Obraz z DVD to kwestia w bardzo dużej części jakości telewizora, wychodzą przy tym niedoskonałości tv bo te bardzo kontrastowe LCD(mające nienaturalny, dynamiczny kontrast) wyciągają śmieci z obrazu i tu nawet BR czasami potrafi pokazać słaby obraz. Przy DVD bardzo pomoże więc kalibracja zwłaszcza na tym samsungu. Na stronach takich jak avsforums są ustawienia do bardzo wielu tv, taki model jak C650 powinien być.
Z odtwarzaczy hmm sony ps3 miała obraz ok według opinii ludzi ale ile lat temu, niby jak siądziesz przy 40 calach z 3 metrów to jakość na skalibrowanym tv normalnie jak HD (zwłaszcza na plazmie) ale w perspektywie innych odtwarzaczy obraz z PS3 dotyczący DVD jest moim zdaniem bardzo słaby i naprawdę nie wiem skąd ludzie twierdzą że jest inaczej. Szwagier kupił BR/DVD LG570 za chyba 400 zł w promocji w rtv mix (na ceneo ceny tego odtwarzacza wahają się od 400 do 800zł), mimo że jest to tani odtwarzacz i niby nie ma HQ reona czy tez jego następcy (HQ Vida procesor) ale obraz nawet bez tego po prostu zjada ten jaki wypluwa moje ps3 (a testowaliśmy na moim również telewizorze ustawienia ostrości na 0). Także tani i w miarę dobry odtwarzacz DVD.
Ten sam film był 2 razy ostrzejszy i wyraźny i wcale nie było denerwujących obwodówek halo czy śmieci na ekranie a z ps3 trzeba było odejść 3 metry by był ostry. Przy takich samych nastawach tv, z bliska rozmazanie, zero kontur. Także na pewno warto kupić BD z w miarę dobrym skalowaniem DVD. Ten LG kwalifikuje się już jako w miarę dobry odtwarzacz który pozwoli cieszyć się też DVD (a na plazmie to już wogóle będzie super!!) a posiada przede wszystkim BR i MKV. Obraz DVD w mojej opinii zwłaszcza z oryginalnej płyty (dvd9 a nie po dodatkowej kompresji do dvd5) wygląda w bardzo wielu przypadkach na plazmie lepiej niż niejeden film z Nki, tak dobrze że nie mam absolutnie zdegustowania ze nie jest to obraz BR (przy odległości powyżej 2,3 metrów, poniżej oczywiście różnice są widoczniejsze).
Pewnie, BR wygląda zawsze idealnie, różnice jak ktoś podjedzie zwłaszcza z bliska widać...
ale DVD wciąż daje obraz który (przy zachowaniu kwestii o którym wspomniałem) wciąż potrafi zachwycać a ludzie jak im puszczam u mnie filmy to pytają skąd mam taka dobrą kopie.. a to zwykłe DVD. Oczywiście jest tu jeszcze kwestia wielkości ekranu i odległości, jeśli ktoś siedzi poniżej 2 m od przykładowo 52 cali to żaden skaler nie pomoże ale to jest logiczne, podejdźmy w kinie na bliską odległość... a zobaczymy jedynie rozmazany obraz, natomiast z normalnej odległości oglądania, zdrowej dla tej przekątnej jest już pięknie.