Który zestaw Denon?

cerberone

New member
Witam forumowiczów,
Stoję przed dylematem kupna zestawu kina domowego Denon.

Rozpatruję trzy zestawy (w nawiasach ceny):

Zestaw I
Denon AVR-1907 (1995,-)
Denon DVD-1930 (1595,-)
Głośniki Dali Concept 6 (2000,-)

Zestaw II
Denon AVR-2307 (3195,-)
Denon DVD-1930 (1595,-)
Głośniki Dali Concept 6 (2000,-)

Zestaw III
Denon AVR-3806 (4995,-)
Denon DVD-2930 (3395,-)
Głośniki Dali Ikon 6 (4000,-)

Dodam, że ww zestaw będzie pracował z plazmą Hitachi 42PD9700. To wszystko będzie grało w pomieszczeniu o nieregularnych kształtach (salon połączony z jadalnią - chyba teraz standard) o powierzchni 30m2.
Nie jestem audiofilem, ale nie stać mnie na kupno sprzętu o słabej jakości – po prostu lubię się otaczać dobrymi rzeczami. Chodzi mi o to by w pełni wykorzystać możliwości tej plazmy przy oglądaniu płyt DVD. Głównie będzie grał TV, a po nim w dalszej kolejności CD na końcu DVD. Czy jestem w stanie wykorzystać już tak zaawansowany zestaw III czy pozostać z zestawem I. I co powiecie na te głośniki?
Będę wdzięczny za opinie i sugestie.

gatar

Active member
Bez reklam
Witaj.
Czy słuchałeś któregokolwiek z ww. zestawów ?
Jeśli nie to ... posłuchaj. Zacznij od najtańszego, jeśli Ci odpowiada to go kup.
Reszte zainwestuj w coś innego. Najdroższy zestaw będzie miał najwięcej możliwości i wykonany będzie zapewne z lepszych podzespołów, ale czy Ty to wykorzystasz i usłyszysz ?

cerberone

New member
gatar napisał:
Witaj.
Czy słuchałeś któregokolwiek z ww. zestawów ?
Jeśli nie to ... posłuchaj. Zacznij od najtańszego, jeśli Ci odpowiada to go kup.
Reszte zainwestuj w coś innego. Najdroższy zestaw będzie miał najwięcej możliwości i wykonany będzie zapewne z lepszych podzespołów, ale czy Ty to wykorzystasz i usłyszysz ?
Słuchałem tego najtańszego w salonie Denon w Galerii Mokotów i miałem wrażenie, że jest trochę mało basów, ale słuchałem tylko z dwoma bocznymi, bo tylko te chcę na chwilę obecną. Nie zestawiałem tego z TV.
Sugerujesz, jak rozumiem, żeby odsłuchać te wyższe zestawy na tej samej płycie.

navy

Member
cerberone=> rozumiem, że ten post jest powiązany z kwestią wyboru kolumn, o której pisałeś w innym miejscu.
1. Zacznij od odsłuchu kilku zestawów: ta sama płyta, najlepiej w tym samym miejscu lub jeden odsłuch zaraz po drugim.
2. Jezeli, jak piszesz, nie stać Cię na zakup sprzętu słabej jakości to z definicji odpuśc sobie zestaw I. Wybieraj pomiędzy II & III. Dla mnie, mając taki wybór jak podałeś, optymalne byłoby połączenie 3806 + 2930. Zarówno 1907 jak i 2307 maja za małą moc i jest to moc "amplitunerowa":D
3. Żaden znany mi amplituner (poza wysokimi modelami Harmana i specjalistycznymi producentami, jak Rotel czy NAD) nie da Ci muzyki dobrej jakości. Problem leży głównie w kwestii basu, ale nie tylko (rownież rozdzielczość, dynamika itd). Podobnie jest z odtwarzaczem DVD - nawet wysokie modele Marantza lub Denona nie dadzą tego co dobry CD player za np 2000 PLN. Wiem, co mówię....
4. To bardzo dobry pomysł, aby najpierw kupić tylko dobre kolumny przednie a potem pozostałe. Na Twoim miejscu zwiększyłbym budżet na kolumny do ok 7000 PLN.
5. Kluczową sprawą jest powierzchnia 30m2 oraz muzyka, jakiej sluchasz. Dali Ikon6 są OK, bo sa uniwersalne ale problemem może być niższy bas. Weź pod uwagę inne możliwości:
- JBL z serii L, to duże szafy ale grają naprawdę dobrze, są w miarę uniwersalne po kątem repertuaru i (co ważne w przypadku amplitunera) mają "przyjazdną" impedancję oraz wysoką skuteczność i super cena
- Acoustic Energy Aelite3: kultura brzmienia, dobry bas i dynamika, świetne wykonanie, dobry bas i dynamika. Trochę droższe od Ikon6
- Dynaudio Audience 82 lub 72SE (te drugie mają nieco "trudniejszą" impedancję 4 Ohm). To naprawdę wysoki, audiofilski poziom. Wyraźnie droższe od Ikon6 ale Dynaudio to pierwsza liga i są kolumny na lata
- Elac 207.2 Uniwersalne, z dobrym basem, doskonale wykonane kolumny. Trochę droższe od Ikon6.
6. Reasumując: jeżeli koniecznie Denon, to zestaw III + Dali Ikon6 lub Elac 207.2
7. Jako alternatywne rozwiązanie: Harman Kardon AVR 645 (ok 6500 PLN) + Harman Kardon DVD 47 (ok 2000 PLN) + JBL L890 (ok 2300 PLN) + DODATKOWO CD player Harman Kardon HD 970 (ok 1500 PLN). Razem jakieś 12.000 PLN minus rabat ok 10%. Ten sam dystrybutor sprzedaje H/K & JBL. Posłuchaj sam....

cerberone

New member
Navy,
Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje.
Poszukam salonu z ww sprzętem.
Wczoraj byłem na odsłuchu zestawu I i III i jeszcze zestaw I z Ikonami 6. Ikony 6 to już klasa jak dla mnie. Zupełnie inne brzmienie nie takie plastikowe jak Concept 6.
Postaram się odsłuchać rekomendowanych.

Do góry