Panasonica - takie co działają jak należy musi robić producent i tylko dwóch wspomnianych je robi (albo i więcej a ja o tym nie wiem).

Co do oglądania filmów to czyta wszystkie formaty i napisy SRT więc nie ma do czego się przyczepić. Jedynie w mkv trzeba je wgrać w film bo zewnętrznych nie widzi. Problem w tym że na pendrive wchodzi mało filmów (chyba że oglądasz takie do 2gb) i na dłuższą metę możesz chcieć kupić sobie dysk twardy na USB. Po pierwsze musisz mieć do niego kabel typu Y, który zajmuje 2 wejścia usb (czyli wszystkie jakie są) bo inaczej brakuje prądu aby ruszył. Po drugie przykładowo da moim dysku (typowy dysk usb) obecnie jest backup plików z komputera jakieś 60gb i powiedzmy drugie tyle filmów. Telewizor czyta ten dysk jakieś 5 minut zanim pokaże filmy - bez komentarza.

Napisy w filmach są za małe i za wąskie i nic z tym nie zrobisz. Da się oglądać ale tu znowu ktoś zasługuje na karnego kopniaka.

Jeżeli kupisz sobie dongla z androidem, albo będziesz odpalał filmy z komputera to możesz zapomnieć o tym co napisałem bo tam wszystkie problemy znikają i wtedy pozostaje wybrać tylko tv z dobrym obrazem.

andreas2012

New member
Witam, zamierzam kupić telewizor, przeglądałem już masę wątków, chodziłem po sklepach, oglądałem który ma dla mnie lepszy obraz, płynność i dużo bajerów. Nie oglądam tvn'ów, polsatów itp , telewizor ma mi służyć do oglądania filmów w hd, dvd, 3d, dużo internetu oraz do mocnego grania na konsoli Xbox 360. Niektóre telewizory podczas ruchu wyglądały tak jakby klatkowały, 42lm670s LG w sklepie nie miał z tym problemów, obraz chodził płynnie. Nie sprawdzałem jeszcze Panasonica TX-L42ET5E, w niedzielę jadę zobaczyć jak się prezentuje. Jestem mocno nastawiony na tego Panasonica, w grę wchodzi 42-47 cali, mam od telewizora dobre 4m. Proszę o poradę, chciałbym żebyście uwzględnili zalety jak i wady. Z góry dzięki, Pozdrawiam !

42lm670s LG vs Panasonic TX-L42ET5E

oczywiście Panasonic - ale uwzgledniajac to ze smarttv obecnie nigdzie nie jest dobre wiec podpiecie zewnętrznego urządzenia pelniacego funkcje smart i tak jest konieczne jak nie teraz to za 1-2 lata gdyż za szybko oprogramowanie ewaluuje (np. mpeg5 wyjdzie a tv stana się nieużyteczne jako zrodla multimediów, flash html itd. itd. itd. - tylko system operacyjny może tutaj zdac egzamin ale jako ze każdy by chciał mieć swój to obecnie mamy pseudosmarttv którego nie warto uwzgledniac przy wyborze tv)
dlaczego panasonic? bardziej plynny równomierny obraz lepiej dopracowany pod względem jakości obrazu

TV3D

New member
Bez reklam
Podepnę się pod temat:cena TV do 3000tyś.zł

Poszukuję TV-3D, 40"-42" na którym będzie możliwość oglądania Tv-Internetowej weeb.tv
Co myślicie o LG-Panasonic z matrycami LED-IPS
lub może Samsung

Jakie są wasze propozycje?

Ostatnia edycja:

andreas2012

New member
Podepnę się pod temat:cena TV do 3000tyś.zł

Poszukuję TV-3D, 40"-42" na którym będzie możliwość oglądania Tv-Internetowej weeb.tv
Co myślicie o LG-Panasonic z matrycami LED-IPS
lub może Samsung

Jakie są wasze propozycje?

Panasonic, później LG na koniec Samsung, weeb.tv jest nie możliwe przy obecnym pseudosmarttv do oglądania na TV, chyba ze podepniesz pod zewnętrzne urządzenie z dostępem do sieci (co polecam)

xavanger

New member
czemu tak ludzie upieracie się z tymi dyskami USB i pendrivami...
zacznijcie korzystać z DLNA! tam i napisy widzi obok filmu i wszystko śmiga.... sam mam mezzmo i jest bardzo zadowolony...

co do smart TV faktycznie nie jest najwyższych lotów i irytuje sterowanie z pilota
ALE PIERWSZA SPRAWA XD
KTO odkopuje temat sprzed 2 miesięcy...

Riv11

New member
Bez reklam
Generalnie forum służy do dyskusji i twoje roztrząsania kto odgrzebał temat sprzed dwóch miesięcy są bez sensu. No chyba, że po 10 poście zostałeś administratorem, albo chociaż moderatorem...

LukeSky

Member
Bez reklam
czemu tak ludzie upieracie się z tymi dyskami USB i pendrivami...
zacznijcie korzystać z DLNA! tam i napisy widzi obok filmu i wszystko śmiga.... sam mam mezzmo i jest bardzo zadowolony... .

Nie do końca. Nie każdy DLNA na to pozwala. Nie każdy TV na to pozwala. Samo DLNA jako standard nie obsługuje napisów, powtarzam jako STANDARD! W przypadku DLNA jako oprogramowanie na komputerze to MEZZMO czy podobne radzą sobie, ale też nie z każdym TV, są serwery DLNA, które mają standard zaimplementowany 1:1 i tam nie ma szans na napisy. Trzeba używać sprawdzonych, przetestowanych rozwiązań, przykład MEZZMO :) - choć nie dam głowy bo nie używam na ile robi to faktycznie prze DLNA a na ile w formie rekodowania plików multimedialnych w locie, czyli napisy do TV dostarczane są już z napisami w strumieniu.

Zgadzam się co do IDEI, też mam Dysk po LAN, ale na szczęście moje urządzenie odczytują dane nie po DLNA ale bezpośrednio z dysku w trybie LAN, więc dzięki temu napisy mogą być w osobnych plikach.

Ostatnia edycja:

xavanger

New member
Nie do końca. Nie każdy DLNA na to pozwala. Nie każdy TV na to pozwala. Samo DLNA jako standard nie obsługuje napisów, powtarzam jako STANDARD! W przypadku DLNA jako oprogramowanie na komputerze to MEZZMO czy podobne radzą sobie, ale też nie z każdym TV, są serwery DLNA, które mają standard zaimplementowany 1:1 i tam nie ma szans na napisy. Trzeba używać sprawdzonych, przetestowanych rozwiązań, przykład MEZZMO :) - choć nie dam głowy bo nie używam na ile robi to faktycznie prze DLNA a na ile w formie rekodowania plików multimedialnych w locie, czyli napisy do TV dostarczane są już z napisami w strumieniu.

Zgadzam się co do IDEI, też mam Dysk po LAN, ale na szczęście moje urządzenie odczytują dane nie po DLNA ale bezpośrednio z dysku w trybie LAN, więc dzięki temu napisy mogą być w osobnych plikach.

no ja właśnie mam mezzmo i mi wszystkie napisy i te w pliku i obok niego działają stąd wiem.
to jest idealne rozwiązanie do problemów z napisami w panasonicu,
a doceni ten kto użyje chociaż raz.

Riv11 nie ekscytuj się tak.

Do góry