Który telewizor? LG 37LS570S, Panasonic TX-L37E30E, Toshiba 40TL838, SHARP 40LE630?

rino91

New member
Witam,
po wielu rozważaniach, zamieszczam ostateczną, uszczegółowioną wersję swojej ankiety:

1. odległość od ekranu? ok. 2,5-2,7 metra
2. jak słońce świeci w pokoju? po południu świeci intensywnie - zasłonięte okna roletami
3. Jak duży jest pokój: 3,2x1,95 m
4. Preferowana technologia: LED
5. jaki masz obecnie telewizor? Philips CRT 21 cali, telewizję oglądam także z monitora iiyama ProLite E2410 HDS (24 cale LCD 16/9)
6. jakie programy najczęściej oglądasz? transmisje sportowe, programy informacyjne, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej wieczorem
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? najczęściej przy świetle
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry
10. matryca błyszcząca czy matowa? matowa
11. preferowana wielkość telewizora? 37 cale, 40 to maksimum (42 cale to jak na mój pokój, w moim odczuciu, za dużo)
12. preferowana marka? produkowane w Polsce ;) (np. LG)
13. czego nie lubisz w telewizorach? słabego dźwięku, zbyt ciemnego obrazu, obrazu słabej jakości, dużej awaryjności, małej ilości wejść (głównie HDMI)
14. jakie urządzenia będą podłączone? PlayStation 3, możliwe że nagrywarka, niewykluczone że także magnetowid (stąd złącze EURO bardzo mile widziane)
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? ok. 65-70% telewizja, ok. 30-35% - PS3
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? możliwe że pod niewielkim kątem bocznym, ale, co ważne, pod pewnym kątem pionowym - moja głowa będzie podczas oglądania nieco poniżej wysokości środka matrycy
17. czy ważne jest wifi ? nie zaszkodzi, ale nie jest niezbędne
18. czy będziesz korzystać z widgetów? tak, ale nie przywiązuje do nich jakiejś szczególnej wagi
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? może... ale nie jest to dla mnie bardzo istotne
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? mile widziane, ale nie niezbędne
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? bardzo by się przydało, ale jeżeli nie będzie, to nie będzie dla mnie tragedii
22. ma mieć 3D? nie zaszkodzi, ale nie jest to dla mnie szczególnie ważne
23. ma mieć slot na karty SD ? przyda się, ale nie jest to konieczność
24. ma mieć tuner DVB-S? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - PS3, dekoder UPC, w przyszłości możliwe że nagrywarka DVD, Component - PS2, EURO/RGB - magnetowid VHS
26. Jaki masz sygnał: zapewne głównie będę korzystał z dekodera UPC, ale niewykluczone, że będę musiał używać analogowej telewizji kablowej
27. ile programów HD? ok. 10
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: FullHD
30.Dvb-t: Tak DVB-C: może być
31.Na czym najbardziej Ci zależy: dobrej jakości obraz i dźwięk (także w transmisjach telewizyjnych), matryca z fabrycznym 100Hz (co najmniej), porządne kąty widzenia: boczne, a w szczególności pionowe, dobra współpraca z PlayStation 3
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: około 5
33.Sugerowana cena ? do 2500 złotych

Biorąc pod uwagę wspomniane kryteria, zastanawiam się nad jednym z telewizorów: LG 37LS570S, Panasonic TX-L37E30E, Toshiba 40TL838, SHARP 40LE630. Który z nich jest Waszym zdaniem najlepszy? Czy ewentualnie polecilibyście jakiś alternatywny model o wielkości najlepiej 37 cali?

rino91

New member
Kiki, a powiedz mi, jak jest z dźwiękiem w polecanej przez Ciebie Toshibie? Z tego co widzę, dość sporo osób narzeka na jakość dźwięku.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Powiem inaczej że jak na wielkość dla mnie działa lepiej niż dobrze.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kąty są zdecydowanie lepsze niż nawet w droższych modelach konkurencji

rino91

New member
Kiki, bardzo dziękuję Tobie za udzielone przez Ciebie informacje :) . Chyba faktycznie zdecyduję się na tę Toshibę - generalnie cieszy się ona dobrymi opiniami, zachęcająco wygląda to 3D - co prawda nie jestem fanem tej technologii (byłem w kinie na ostatnim Potterze w 3D, i moje wrażenie nie było zbyt pozytywne, samo 3D jako takie nie zrobiło na mnie wrażenia, ponad to szybko męczyły mi się oczy, jak do tej pory wolę oglądać filmy w 2D), ale może kiedyś się do niej przekonam ;) .

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - czy ten telewizor nie będzie duży dla mojego pokoju (wymiary 3,2 m. na 1,9 m.)? No i niewykluczone, że będę czasem oglądał TV z nieco mniejszej odległości, niż podanej przeze mnie (pewnie nawet ok. 1,5 metra). W takiej sytuacji nie lepiej pomyśleć nad nieco mniejszym telewizorem?

Oprócz tego, zauważyłem, że niektóre oferowane w sklepach modele, mają literkę "G" na końcu nazwy. Zatem, czy model 40TL838G to ten sam model, który był testowany przez Ciebie?

Zwróciłem też uwagę, że jest na rynku model 40TL868 - czym różni się on od 40TL838?

Ostatnia edycja:

Mixmich

New member
Litera "G" oznacza, że to model na rynek europejski, a tl868 to jest tl838 + tuner satelitarny - ale ten model jest rzadko spotykany na naszym rynku.

Do góry