który dekoder? samsung dsb-s305g czy echostar dsb-717??

Patrycjusz

New member
Witam!
Planuję zakup polsatu cyfrowego jescze sd.
Do wyboru mam dwa dekodery samsung dsb-s305g czy echostar dsb-717.
Czy jeden i drugi jest ok i nie ma znaczenia, który wezmę, czy jednak są jakieś szczegóły, które by przemawiały za samsungiem lub echostarem??
Zależy mi na jak najlepszym obrazie, dzwięku i bezproblemowym użytkowaniu.
Proszę pomóźcie, co polecacie??????

pozdrawiam

Patrycjusz

New member
Penio, ok, ale kupując w punkcie cyfrowego polsatu (nie przez infolinie), mogę wybrać, który chcę, stąd moje zapytanie :)
Inna sprawa, że mogą danego modelu na stanie nie mieć, ale wtedy mogę zdecydować: czy czekam na lepszy (jeżeli taki jest wśród wymienionych przez Ciebie), czy biorę to co jest.

pozdrawiam

Rodrik_AR

New member
Samsung ma bardzo dobrą opinię wśród użytkowników. (poczytaj na tym forum) Ja też go użytkuję i jestem zadowolony. Jeżeli zależy Ci też na dobrym audio to zwróć uwagę, że Echostar 616 nie posiada wyjścia cyfrowego audio. Samsung ma optyczne a Echostar 717 kolaksajne więc raczej wybierz jeden z tych dwóch.
Samsunga mogę Ci polecić a o Echostarze 717 wiem niewiele. Może jeszcze popytaj albo poczytaj?

klolik

New member
Z informacji których zdołałem zasiągnąć Samsung jest bardzo chwalony a Echostary mało kto chce brać. Stąd Polsat wprowadził taki zapis, że nie ma możliwości wskazania konkretnego. Chcą po prostu się pozbyć nadmiarowych Echostarów.
Ja też poluję na Samsunga SD ale ciężko widzę z tym jest. Wziąłbym nowego HD ale aktualna oferta CP jest po prostu beznadziejna. Dekoder o takiej samej funkcjonalności jest w n za 99PLN (bez jakichkolwiek promocji).

Czy ktoś wie gdzie jeszcze na Śląsku można dostać Samsunga SD?

Patrycjusz

New member
czy porównywałeś go z echostarem??
z rozmowy ze sprzedawcą wynika, że jakoby samsung może i mniej awaryjny, ale znowu w samsungu obsługa tylko i wyłącznie z pilota, gdyby gdzieś się zapodział pilocik, albo jakaś awaria, to nie ma żadnego przycisku do obsługi dekodera na dekoderze i wtedy klapa.
Generalnie widzę, że jesteś zadowolony.
Czy obsługa, menu itd jest dla Ciebie czytelne i intuicyjne?

EDIT: Ten post był do Rodrik_AR
klolik, jednak więc samsung. Tam gdzie chcę kupić mają 3 sztuki, ale to środek Polski.
Co dla Ciebie przemawia, za samungiem, a nie za echostarem, please podziel się :)

pozdro

Ostatnia edycja:

klolik

New member
Zauważyłem do kogo była Twoja odpowiedź.
Za Samsungiem przemawia wiele pochlebnych opinii na jego temat, niska awaryjność, dużo mniej problemów z zawieszaniem w porównaniu do Echostara.
Jeśli możliwość zgubienia pilota i niemożność obsługi sprzętu byłaby priorytetem to nie kupilibyśmy nic - wszelka obsługa to praktycznie tylko z pilota do całej maści sprzętu elektronicznego. Na sprzęcie jest zwykle podstawowa obsługa, więc za wiele zrobić się nie da. Ale jeśli jednak zdarzyło by Ci się zgubić pilota do tego Samsunga to patrz: tu możesz go kupić
Więc nie taka całkiem klapa.

Pozdrawiam

Rodrik_AR

New member
Patrycjusz napisał:
czy porównywałeś go z echostarem??
Czy obsługa, menu itd jest dla Ciebie czytelne i intuicyjne?

Mnie też sprzedawca „nakręcał” na Echostara (wtedy był tylko 616) mówiąc o obsłudze wyłącznie z pilota i o tym, że Samsung nie posiada wyświetlacza z numerem programu. Nie wiele wiedziałem wtedy o tych dekoderach i przeważyła sprawa wyjścia optycznego w Samsungu. Jak finalizowaliśmy zakup to się okazało, że Samsunaga miał ostatniego a Echostarów pod sufit…:)
Menu jest bardzo proste i intuicyjne. Mam go już rok i nic się z nim nie dzieje a słuszność mojego wyboru potwierdziły posty użytkowników tego forum.

Ostatnia edycja:
Do góry